AÇIK
Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi’nin (ICCT) 2024-2025 Küresel Otomobil Üreticileri Derecelendirmesi, Çinli üreticilerin sıfır emisyonlu araç (ZEV) pazarında önemli bir sıçrama yaptığını ortaya koyarken, Avrupalı üreticilerin elektrikli araç geçişinde zemin kaybettiğini gösteriyor.
Çin, 2024’te 11 milyondan fazla elektrikli araç satışı gerçekleştirerek küresel satışların yaklaşık yüzde 65’ini domine etti. İç pazarın sağladığı ölçek ekonomileri, Çinli üreticilerin teknolojik gelişim ve üretim kapasitesini artırmasını sağladı, bu da BYD ve Geely gibi markaların küresel pazarda hızla yükselmesine olanak tanıdı.
ICCT raporuna göre, Çin merkezli üreticiler, ZEV sınıfı kapsamındaki en üst beş pozisyonda yer aldı ve elektrikli araç satış payında ilk altı sıradan beşini ele geçirdi. Nisan 2024’te başlatılan takas teşvik programı, 6,6 milyon tüketicinin yüzde 60’ının elektrikli araç satın almasını teşvik ederek Çin’in pazar liderliğini pekiştirdi.
Avrupa’da elektrikli araç satışları 2024’te yaklaşık 3,5 milyon adede ulaşsa da, büyüme oranı yüzde 10’un altında kalarak Çin’in gerisinde kaldı. Azalan teşvikler ve 2023-2024 arasında değişmeyen AB CO2 hedefleri, Avrupa’nın büyümesini yavaşlattı; ancak 2025’te devreye girecek sıkı emisyon standartlarının satışları artırması bekleniyor.
ABD’de elektrikli araç satışları yüzde 20 artarak 1,6 milyon adede ulaştı, ancak büyüme hızı Çin’e kıyasla daha düşük kaldı. Enflasyon Azaltma Yasası (IRA) teşvikleri, yerel üretimi desteklerken, Çinli markaların uygun fiyatlı modelleri ve Avrupa’daki yüzde 5’lik pazar payı, batılı üreticiler için rekabet baskısını artırıyor.
Tesla, 2024’te küresel liderliğini korudu, ancak satışlardaki düşüşler nedeniyle BYD ve Geely gibi Çinli markalar arayı kapatıyor. ICCT’nin 21 üreticiyi incelediği raporda, Çinli firmaların elektrifikasyona erken yatırım yapmalarının uzun vadeli avantaj sağladığı, buna karşın Alman üreticiler BMW ve Mercedes-Benz’in sırasıyla beşinci ve yedinci sıraya gerilediği belirtildi.
Avrupa’da Volkswagen sekizinci sıradaki yerini korurken, Çinli üreticilerin küresel pazarlara açılımı, batılı üreticileri teknolojik ve düzenleyici zorluklarla karşı karşıya bırakıyor. ICCT, 2030’a kadar ZEV satışlarının yüzde 77’ye ulaşması gerektiğini, aksi takdirde Paris İklim Anlaşması hedeflerinin riske girebileceğini vurguluyor.
GÜNDEM KORİDORU
17 Temmuz 2025