AÇIK
İsrail’in Demir Kubbe hava savunma sistemi, bir füzenin yapımında milyon dolarlar değil de 50 bin dolar civarı harcama yapılmasıyla geliştirilmiş bir yapı. İran’ın 370 hipersonik füzesine karşı daha fazla direnemeyen demir kubbenin füzeleri tartışma konusu oldu.
Demir Kubbe, İsrail’in kısa menzilli roket, füze ve havan saldırılarına karşı geliştirdiği mobil bir hava savunma sistemidir. Sistem, 4-70 kilometre mesafeden gelen tehditleri radarla tespit eder ve yalnızca nüfus merkezlerine yönelik roketleri “Tamir” füzeleriyle havada imha eder. 2011’de hizmete giren sistem, her türlü hava koşulunda çalışacak şekilde tasarlandı.
Son günlerde sosyal medyada, İran’ın hipersonik füzelere karşı sistemin yetersiz kaldığına dair paylaşımlar arttı. İsrail’in 10 bataryayla 155 kilometrekarelik alanları koruduğu biliniyor; ancak yoğun saldırılarda bataryaların mühimmatı hızla tükeniyor.
Demir Kubbe’nin her Tamir füzesi yaklaşık 40-50 bin dolar maliyete sahip. İsrail, İran’ın saatte 14 Mach hıza ulaşan Siccil gibi hipersonik füzelerine karşı maliyetleri düşürmek için yeni füze tasarımları üzerinde çalışıyor.
ABD ile 2019-2028 arası 38 milyar dolarlık askeri yardım anlaşması, bu çabaları destekliyor.
İran, 13 Haziran’dan itibaren 370 balistik füze fırlattı; bunlardan 30’u İsrail’de isabet etti. Kullanılan füzeler arasında 2500 kilometre menzilli Siccil ve 1400 kilometre menzilli Fettah gibi hipersonik modeller yer aldı. Bu füzeler, saatte 600-14 Mach hızlarıyla Demir Kubbe’nin sınırlarını zorladı.
GÜNDEM KORİDORU
14 Temmuz 2025