Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu-DEİK, kadınların iş dünyasındaki yükselişine katkı sunacak yeni bir platforma imza attı. Kadınların iş dünyasında daha etkin ve daha görünür olması ile birlikte üst düzey yönetici pozisyonlarında kadın temsiliyetinin artırılması için farkındalık oluşturma amacıyla kurulan “DEİK Kadın Platformu” çalışmalarına başladı.
T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK Kadın Platformu Başkanı Ebru Özdemir, DEİK’in Kadın İş Konseyi Başkanları ve Üyelerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen lansmanda, kadınların iş dünyasına kattığı değere vurgu yapıldı.
DEİK Kadın Platformu lansmanında konuşan T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, ”2002 yılında yaklaşık yüzde 28 olan kadınların iş gücüne katılım oranı 2023 yılında yüzde 36’ya ulaştı. OECD’ye göre kadınların iş gücüne katılım ortalaması yüzde 66’dır. Türkiye’nin bu orana ulaşmasıyla, milli gelirimizde de yüzde 20’lik bir artış söz konusu olacak. 12. Kalkınma Planımızda, 2028 yılı sonuna kadar kadının iş gücüne katılma oranını yüzde 40,1’e, kadın istihdam oranını ise yüzde 36,2’ye yükseltilmeyi hedefliyoruz. Ülkemiz ekonomisine katkı sunan kadınların, haklarını koruyan ve refahını artıran bir anlayışla hareket ediyoruz. ‘Güçlü Kadın, Güçlü Aile, Güçlü Türkiye’ vizyonu doğrultusunda kadını hayatın her alanında güçlendirdik” dedi.
Türkiye’nin her yerinde kadın girişimciliğini desteklediklerini belirten Özdemir Göktaş, “DEİK’i Türkiye’nin küresel vizyonunun belirlenmesinde ufuk açıcı, yenilikçi ve dinamik bir platform olduğunu görüyoruz. DEİK çatısı altında bir kadın platformunun kurulmasıyla iş dünyasında daha fazla kadının aktif rol alması bizleri son derece mutlu ediyor. DEİK gibi Türkiye ekonomisini dünyaya taşıyan böylesi önemli bir platformda kadın temsiliyetinin daha da artmasını önemli buluyoruz. DEİK İş Konseylerinin yönetimlerinde daha fazla kadının yer alması demek, ülkemizin yeni yatırımlarla buluşması demektir. Türkiye Yüzyılı kadınların yüzyılı olacak” şeklinde konuştu.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nda kadın temsilinin iyi bir konumda olduğuna dikkat çeken DEİK Başkanı Nail Olpak, “DEİK Yönetim Kurulu’muzda 3 kadın üyemiz bulunuyor. Ocak ayındaki İş Konseyleri Seçimli Genel Kurulları’nda da 12 kadın İş Konseyi Başkanımız seçildi. İleriki dönemlerde daha fazla kadın üyemizin başkan seçilmesini önemsiyoruz. Ekonomi, siyaset ve ticaretin tek yönlü olarak ilerlemediği bir dönemdeyiz. Eskiden biz fizibiliteler yaptığımızda kar-zarar gibi durumlara bakardık. Bugün, birçok sosyal ve çevre etkisiyle bakıyoruz. Yeşil ve dijital dönüşümden bahsediyoruz. Bütün bu değişimlerin olduğu bir ortamda elbette kadınların rolü çok daha fazla. İş hayatında ve STK’larda kadın temsiliyetinin artması, iş sahibi veya yönetici konumdaki kadın sayısına, kendilerinin de zaman ve kaynak ayırıp STK çalışmalarına gönül vermeleriyle de doğrudan ilişkili. Bu bağlamda DEİK, hem Yönetim Kurulu seviyesinde, hem de İş Konseyi Başkanları ve yönetimleri seviyesinde kadın temsilinin yüksek olduğu kurumlardan birisi. Elbette bu bizim için yeterli değil. Kadınların iş dünyasında çok daha fazla ve etkin olmasını istiyoruz. DEİK ailemizdeki 90 kişilik çalışma arkadaşlarımızın yüzde 42’si kadınlardan oluşuyor. 4 Genel Sekreter Yardımcımız var ve 2’si kadın.
Geleceğin ekonomisinde de erkekler ve kadınlar birlikte olacak. Kadınlar yeni düzenin etkin aktörleri olacaklar. Küresel değer zincirinin yeniden şekillenmekte olduğu günümüzde kadın girişimciliğinin desteklenmesinin de önemini görüyoruz. DEİK’te kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapılması gereken ilaveleri de yeni platformumuzla birlikte değerlendireceğiz. Kadınların iş dünyasında daha etkin olacağının göstergelerinden birisi, son Nobel Ekonomi ödülü oldu. Ödül, kadınların iş gücü piyasasına etkilerini ortaya koyan çalışmaları için Amerikalı Profesör Claudia Goldin’e verildi. Ayrıca iş dünyamızı yakından ilgilendiren Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında kadının pozitif rolü vurgulanıyor. Dolayısıyla kadınların güçlenmesinin çarpan etkisi oluşturduğu ve ekonomik büyümeyi, gelişmeyi hızlandırdığını görüyoruz. Hayatımızın her alanında pek çok başarıya imza atan kadınlarımızla gurur duyuyoruz. Türk özel sektörünün dış dünyaya açılan penceresi DEİK ailesi olarak, iş dünyasında olduğu gibi hayatın her alanında kadınların destekçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.
DEİK Kadın Platformu ile önemli bir adım attıklarını ifade eden DEİK Yönetim Kurulu Üyesi ve DEİK/Türkiye-İspanya İş Konseyi Başkanı Ebru Özdemir, “Ben 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü bir kutlamanın ötesinde, yaşamın her alanını şekillendiren kadınların önemini bir kez daha hatırlamanın ve hatırlatmanın bir fırsatı olarak görüyorum. Bundan bir yıl önce, DEİK’teki bir grup İş Konseyi Başkanı ve Üyemiz ile birlikte çalışmaya başladık. Önce durum tespiti yaptık: DEİK bünyesinde, her düzeyde DEİK Üyesi, İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi, Yürütme Kurulu Başkan ve Başkan Yardımcısı kadınların temsiliyetinin artırılması bir numaralı önceliğimiz. Her İş Konseyi Yürütme Kurulu’nda en az bir kadın üyenin yer almasını zorunlu kılıyoruz. Ayrıca DEİK ailemize yeni üyelik kapsamında gelen kadın girişimcilere özel olarak 1 yıl süresince yüzde 50 oranında DEİK ve yüzde 30 oranında DEİK aidat indiriminin uygulanmasına karar verdik. Bununlar birlikte DEİK’te temsilci sayısı 5’in üzerinde olan üye şirketler için 1; temsilci sayısı 10’un üzerinde olan üye şirketler için 2 üst düzey kadın yönetici dahil etmeleri halinde ilgili İş Konseyi üyelik aidatının 1 yıl süresince alınmamasına karar verdik. Bizim için her alanda ‘Yüzde 50’ kritik eşik. Bu seviyeye gelene kadar, ‘kadınları’ savunmamız ve desteklememiz gerekiyor. DEİK Kadın Platformu girişimini destekleyen DEİK Başkanımız Nail Olpak ve Yönetim Kurulumuza teşekkür ediyorum” diye konuştu.
DEİK Kadın Platformu Lansmanı, açılış konuşmalarının ardından networking etkinliği ile sona erdi.
GÜNDEM KORİDORU
21 Kasım 2024