Dijital dünyanın büyük gücü e-ticaret

E-ticaret pazarının, son zamanlarda belirgin bir ivme kazandığını ifade eden Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) E-Ticaret ve Dijitalleşme Konseyi Başkanı İlker Özgüven, “Ülkemizdeki e-ticaret pazarı, son dönemlerde muazzam bir büyüme yaşadı. Özellikle internet kullanımının artması, mobil cihazların yaygınlaşması ve tüketici alışkanlıklarının değişmesiyle e-ticaret önemli bir alan haline geldi” dedi.

6dk okuma
06.04.2024
Dijital dünyanın büyük gücü e-ticaret

E-ticaret ve dijitalleşme konusunun, günümüzün en önemli meselelerinden biri olduğunu ifade eden İlker Özgüven, “Dijitalleşme, işletmelerin hayatta kalması ve büyümesi için seçenek değil, adeta gereklilik. Belirli iş kollarında yaptığımız faaliyetler, birbirine entegre bir şekilde devam ediyor. İş modellerimizi veya iş yapış şeklimizi gerekliliklerine göre güncelleştiriyor ve kısıtlı imkanları en iyi şekilde kullanıyoruz. Tekstil dış ticareti ile başlayan yolculuğumuz e-ticaret teknolojileri ile ilgili girişimimizi kullanarak, farklı bir noktaya ulaşıyor” dedi.

E-TİCARET KESİNTİSİZ OLARAK BÜYÜYOR

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS)’in 2023 yılının ilk 6 ayında artış gösterdiğini söyleyen İlker Özgüven, “2023 yılına ait veriler net olarak elimizde bulunmuyor olsa da Ticaret Bakanlığı’nın “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETSİB)” 2023 yılının ilk 6 ayında ülkemizdeki e-ticaret hacminin, bir önceki döneme kıyasla yüzde 109,7’lik artışla 652,7 milyar TL olarak saptadı. 2022 yılı aynı dönemine yaklaşık 320 milyar TL olarak, 2021 yılına göre yüzde 116’lık artış gösteren e-ticaret hacminin, genç ve dinamik nüfus ile gelişimi kesintisiz bir şekilde devam edecek. Sektörel bazda 2023 yılının ilk 6 ayında bir önceki yılın aynı dönemine e-ticaret hacmi giyim, ayakkabı ve aksesuarda yüzde 145,1 elektronikte yüzde 136 beyaz eşya ve küçük ev aletlerinde yüzde 129,6 konaklamada yüzde 100,9 gıdada yüzde 69,4 yemekte yüzde 82,1 seyahat, taşımacılık ve depolamada yüzde 66,4 oranında artış göstermiştir” diyerek geçtiğimiz yılların verileri ile birlikte e-ticaretin kesintisiz olarak büyüme kaydettiğini belirtti.

“BU SENEYİ İYİ BİR ŞEKİLDE TAMAMLAYACAĞIZ”

Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı e-ticaret sitelerindeki harcamalar ile ilgili verileri aktaran Özgüven, “Sınır ötesi e-ticaret özeline parantez açacak olursak diğer ülkelerin Türkiye’de faaliyet gösteren e-ticaret sitelerinde yaptığı harcamalar yüzde 4,5’lik oran ile 29,4 milyar TL vatandaşlarımızın yurt dışından yaptığı alımlar ise yüzde 3’lük oran ile 19,6 milyar TL olarak neticelendi. Bununla birlikte, yaklaşık 10 milyar TL dış ticaret fazlası verdiğimizi görmek bizi sevindiriyor. Bursa olarak; e-ticaret faaliyeti yürüten işletmeler sıralamasında yüzde 4,6 oranıyla istikrarlı bir şekilde yerimizi korurken, bu rakamların artarak devam edeceğine ve 2024 yılını iyi şekilde tamamlayacağımıza inancımız tam” dedi.

DİJİTALLEŞME SEÇENEK DEĞİL, GEREKLİLİK

Dijitalleşmenin işletmeler için bir seçenek değil, gereklilik olduğunu ifadelerine ekleyen Özgüven, “Dijitalleşme, işletmelerin hayatta kalması ve büyümesi için seçenek değil, adeta gereklilik. Belirli iş kollarında yaptığımız faaliyetler, birbirine entegre bir şekilde devam ediyor. İş modellerimizi veya iş yapış şeklimizi gerekliliklerine göre güncelleştiriyor ve kısıtlı imkanları en iyi şekilde kullanıyoruz. Tekstil dış ticareti ile başlayan yolculuğumuz e-ticaret teknolojileri ile ilgili girişimimizi kullanarak, farklı bir noktaya ulaşıyor. Bu doğrultuda, yürüttüğümüz projeler arasında dijital danışmanlık hizmetleri, e-ticaret altyapısı geliştirme çalışmaları ve online pazarlama stratejilerinin oluşturulması gibi faaliyetler yer almakta” cümlelerini ekledi.

TEMEL MESELE DOĞRU STRATEJİ

E-ticaret ekosisteminin, geleneksel satış modellerine ciddi alternatif oluşturduğunu söyleyen Özgüven, “Yeni düzende e-ticaret satış modelleri, ürün ve hizmetlerin çevrim içi yapıldığı, tüketicilerin geniş bir ürün yelpazesine erişim sağladığı ve alışveriş deneyiminin dijital ortamlarda gerçekleştiği platformlar. Örnek vermek gerekirse KOBİ’ler, genellikle düşük bütçelerle çalıştıkları için interneti etkin bir şekilde kullanabilirler. Bu sayede, eksiklikleri giderebilir ve ürünlerini büyük rakiplerinin yanında etkili bir şekilde sunabilirler. Bazı işletmelerin, çevrim içi platformda başarılı olabilmeleri için büyük şirket olma yanılgısını taşıdıklarını gözlemledim. Ancak, internet üzerinde büyük işletmeler ile KOBİ’ler arasında benzer etkileşim şansları bulunur. Doğru stratejiler ile herhangi bir KOBİ, en büyük işletmeleri dahi geride bırakabilecek potansiyele sahiptir” dedi.

BÜTÜNLÜK İÇERİSİNDE ÇALIŞMAK ÖNEMLİ

E-ticaretin belirli kaynaklar ve sistemler doğrultusunda yol alabileceğini söyleyen Özgüven, “E-ticaret ilgili devlet kurumları, bankacılık sektörü, eğitim ve sağlıklı mevzuat yapısı ile bütünlük içerisinde çalışmalı ve geliştirilmeli. Devlet düzenlemeleri, teşvikler, bankaların ödeme sistemleri ve yenilikçi projeler ile kullanıcıların güvenini sağlayarak, e-ticaret ekosisteminin sürdürülebilir ve sağlıklı kılınması önemlidir. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Sayın İbrahim Burkay Başkanımızın vizyonu ve ekibinin uyumlu çalışmaları sonucu Bursa’daki e-ticaret ekosisteminin gelişmesi için çalışmalar yürütülmektedir” ifadelerini ekledi.

BURSA’YI E-TİCARET MERKEZİ YAPMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Bursa’yı bölgesel e-ticaret vizyonuna bir adım daha yaklaştırmayı hedefleyen Özgüven, “Komitemiz ve iş konseyimiz, e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren paydaşlarımızla birlikte bilgi paylaşımı sağlamayı, e-ticaret gelişimi için öneriler sunmayı ve sektörün karşılaştığı sorunlara çözüm önerileri getirmeyi amaçlamaktadır. Şehrimizi bölgesel e-ticaret merkezi yapma vizyonuna yaklaştırmak için KOBİ, OSB, Lojistik Merkezi ve Payitaht Çarşı gibi projelerle bütünleşmiş bir şekilde çalışmalıyız. 70. Meslek Komitesi olarak, Bursa’daki e-ticaret ekosisteminin gelişmesi için seminerler, eğitimler ve vizyon toplantıları ile kamu kuruluşları, üniversiteler ve diğer paydaşlarla düzenli olarak bir araya gelmekteyiz. Bu faaliyetler ile birlikte, Bursa’da ki e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren firmaların, bilgi ve tecrübe birikimlerini artırmayı ve var olan başarı hikayelerini paylaşmalarını sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

GÜNDEMİ E-TİCARET İLE ŞEKİLLENDİRMEK MÜMKÜN

Dinamik pazar potansiyelini kullanmasıyla ekonominin e-ticaret önderliğinde şekilleneceğini ifade eden Özgüven, “Genel olarak baktığımızda Türkiye’de e-ticaret hızlı bir büyüme trendi içerisinde. Hem yerel hem de uluslararası rekabetin arttığı ortamda, Türkiye’nin dinamik pazar potansiyeli ön plana çıkıyor. Bu potansiyeli birleştirerek, ortak bir hedefe doğru ilerlemek ve Türkiye’nin ekonomik gündemini e-ticaret öncülüğünde şekillendirmek mümkün. Çin başta olmak üzere birçok ülkede başarılı bir şekilde uygulanan e-ticaret bölge ve e-ticaret şehir projeleri bulunmaktadır. Sınır ötesi e-ticaret fırsatlarını hızla değerlendirmek, ülkemiz ihracatına e-ticaret modeliyle önemli katkılar sağlayabilir. Bursa’ya özel bir parantez açacak olursak Şehrimizin uzun yıllara dayanan sanayi, ticaret ve ihracat potansiyeli göz önüne alındığında, bu alanda önemli bir liderin ortaya çıkması olasıdır. Küresel e-ticaretin cazip merkezi olan Bursa'nın, çok modlu bağlantıları ve stratejik konumu, Türkiye'den 210'dan fazla destinasyona direkt uçuş imkanları ve dünya çapında erişim sağlama yeteneğiyle, ulusal ve küresel lojistik ve dağıtım için ideal bir konumda bulunmaktadır” cümlelerini ekledi.

Yorum Yaz