DOLAR 40,4541 0.09%
GBP 54,9837 0.42%
EURO 47,6728 0.25%
ALTIN 4.408,78-1,10
BIST 10.591,98-0,23%
BITCOIN 4790061-0.62086%
ETH 145552-1.70677%
İstanbul
31°

AÇIK

Geleceğin ekonomisi dijitalde şekilleniyor

Geleceğin ekonomisi dijitalde şekilleniyor

İhlas Medya Grubu çatısı altında yayın hayatını sürdüren Türkiye’de İş Dünyası Dergisinin geleneksel hale gelen buluşmaları bu kez Gaziantep’te gerçekleşti. "Dijitalleşmede Yeni Fırsatlar" başlığı altında gerçekleşen Zirve, Gaziantep iş dünyasının önemli isimlerini bir araya getirdi. Kentin ekonomik gelişimine yön veren duayen isimlerin deneyimlerini ve gelecek vizyonlarını paylaştığı zirvede, dijitalleşmenin ve yenilikçi yaklaşımların Gaziantep'in başarı hikayesindeki kilit rolü gözler önüne serildi. Toplantının ev sahipliğini yapan NLK Bilgi Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Nalan Kurt, geleceğin ekonomisinin dijitalde şekillendiğine dikkat çekti.

16/07/2025 22:50
Geleceğin ekonomisi dijitalde şekilleniyor

Gaziantep’in önde gelen iş insanlarının ve kanaat önderlerinin bir araya geldiği “Gaziantep Ekonomi Zirvesi”nde, sadece bugünün değil, yarının da fırsatları konuşuldu. Dijitalleşmeyle birlikte tarımdan sanayiye, ihracattan iş yapış biçimlerine kadar yaşanan köklü dönüşüm masaya yatırılırken, Gaziantep’in bu süreçteki öncü rolü ve “Anadolu Kaplanı”ndan küresel ihracat devine uzanan başarısının ardındaki sır perdesi aralandı. Peki, bu kadim şehir, dijital çağın getirdiği yeni zorluklar ve fırsatlar karşısında nasıl bir yol haritası çiziyor ve başarısını sürdürülebilir kılmak için hangi stratejileri benimsiyor? İşte, zirveden yansıyanlar ve Gaziantep’in geleceğe dair vizyonu…

Zirvenin açılış konuşmacılarından, Türkiye’de İş Dünyası Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Celal Toprak’ın “milat” olarak nitelendirdiği Gaziantep Sanayi Odası’nın önceki başkanlarından Abdullah Nejat Koçer, katılımcılara sürpriz bir çağrıyla hitap etti. Koçer, ekonomi gazeteciliğinin zorluğunu ve ekonominin Türkiye için temel önemini vurgularken, Celal Toprak ile yıllarca birlikte önemli toplantılara imza attıklarını ve başarılı sonuçlar elde ettiklerini belirtti.

Koçer, Gaziantep’in 10-15 yıl önce markalaşma, inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve endüstriyel tasarım gibi konuları gündemine aldığını hatırlattı. O dönemde ihracatçı firma sayısının çok az olmasına rağmen, yapılan yoğun çalışmalar ve projeler sayesinde şehrin ufkunu açtığını ve bugünkü başarıya ulaştığını ifade etti.

NEJAT KOCER

KOÇER: İHRACATTA 11 MİLYAR DOLARI ZORLUYORUZ

“Gaziantep Modeli” olarak bilinen dönüşümün temellerini 1998 yılına dayandıran Koçer, Devlet Planlama Teşkilatı’nın Gaziantep ve Denizli modelleri üzerine yaptığı araştırmayı örnek verdi. 1998’de Gaziantep’in ağırlıklı olarak “uçan halı” olarak tabir edilen gramajsız ve kalitesiz ürünler ihraç eden bir şehirken, Denizli’nin Avrupa Birliği’ne önemli miktarda ihracat yaptığını belirtti. Koçer, o günden bu yana şehrin önüne konulan projelerle bugün ihracatta 11 milyar doları zorlayan ve 200’e yakın ülkeye ihracat yapan bir merkeze dönüştüğünü gururla dile getirdi. Bu başarının, bugünkü gibi yüzlerce toplantı, fikir, vizyon ve şehrin önüne konulan projelerle gerçekleştiğini vurguladı.

Gaziantep’e katkıları nedeniyle onur ödülü verilen Başkan Fatma Şahin’in adına kürsüye gelen Başkan Yardımcısı Halil Uğur; “Kentler için elbette yerel yönetimler çok önemli. Ama esas Gaziantep modeli daha önemli. Kentin bütün önderleri tek vücut gibi. Yani biz bir sorun için Ankara’ya gittiğimizde 30-35 kişi katılır” diyerek yerel yönetimlerin önemine dikkat çekti.

NALAN KURT

“GELECEĞE HAZIRIZ, KOBİ’LERİN YANINDAYIZ”

Etkinliğin en sahipliğini yapan NLK Bilgi Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Nalan Kurt, ticaretin önümüzdeki dönemde şirketlerin ekonomisine ve büyüme stratejilerine damga vuracağını ifade etti. Kurt, “Geleceğin ekonomisi dijitalde şekilleniyor. Biz nlksoft olarak bu geleceğe öncülük etmek için bütün altyapı hazırlıklarımızı tamamladık” dedi.

Özellikle KOBİ’lerin büyüme potansiyeline dikkat çeken Kurt, “Yeni dönemde en büyük hedefimiz, KOBİ’lerimizin dijital dönüşümlerini gerçekleştirerek daha da büyümelerini sağlamaktır. Bu yüzden açıkça diyoruz ki; bize gelin, işinizi birlikte büyütelim” dedi.

FIKRET KILECI

KİLECİ’DEN GAZİANTEP’İN BAŞARI SIRRI

TİM Başkan Vekili ve GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Gaziantep’in başarısının ardındaki sırrı açıkladı: “Bizim şikâyet eden değil, sürekli çözüm arayan, işini doğru yapmaya çalışan, kendi içerisinde fırtınalar koparken dışarıya tek vücut duran bir yapımız var.” Kileci, bu şehirde iş yapmak ve başarılı olmak isteyenlerin işini doğru yapmak zorunda olduğunu, aksi takdirde sistemin dışında kalacağını belirtti.

Kileci, Gaziantepli çocukların yurt dışına eğitim için gittikten sonra şehre dönüş oranının Türkiye’de en yüksek olduğunu dile getirerek bunun övünülecek bir durum olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Orta Doğu coğrafyasındaki en güvenli ülke konumunda olduğunu belirten Kileci, bu coğrafyanın tarihsel ve stratejik önemine değindi. Gaziantep’in bu coğrafyanın yeniden yapılanma sürecinde ve Türkiye’nin birçok konusunda lokomotif görevi gördüğünü, Türkiye’nin aynası gibi olduğunu ifade etti. Kileci, özellikle Suriye, Irak ve İran ile kurulacak güçlü ilişkilerin, Afrika coğrafyasına ulaşımı kolaylaştıracağını ve lojistik trafiğin göbeğine oturulmasını sağlayacağını belirtti.

CELAL TOPRAK DERGI

DİJİTALLEŞMENİN TARIMA YANSIMALARI

Zirvede yerel yönetimlerin Gaziantep ekonomisindeki rolüne de dikkat çekildi. Türkiye’de İş Dünyası Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Celal Toprak, Gaziantep’in çok şanslı belediye başkanlarına sahip olduğunu ve bu başarıya katkılarının büyük olduğunu belirtti. Şahinbey Belediyesi Başkan Vekili Halil Uğur ise Gaziantep modelinin yerel yönetimlerin yanı sıra, bütün kanaat önderlerinin dışarıya karşı tek vücut olmasıyla oluştuğunu ifade etti.

Gaziantep’in köklü makarna üreticilerinden Aykut Göymen ise konuşmasında tarımdaki dijitalleşme ve ihracat konularına değindi. Dede mesleği olan makarnacılığın aile şirketlerinde dördüncü kuşağa geçtiğini belirten Göymen, tarımdaki ekim ve biçim yöntemlerinin teknolojinin etkisiyle nasıl değiştiğini anlattı. Önceden insan gücüyle yapılan ilaçlamaların artık Mardin ve Şanlıurfa gibi bölgelerde bile drone’larla yapıldığını ve bunun daha sağlıklı ve verimli ürün alımını sağladığını dile getirdi.

Göymen, dünyadaki ilk makarna ve buğdayın bu topraklarda üretilip dünyaya yayıldığını, hatta Kanada’da “organik buğday” diye satılan “firavun buğdayı”nın aslında Anteplilerin “hedik buğdayı” olarak bildiği kendi yöresel buğdayları olduğunu, ancak doğru markalama ve hikayeleme ile çok yüksek fiyatlara satıldığını ilginç bir anekdotla açıkladı. Eskiden buğday pazarına sabahın erken saatlerinde gidip tonlarca buğday alırken, şimdi buğdayı elektronik platformdan aradıklarını belirten Göymen, tarımdan üretime kadar her alanda dijitalleşmenin getirdiği kolaylık ve verimliliğe işaret etti.

Panelde konuşan isimlerden biri olan TÜYAFED Başkanı Mustafa Çalış, ülkelerin ve şirketlerin bilişim hacimlerini değerlendirdi. Bir şirketin bir ülkenin kaderini değiştirdiğini ifade eden Çalış, teknolojiyi üreterek yazılım tarafında seferberlik oluşturmak ve hacmi artırmanın gerekliliğini dile getirirken sanayicilerin de dijital dönüşüme ayak uydurması ve teknoloji şirketleriyle, start-uplar ve girişimcilerle güçlerinin birleştirilmesine vurgu yaptı.

Gaziantep İslami Bilimler ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Metin Bedir, dijitalleşmenin önemine vurgu yaparak Gaziantep sanayisinin bir an önce dijital dönüşüme ayak uydurması gerektiğini söyledi. Dijitalleşmenin enerji tasarrufu, işçi tasarrufu ve zamandan tasarruf anlamına geldiğini belirten Bedir, “Dijitalleşmeyle rekabet eden dirençli ülkeler oluşurken bunun artık sanayi için bir zorunluluk olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Gaziantep Ekonomi Zirvesi, kentin sadece mevcut başarılarını değil, aynı zamanda dijitalleşen dünyada yeni fırsatları yakalama potansiyelini de ortaya koydu. Şehrin köklü sanayi kültürü ile yenilikçi yaklaşımların birleşimi, Gaziantep’i Türkiye ekonomisinin parlayan yıldızı yapmaya devam ediyor.

ONUR BELGESİ ALAN İSİMLER

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Adına Başkan Vekili Halil Uğur

Gaziantep Askon Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güneş

Gaziantep Sanayi Odası’nın Önceki Başkanlarından Abdullah Nejat Koçer

Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş Adına Primemall Altınbaş Mağaza Müdürü Gülşen Ünlükara

Maher Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Erdemoğlu Adına Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Gökhan Düzgün

Kavram Dershaneleri Kurucusu Bahattin Durmuş Adına Gaziantep Kavram Dershahnesi Müdürü Zeynep Didem Yılmaz

Ayıntap Baklava Yönetim Kurulu Başkanı Levent Aktaş

Ravanda Halı Carpet Firma Sahibi Halit Uzanır

Gaziantep İslam Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Şehmus Demir Adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bedir

Tuğcan Hotel Genel Müdür Yardımcısı İnci Onay

Göksu Taşımacılık Genel Müdürü Merter Tümer

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Sait Mesut Doğan

Nizip Ticaret Odası Başkanı İbrahim Sarı


En az 10 karakter gerekli