DOLAR 35,6628 0.08%
GBP 44,0114 0.07%
EURO 37,1648 -0.02%
ALTIN 3.149,600,29
BIST 9.999,55-0,30%
BITCOIN 37597913.84897%
ETH 1178972.38301%
İstanbul
10°

PARÇALI AZ BULUTLU

DEİK Başkanı Nail Olpak: Avrupa’yı kaygıyla izliyoruz

DEİK Başkanı Nail Olpak: Avrupa’yı kaygıyla izliyoruz

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, 2024 yılına dair ekonomik değerlendirmelerde bulunarak, 2025 yılı için beklentilerini ve öngörülerini basın mensuplarıyla paylaştı. Olpak’ın, küresel ticaretin yaşadığı zorlukları ve Türkiye'nin dış ticaret stratejilerini detaylı bir şekilde ele aldığı toplantıda, 2024 yılı ile 2025'in birbirinden çok ayrılmayacağı ve benzer ekonomik dinamiklerin devam edeceği vurgulandı. Avrupa Birliği’nin kritik öneme sahip olduğunu dile getiren Olpak, "Avrupa’dan gerçekleşiyor. Ancak Avrupa’yı kaygı ile izliyoruz” dedi.

21/01/2025 15:36

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, düzenlenen basın toplantısında Türkiye ekonomisi için 2024 değerlendirmelerini ve 2025 öngörülerini anlattı. 2024’ün küresel ticaret açısından zorlu geçtiğini belirten Olpak, son 5-6 yılın büyüme ortalamalarına bakıldığında gelişmiş ülkelerdeki ekonomik görünümün pek iç açıcı olmadığını ifade etti ve ekledi: “Dünyada bir taraftan serbest ticaret konuşulurken, giderek artan ticaret savaşları ve ticaretteki bloklaşmalar daha fazla gündeme gelecek” dedi. Küresel ticaretteki ivme kaybının da önemli bir başlık olduğunu vurgulayan Başkan, Dünya genelinde yaşanan enflasyonun hâlâ ciddi bir sorun olduğunu, fakat 2024’te beklenen ölçüde bir gerileme sağlanamadığını söyledi. Türkiye’nin dış ticaretinde Avrupa Birliği’nin kritik bir rol oynadığını vurgulayan Olpak, “Avrupa Birliği, bizim en büyük ticaret ortağımız. İhracatımızın yüzde 56’sı ve ithalatımızın yüzde 50’si Avrupa’dan gerçekleşiyor. Ancak Avrupa’yı kaygı ile izliyoruz. Almanya’da ticaret ve iş dünyasında bir durgunluk yaşanıyor” şeklinde bir değerlendirme yaptı.

DEIK Basin Toplantisi Gorselleri

DÖNÜŞÜMÜ ISKALARSAK SONUÇLARI KÖTÜ OLACAK

Olpak, ekonomik dönüşümün iki ana başlık altında şekilleneceğine dikkat çekti: Yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm. Özellikle Avrupa Birliği’nden gelen yeni yeşil ekonomi politikalarının dış ticaret üzerindeki etkilerini değerlendiren Olpak, yeşil dönüşümün sadece doğaya saygı çerçevesinde değil, tamamen yeni bir ekonomik dizayn olarak ele alınması gerektiğini ifade etti. Yeşil dönüşüm ile yeni bir ekonomi sisteminin kapımızda olduğuna vurgu yapan Başkan, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Eğer bu dönüşümü ıskalarsak, Türkiye için kötü sonuçlar doğurabilir Dijital dönüşüm ise küresel ekonomiyi derinden etkilemeye devam edecek. Bu yeni dijital ekonomiye adapte olmak kritik öneme sahip.”

ÖZELLİKLE HİNDİSTAN GÜNDEMDE OLACAK

2025’te özellikle ABD, Çin ve Hindistan’ın küresel ekonomik ilişkilerde daha fazla öne çıkacağına değinen Olpak, ABD’deki ticaret politikalarının, özellikle Donald Trump’ın tekrar başkanlık görevine dönmesiyle nasıl şekilleneceğini merakla beklediklerini söyledi. Olpak, Hindistan’ın ABD ve Çin arasındaki rekabetten kaynaklanan fırsatlar doğrultusunda daha fazla büyüyeceğini belirterek, Asya-Pasifik bölgesindeki gelişmeleri de yakından takip ettiklerini ifade etti.

DEIK Basin Toplantisi Gorselleri 2

AVRUPA KRİTİK ROL OYNUYOR

Türkiye’nin dış ticaretinde Avrupa Birliği’nin kritik bir rol oynadığını vurgulayan Olpak, “Avrupa Birliği, bizim en büyük ticaret ortağımız. İhracatımızın yüzde 56’sı ve ithalatımızın yüzde 50’si Avrupa’dan gerçekleşiyor. Ancak Avrupa’yı kaygı ile izliyoruz. Almanya’da ticaret ve iş dünyasında bir durgunluk yaşanıyor” dedi.

Almanya’daki ekonomik yorgunluğun, Türk iş dünyası açısından da olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çeken Olpak, bu durumu aşmak için yeni stratejiler geliştirdiklerini ifade etti. Ayrıca Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize sorunları gibi önemli konulara da değinerek, bu süreçlerin takibinin önemini vurguladı.

ODAK BÖLGELER DEĞİŞİYOR

DEİK Başkanı, Türk iş dünyasının Afrika, Latin Amerika ve Orta Doğu gibi daha az odaklanılan bölgelere yönelmesi gerektiğini belirtti. Afrika’da 48 ülkede iş konseyleri kurduklarını ve bu bölgede ciddi fırsatlar bulunduğunu ifade etti. Latin Amerika’nın Türkiye için önemli bir ticaret partneri olabileceğine değinen Olpak, bu bölgeyle ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Orta Doğu’da ise özellikle Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır ile ticaret ilişkilerinin yeniden yapılandırılmasına odaklandıklarını belirtti.

SANAYİDEKİ GERİLEME DEVAM EDECEK

Olpak, Türkiye’nin 2024 yılı ihracatını 262 milyar dolar olarak tamamladığını, hedefe çok yaklaşıldığını ancak dünya ticaretindeki ivme kaybı nedeniyle büyük bir artış beklentisinin gerçekçi olmadığını belirtti. İhracat artışının sınırlı olacağını, ancak mevcut pazarları daha verimli hale getirmek için çaba gösterileceğini söyleyen Olpak, “İç pazarda yaşanan daralma ve kredi kısıtlamaları 2025’te de devam edecek. Bu nedenle sanayideki gerileme biraz daha sürecek” diye konuştu.

Nail Olpak 2

TÜRKİYE STRATEJİK ADIM ATMAYA DEVAM EDECEK

Türkiye’nin dış ticaret diplomasisine büyük önem verdiğini belirten Başkan, özellikle ABD ile 40 milyar dolara yaklaşan ticaret hacminin, daha fazla iş birliği fırsatı yaratması için önemli bir zemin oluşturduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin küresel ticaret ilişkilerinde, ABD ve Avrupa Birliği ile birlikte Afrika, Orta Asya ve Orta Doğu bölgelerinde de stratejik adımlar atmaya devam edeceğini söyledi.

POLİTİKA OVP ÇERÇEVESİNDE ŞEKİLLENECEK

Olpak, 2025 yılı için Türkiye’nin ekonomik politikasının büyük ölçüde 2024’te belirlenen OVP çerçevesinde şekilleneceğini belirtti. İç pazardaki frenleme ve mali disiplinden sapılmadan dezenflasyon sürecine devam edileceğini öngören Olpak, faiz oranlarının 20’li seviyelere gerilemesinin beklenmediğini, ekonomik yönetimin 2025 yılı için temkinli bir yaklaşım benimseyeceğini ifade etti. Ayrıca Türkiye’nin ticaret blokları, dijital ekonomi ve yeşil dönüşüm gibi küresel dinamiklere uyum sağlamak için çalışmalarını hızlandıracağını vurguladı.

Öte yandan DEİK Başkanı Nail Olpak, 2025’te daha fazla ticaret savaşları ve korumacılıkla karşı karşıya kalabileceğimizi, ancak Türkiye’nin doğru stratejilerle bu süreçlerden avantajlı çıkabileceğini belirtti. Olpak, Türk iş dünyasının küresel ekonomik dönüşümü iyi takip etmesi ve fırsatları değerlendirmesi gerektiğini vurgulayarak sözlerine son verdi.

 

En az 10 karakter gerekli