AÇIK
İstanbul’da meydana gelen deprem, emlak sektöründe hareketliliğe yol açarken, haksız fiyat artışları Ticaret Bakanlığı’nın radarına takıldı.
Ticaret Bakanlığı, 23 Nisan 2025’te İstanbul’da yaşanan depremin ardından emlak sektöründe vatandaşların aleyhine gelişebilecek durumları yakından takip ediyor. Bakanlık, satılık ve kiralık taşınmaz ilanlarındaki fiyat hareketlerini izlemek için ilan platformlarından veri topluyor.
Haksız fiyat artışı yaptığı tespit edilen gerçek ve tüzel kişilere idari yaptırımlar gecikmeksizin uygulanacak. Bakanlık yetkilileri, deprem gibi olağanüstü dönemlerde toplumsal dayanışmanın önemine vurgu yaparak, fırsatçılık yapanlara göz yumulmayacağını belirtti.
2023 ve 2024’te emlak sektöründe fahiş fiyat artışlarına karşı ciddi yaptırımlar uygulayan Bakanlık, Ekim 2023’ten bu yana 782 işletmeye toplam 88,9 milyon TL idari para cezası kesti. İstanbul depremi sonrası benzer bir denetim süreci başlatıldı ve ilan platformları üzerinden manipülatif fiyat artışları mercek altına alındı.
Bakanlık, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında, aldatıcı ilanlara karşı 155 bin 712 TL’ye varan cezalar uygulayabiliyor. Vatandaşlar, haksız fiyat artışı veya stokçuluk şikayetlerini e-Devlet üzerinden “Haksız Fiyat Artışı Şikayet Bildirimi” hizmeti ile iletebiliyor.
İstanbul’da 15 km boyunda ve 9,5 km genişlikte bir fayın kırılmasıyla meydana gelen deprem, özellikle Avrupa Yakası’ndaki 10 ilçe ve Anadolu Yakası’ndaki sahil şeridinde ciddi hasara yol açtı. Deprem sonrası güvenli bölgelere olan talep, satılık ve kiralık konut fiyatlarında ani artışlara neden oldu.
Özellikle Şişli, Beşiktaş ve Kadıköy gibi merkezi ilçelerde kira fiyatlarının %20-30 oranında arttığı gözlemlendi. Bakanlık, bu tür manipülatif fiyat artışlarının piyasayı bozduğunu ve tüketici mağduriyetine yol açtığını vurguladı.
Deprem, İstanbul’da 86 binden fazla binanın ağır hasar riski taşıdığını bir kez daha hatırlattı. İstanbul Planlama Ajansı’nın raporuna göre, 2003’ten bu yana çıkarılan 7 imar affı, riskli yapıların dönüşümünü zorlaştırdı ve deprem sonrası fırsatçılığı körükledi.
Bakanlık, emlak sektöründe kayıt dışı faaliyetleri ve haksız rekabeti önlemek için denetimlerini yoğunlaştırdı. Yetki belgesi olmadan taşınmaz ticareti yapan işletmelere bugüne kadar 29,2 milyon TL ceza uygulandı. Vatandaşların deprem sonrası mağduriyetini önlemek için ilan platformlarına yetki belgeli işletmelerin doğrulanması zorunluluğu getirilmesi planlanıyor.
GÜNDEM KORİDORU
15 Mayıs 2025