PARÇALI AZ BULUTLU
Rusya’nın en büyük ikinci bankası olan VTB’nin CEO’su Andrey Kostin, küresel finans sisteminde doların gücünün azalacağını belirterek dijital paralara dikkat çekti. Kostin, Türkiye ile ticaretteki ödeme engellerine ve BRICS ülkeleriyle alternatif finans sistemleri oluşturma çabalarıyla pek çok ülkenin olumlu etkileneceğini de vurguladı.
Batı’nın yaptırımları, Rusya’nın finansal sistemini doğrudan hedef alıyor. VTB Bankası CEO’su Andrey Kostin, yaptırımlara rağmen geçen yıl 500 milyar ruble kar elde ettiklerini belirtti. Yaptırımların kalıcı olacağını öngören Kostin, yeni finansal modeller geliştirme gerekliliğini vurguladı.
Kostin, doların siyasi bir baskı aracı olarak kullanıldığını ve birkaç yıl içinde ciddi güç kaybı yaşayacağını da savundu. Çin’in ABD tahvillerinden çıkışı ve BRICS ülkelerinin ulusal para birimleriyle ticarete yönelmesi, bu değişimi hızlandırıyor.
Rusya, 13 bankanın katılımıyla dijital ruble uygulamasını başlatarak büyük bir adım attı. Kostin, bu yıl ve önümüzdeki yıl, Global South ülkeleriyle ulusal para birimlerinde ödemelerin hızla artacağını öngörüyor.
Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret, yaptırımlar nedeniyle ödeme sorunlarıyla karşı karşıya. Kostin, bazı bankaların ulusal para birimleriyle ödeme yapmaktan kaçındığını ve bu “korkak” tutumun ticareti zorlaştırdığını belirtti. 2023’te Türkiye, Rusya’dan 45,2 milyar dolar ithalat yaptı, ancak ödeme sistemlerindeki aksamalar ihracatı etkiliyor.
Kostin, doların küresel finans sistemindeki egemenliğinin sona yaklaştığını ve altına olan ilginin arttığını vurguladı. Dijital paralar ve blokzincir teknolojisi, dış müdahalelere karşı daha dirençli bir finansal yapı sunuyor.
Altın, doların baskı aracı olmasına karşı güvenli bir alternatif olarak görülüyor. Kostin, küresel piyasalarda altına yönelimin artacağını ve dijital paraların ödeme altyapısını dönüştüreceğini belirtti. Rusya’nın dondurulan rezervlerinin geri alınmasının zor olduğunu, bu nedenle yeni sistemlere geçişin zorunlu hale geldiğini ifade etti.
GÜNDEM KORİDORU
12 Temmuz 2025