AÇIK
Türkiye, yenilenebilir enerji alanında önemli bir ilke daha imza attı. Güneş enerjisi sistemleri alanında faaliyet gösteren SOLARDUP, tüm mühendislik ve tasarımı kendisine ait olan yüzer güneş enerjisi santralini Keban Barajı üzerine kurarak hem Türkiye’de hem de dünyada bir ilki gerçekleştirdi.
Yerli ve özgün bir mühendislik eseri olan bu sistem, kompozit malzeme kullanılarak geliştirilen dünyadaki ilk yüzer güneş enerjisi santrali olma özelliğini taşıyor. Dalgaya karşı yüksek hareket kabiliyeti ve dayanıklı mafsal sistemleriyle dikkat çeken sistem, her türlü hava koşuluna uyum sağlayacak şekilde tasarlandı.
Enerji üretiminin ötesinde çevresel ve stratejik faydalar da sağlayan proje, suyun buharlaşmasını önleyerek kaynakların korunmasına katkı sağlıyor. Aynı zamanda, karasal alanlara ihtiyaç duymadan kurulduğu için tarım arazilerini de dolaylı yoldan koruyor. SOLARDUP Genel Müdürü Evren Sarıçiçek, sistemin karbon ayak izinin karasal güneş santrallerine göre çok daha düşük olduğunu vurgulayarak, “Dünyada olmayan, tamamen farklı bir yöntem izledik” sözleriyle projeye dikkat çekiyor.
SOLARDUP’un geliştirdiği sistem, geleneksel plastik ve metal yapıların aksine kompozit malzeme ile üretildi. Bu sayede hem daha hafif, hem de çok daha dayanıklı bir yapı ortaya çıktı. Dalga hareketine karşı esneklik sağlayan mafsal sistemi sayesinde sistem, uzun vadeli kullanım ve bakım avantajı sunuyor.
“Bu sadece bir enerji projesi değil, aynı zamanda ileri mühendislik, çevre koruma ve ekonomik kalkınma modeli” diyen Sarıçiçek, sistemin farklı coğrafyalarda uygulanabilirliğini de vurguluyor.
GÜNDEM KORİDORU
20 Temmuz 2025