Söyleşi

E-ticaret hızla büyümeye devam ediyor

2022 yılında e-ticaretin çok büyük bir büyüme sağladığını belirten IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, “E-ticaret 2022 yılını 800 milyar TL’nin üzerinde bir rakamla kapadı.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası23.06.2023
E-ticaret hızla büyümeye devam ediyor

IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, e-ticaretin 2023 sonuna kadar 1.8 trilyona ulaşacağını öngördüklerini ve en dikkat çeken kategorilerin Otomotiv ve Outdoor olduğunu belirtti.

2022 yılında e-ticaretin çok büyük bir büyüme sağladığını belirten IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, “E-ticaret 2022 yılını 800 milyar TL’nin üzerinde bir rakamla kapadı. 2023’ün ilk beş ayına baktığımızda yüksek bir enflasyon olmasına rağmen büyük bir yavaşlama görmüyoruz. İlk beş ayda yüzde 120’lere varan bir hacim büyümesi var. Daha fazla bir büyüme olabilirdi ancak yaşadığımız deprem felaketiyle birlikte 1-.1,5 ay bir yavaşlama yaşandı. Şimdi ciddi bir enflasyon etkisi de var. Bu sene yüzde 125’lik bir büyüme göreceğimizi ve 2023 sonunu 1.8 trilyon gibi bir rakamla kapatacağımızı öngörüyoruz. Adette büyümeye bakarsak, orada da yüzde 40’larda bir oran var aslında sektör büyümeye devam ediyor diyebiliriz.” dedi.

2023’ÜN İLK BEŞ AYINDA BÜYÜME

2022 ve 2023 yılının ilk beş ayını kıyaslayan Özkara, “2022 senesindeki ilk yarıyıla baktığımızda yaklaşık 385 milyar TL'lik gibi bir hacimle bitmişti ve büyüme olarak da bu sene ilk beş ayda yaklaşık yüzde 31’lik bir büyümeyi net olarak gördük. Bu da aslında 2022 senesindeki işletme sayısının 2023 yılındaki büyümesine bağlı olarak ortaya çıktı. Deprem dönemindeki Şubat ayının yaklaşık yüzde 40 ila 45 arasında Mart ayına göre bir düşük hacim gerçekleşti. Bir diğer bakış açısı da 12 bin firmamızın içerisinde yapmış olduğumuz incelemede yaklaşık yüzde 25 gibi bir işlem adedinde büyüme var. yüzde 130’luk bir hacimsel büyümenin yanında işlem adedi sadece yüzde 25’lik bir büyümeyle kalmış durumda. Tabii bunda enflasyonun etkisi büyük.” dedi.

DİKKAT ÇEKEN SEKTÖRLER OTOMOTİV VE OUTDOOR

Teknolojinin hızla geliştiğine değinen Özkara; “Bugün bir mobilyanın bile hangi köşede nasıl duracağını görmek istediğinize olanak sağlayan ve görmenizi sağlayan teknolojiler de yavaş yavaş geliyor. 2023 yılında bizim dikkatimizi çeken iki tane kategori var. Bunlardan bir tanesi depremle birlikte ilgi çeken ve etkisi hala süren Outdoor kategorisi. Hacimsel ve cirosal olarak bir tekstil ya da elektronik kadar olmasa da bir önceki yıla göre büyüme oranı olarak yaklaşık yüzde 350. İkincisi de otomotiv sektörü. Bu sektörde de hacimler çok büyük olmasa da büyümeler çok hızlı gidiyor. Bu durumun nedeni ise; Türkiye'deki satış yapan firmaların artık araçları online olarak da satması. İnsanlar yavaş yavaş otomotiv yedek parçalarını, yedek lastiklerini ve diğer ürünlerini çok rahat bir şekilde internetten alır oldular.” dedi.

YAPILAN DİJİTAL YATIRIMLAR GELECEKTE BÜYÜK AVANTAJ SAĞLYACAK

Artık işletmelerin hızla e-ihracata da geçmeleri gerektiğini sözlerine ekleyen Özkara, “Türkiye’de kendi iç pazarımızla bile çok ufak rakamlardayız. Dolayısıyla daha gidilecek çok yol var. Toplam perakende içinde e-ticaretin payı yüzde 20’lere geldi.  Yurtdışı satışlarına bakıldığında ise toplam ihracatın içindeki payı yüzde 1’lerin altında. Bunun sağlıklı olan rakamı yüzde 4-4,5. İşletmelerin hızla e-ihracata da adım atmaları gerekli. Baktığımızda yurtdışına açılan ciddi girişimler ve yurtdışında pazar yerlerinde satan markalarımız da var. Önümüzdeki dönemde artık konuşacağımız konulardan bir tanesi de yabancı tüketicilere ürünleri nasıl satarız oralarda nasıl pay ediniriz konusu olacak. Bir firmanın ihracat deneyiminin olması önemli. İyi bir ihracatçı olabilmesi için e-ticaret deneyiminin olması lazım ve bu prosedürleri bu operasyonlara oturtmuş olması gerekli. İşletmelerin şu anda emek ve zaman ayırarak yapacakları dijital yatırımlar ilerleyen süreçte çok büyük avantajlar sağlayacak.” şeklinde konuştu.

E-Ticaret
Şirket Haberleri
Yorum Yaz