AÇIK
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TV100 yayınında enflasyonla mücadelede sağlanan ilerlemeyi ve yeni ekonomik politikaları değerlendirdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadelede kaydedilen mesafeyi vurgulayarak, ocak ayı verilerinin enflasyonla mücadeleye dair stratejilerini ve beklentilerini bozmadığını ifade etti. Şimşek, “Vatandaşımız da bunu gördükçe beklentilerini iyileştirecek.” diyerek, para, maliye ve gelirler politikalarıyla birlikte yönetilen ve yönlendirilen fiyatların ve arz yönlü politikaların bu yıl enflasyonu yüzde 42’den yüzde 24 civarına çekeceğini belirtti.
Şimşek, enflasyonun dar ve sabit gelirli kesimi olumsuz etkilediğini, bu nedenle mücadelenin önemini vurguladı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuda ciddi bir destek sağladığını da ekledi.
Enflasyonun adaletsiz bir vergi gibi olduğunu ve gelir dağılımını bozduğunu belirten Şimşek, köklü çözümler aradıklarını dile getirdi.
Vatandaşların artık enflasyonun düşeceğine inanmaya başladığını aktaran Bakan, 2025 yılı için de enflasyonla mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğinin altını çizdi.
Kur korumalı mevduat (KKM) sisteminden çıkış konusunda kararlı olduklarını belirten Şimşek, Ağustos 2023’te 3,4 trilyon liraya ulaşan KKM’nin şimdi 1 trilyon liranın altına indiğini ve yabancı para bazında da 144 milyar dolardan 30 milyar dolara gerilediğini açıkladı.
Bu programın tüzel kişiler için bu yılın ilk yarısında, gerçek kişiler için de yıl içinde sonlandırılmasını planladıklarını söyleyen Şimşek, KKM’nin cazip olmaktan çıkarıldığını ve yumuşak bir geçiş süreci tercih ettiklerini belirtti. Bu sürecin peyderpey gerçekleştirileceğini vurguladı.
Donald Trump’ın ABD Başkanlığına başlamasıyla ilgili belirsizliklere de değinen Şimşek, Türkiye açısından doğrudan risklerin düşük olduğunu, ABD’nin gümrük tarifelerini artırmasının dolaylı etkileri olabileceğini ama Türkiye’ye karşı özel korumacılık tedbirlerinin geliştirileceğine inanmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump arasındaki iyi ilişkilerin ve Suriye konusundaki hassasiyetlerin göz önünde bulundurulduğunu ifade etti.
Şimşek, 2025 yılında kayıt dışılıkla mücadelede ciddi adımlar atılacağını, hiçbir mükellefin kapısının çalınmadan bırakılmayacağını belirtti. Büyük mükellefler ve kayıt dışı işletmeler üzerinde yoğunlaşacaklarını, analizler ve çapraz kontroller yapacaklarını, sahada daha çok yer alacaklarını açıkladı.
2024’te yaklaşık 2,2 milyon yoklama yapıldığını, 2025’te bu sayıyı artırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılmasının kayıt dışılığı azaltmada önemli bir adım olduğunu, 11 bin 600’ün üzerinde kira sözleşmesinin e-Devlet’e taşındığını ve 38 bin kiracının form doldurduğunu belirtti.
Vergi politikaları hakkında da konuşan Şimşek, çok uluslu şirketler için en az yüzde 15 kurumlar vergisi uygulamasını başlattıklarını, kurumlar vergisi oranlarını artırdıklarını ve faiz gelirleri ile kur korumalı mevduat için vergi istisnalarını kaldırdıklarını ifade etti.