PARÇALI AZ BULUTLU
Amerikan iş dünyası dergisi Forbes’un her yıl nisan ayında güncellediği küresel dolar milyarderleri listesi, 2025’te Türkiye’den 35 ismi ağırladı. Toplam servetleri 79,4 milyar dolarla rekor kıran Türk milyarderler arasında Murat Ülker, 5,5 milyar dolarla 9’uncu kez liderliği korurken, BionTech’in kurucusu Uğur Şahin ve Kazancı Holding CEO’su Şaban Cemil Kazancı 4,3’er milyar dolarla ikinci sırayı paylaştı.
Forbes’un 2025 listesinde Türkiye’den 35 dolar milyarderi yer aldı ve bu isimler arasında Murat Ülker, 5,5 milyar dolarlık servetiyle bir kez daha zirvede konumlandı. Yıldız Holding’in patronu Ülker, son üç yıldır servetini 5 milyar doların üzerinde tutarak liderliğini perçinledi.
İkinci sırayı paylaşan Uğur Şahin ve Şaban Cemil Kazancı ise 4,3’er milyar dolarla dikkat çekti. Şahin’in Almanya merkezli BionTech’teki başarısı, Kazancı’nın ise enerji sektöründeki yükselişi bu sıralamayı getirdi. Listede Türkiye dışında şirketi bulunan dört isim de yer aldı: ABD’deki Sierra Nevada Corp.’un sahipleri Eren Özmen (4 milyar dolar) ve Fatih Özmen (3,8 milyar dolar), Chobani’nin kurucusu Hamdi Ulukaya (2,3 milyar dolar) ve Uğur Şahin.
Listede ilk kez yer alan Kazım Türker, 1,4 milyar dolarla 27’nci sıraya yerleşirken, Türkerler Holding’in enerji, gayrimenkul ve sağlık yatırımları bu yükselişi destekledi. Servetini en çok artıran isim 800 milyon dolarla Şaban Cemil Kazancı olurken, Baykar’ın sahipleri Selçuk (1,8 milyar dolar) ve Haluk Bayraktar (1,6 milyar dolar) kardeşler toplamda 1,1 milyar dolarlık artışla savunma sanayindeki başarılarını listeye yansıttı.
Toplam servet bakımından 2023’teki 44 kişiyle rekor kıran listenin gerisinde kalsa da, 79,4 milyar dolarla bu yıl servet rekoru kırıldı.
Listede yer alan Türk milyarderlerin servet kaynakları ağırlıklı olarak gıda, perakende, sanayi, enerji ve gayrimenkul gibi geleneksel sektörlerden geliyor. Murat Ülker’in Yıldız Holding’i, 2024’te yüzde 58,6’lık büyüme ve 349 milyar lira ciroyla dikkat çekerken, Pladis grubu şirketleri yüzde 57,7’lik artışla global atıştırmalık pazarında liderliğini sürdürdü.
Kazancı Holding’in lokomotifi Aksa Enerji, 2.600 MW kurulu gücüyle Türkiye’nin halka açık en büyük özel elektrik üreticisi konumunda ve 7 ülkede yatırımları bulunuyor. Uğur Şahin’in BionTech’i ise mRNA teknolojisiyle kanser ve enfeksiyon hastalıklarına yönelik Ar-Ge yatırımlarıyla öne çıkıyor.
Eren ve Fatih Özmen’in ABD’deki savunma ve havacılık şirketi Sierra Nevada Corp. hariç, servetlerin büyük kısmı geleneksel sektörlerden kaynaklanıyor. Astor Enerji’nin sahibi Feridun Geçgel’in (2,5 milyar dolar) halka arzdan gelen serveti gibi istisnalar dışında liste, köklü şirketlerin ağırlığını koruyor. Yaş ortalamasının yükseldiği listede en genç isim, 40 yaşına giren İpek Kıraç (3,2 milyar dolar) oldu. Forbes’un gerçek zamanlı güncellemeleri, bu isimlerin servet değişimlerini takip etme imkanı sunuyor.
2025 listesinde servetini en çok artıran Şaban Cemil Kazancı, 800 milyon dolarlık yükselişle 4,3 milyar dolara ulaştı ve ikinci sıraya yerleşti. Kazancı Holding’in 5 milyar doları aşan cirosu ve 178 ülkeye ihracatı, bu artışın temelini oluşturuyor. Bayraktar kardeşlerin toplamda 1,1 milyar dolarlık servet artışı, Baykar’ın savunma sanayindeki büyümesini yansıtıyor. Murat Ülker ise 400 milyon dolarlık artışla borç yükünü 5,2 milyar dolardan 1 milyar dolara düşüren Yıldız Holding’in performansıyla zirvedeki yerini korudu. Geçen yıl 33 milyarderin serveti 71,8 milyar dolar iken, bu yıl 35 isimle 79,4 milyar dolara ulaşıldı.
Forbes, servetlerin nesilden nesile aktarılırken şirketlerin büyümediği takdirde milyarder sayısının azalabileceğini belirtti. Uğur Şahin’in BionTech’i, 2024’te 665,3 milyon euro zararla kapatsa da, 2,5 milyar euroluk Ar-Ge yatırımıyla gelecekte kanser tedavilerinde onay almayı hedefliyor. 2026’da listeye kendi yarattığı servetle yeni isimlerin girip girmeyeceği merak konusu olurken, geleneksel sektörlerin ağırlığı şimdilik sürüyor.
Forbes’un 2025 listesinde Murat Ülker, 5,5 milyar dolarlık servetiyle 9’uncu kez Türkiye’nin en zengini oldu. Yıldız Holding’in 2024’teki yüzde 58,6’lık büyümesi ve 349 milyar lira cirosu, Ülker’in zirvedeki yerini korumasını sağladı. Servetini 400 milyon dolar artırarak liderliğini sürdürdü.
Kazım Türker, 1,4 milyar dolarlık servetiyle Forbes 2025 listesine ilk kez giren isim oldu. Türkerler Holding’in enerji, gayrimenkul, sağlık ve madencilik yatırımları, Türker’i milyarderler ligine taşıdı. Bu giriş, listede yeni yüzlerin sınırlı da olsa yer bulduğunu gösterdi.
Şaban Cemil Kazancı, 800 milyon dolarlık artışla servetini 4,3 milyar dolara çıkararak 2025’te en çok servet artıran Türk milyarder oldu. Kazancı Holding’in Aksa Enerji gibi şirketleriyle 178 ülkeye ihracatı bu yükselişi destekledi. Bayraktar kardeşler de toplamda 1,1 milyar dolarlık artışla dikkat çekti.
GÜNDEM KORİDORU
10 Nisan 2025