DOLAR 34,2469 0.37%
GBP 44,6963 0.63%
EURO 37,2302 0.45%
ALTIN 2.988,881,19
BIST 8.860,43-1,58%
BITCOIN 23281741.99601%
ETH 897201.19532%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

Enflasyondan çıkış sancılı olacak

Enflasyondan çıkış sancılı olacak

26/07/2024 16:25

Dr. Mahfi Eğilmez, ekonominin gidişatı ve yıl sonu beklentisi hakkında açıklamalarda bulundu. Enflasyondan çıkmanın kolay olmayacağına vurgu yapan Eğilmez, herkesin sıkıntı çekeceğini söyledi.

Mahfi Eğilmez, enflasyondan kurtulmanın kolay olmayacağına vurgu yaparak, önümüzdeki dönemin sancılı geçeceğine ve birçok şirketin batacağına dair öngörüsünü dile getirdi.

“YABANCI YATIRIMCILAR TÜRKİYE’DE İYİ PARA KAZANABİLİR”

Mahfi Eğilmez, yabancıların Türkiye’de iyi para kazanabileceklerini ancak yatırımcıda güven oluşmasının çok önemli bir kriter olduğunu ve Mehmet Şimşek’in uygulamalarına devam etmesinin büyük önem arz ettiğine dikkat çekti.

Yapısal reformların önemine vurgu yapan Eğilmez, “Esas olan sıcak parayı çekmek değil, yapısal reformları yaparak kalıcı parayı buraya çekmek ve esas kendi yatırımcılarımızın yatırım yapmasını sağlamak. Ancak bu konuda daha çok yolumuz var” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’DE CİDDİ BİR KAYIT DIŞI EKONOMİ VAR”

Türkiye’de çok büyük bir kayıt dışı ekonominin olduğunu söyleyen Eğilmez, mevcut sanayicilerden vergi alınacağına merdiven altı üretime engel olunması gerektiğini söyledi.

Eğilmez, son yıllarda kayıt dışı üretimin giderek artmasının ciddi sorun olduğuna vurgu yaparak, “Şu an 12 bin tane vergi müfettişi var. Bu kadar kayıt dışı ekonomi yaratmak inanılmaz bir şey. Ama sanayici üretim yapıyor, ver bakalım biraz daha vergi diyoruz. Ben buna itiraz ediyorum. Türkiye’de kayıt dışı çok ciddi bir ekonomi var. Sanayiciden alınacak vergiyi değil, kayıt dışı ekonomiyi konuşmamız gerekiyor” dedi. 

“ENFLASYONDAN KURTULMAK KOLAY OLMAYACAK” 

Enflasyonun gelecekte düşmesi için toplumsal reformların yapılmasına dikkat çeken Mahfi Eğilmez, özellikle hukukun üstünlüğüne dikkat çekti. Yargı karşısında ayrım olmadan, kural koyucuların da bütün yasalara uyması gerektiğini söyledi. Buna ek olarak eğitimin de önemine değinen Eğilmez, hukukun üstünlüğü ve eğitimin doğru bir şekilde uygulanmasının ekonominin düzelmesi için olmazsa olmaz kriterler olduğunu vurguladı.

Enflasyonun Türkiye için büyük bir sorun oluşturduğunu dile getiren Eğilmez, enflasyon belasından bedel ödemeden çıkılamayacağını söyledi.

Yüksek enflasyondan kurtulmanın çok zor olacağına değinen Eğilmez, “Birçok şirket batacak. Enflasyondan 100 milyar liralık tasarruf tedbiri uyguladık diyerek çıkamayız. Maalesef bu çok ciddi bir iş. Hepimiz çok sıkıntı çekeceğiz” diyerek görüşlerini belirtti.

Mahfi Eğilmez, enflasyon karşısında asgari ücrette yapılacak artışın bir şey değiştirmeyeceğini söyleyerek, “Asgari ücrette kısır döngüye girdik. Asgari ücrete zam yapıyoruz yetmiyor. Sonra bir daha zam yapmak zorunda kalıyoruz. Bir türlü bu döngüden çıkamıyoruz. Bundan kurtulmanın tek yolu enflasyon sorununu çözebilmek. Yani sürekli olarak asgari ücreti arttıracağız, ardından her şeye zam gelecek. Zamlar gelince enflasyon artacak. Biz buna iktisatta genel ücret çekişmesi diyoruz. Maalesef Türkiye bunun içine girdi. Buradan çıkışın bir tek yolu var. Enflasyonu çözmek” dedi. 

En az 10 karakter gerekli