Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ocak ayı dış ticaret verilerini değerlendirerek, ihracatta yaşanan artışın ekonomik hedeflere ulaşmada önemli bir rol oynadığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ocak ayı verileriyle ilgili yaptığı açıklamada, dünya ekonomisinin tarihsel ortalamaların altında seyrettiği ve jeopolitik gerilimlerin arttığı bir dönemde, Türkiye’nin ihracatının yıllık yüzde 5,8 artarak 21,2 milyar dolara ulaştığını duyurdu. Bu artış, yıllıklandırılmış ihracatın 263 milyar doları aşmasını sağladı, ki bu rakam Orta Vadeli Program’da (OVP) belirlenen 2025 yılı için 279,6 milyar dolarlık ihracat hedefini destekliyor. Yılmaz, bu durumun, Türkiye’nin dış ticaret stratejilerinin başarısını gösterdiğini ve gelecek yıllar için umut verici olduğunu ifade etti.
İhracat artışının devamlılığı için Yılmaz, ekonomik politikaların finans maliyetlerini düşürme, verimliliği ve rekabet gücünü artırma üzerine kurulu olduğunu vurguladı. Yeni pazarlar ve ürünlerle ihracat potansiyelinin yükseltilmesi hedefleniyor. Yılmaz, ihracatın sadece mal değil, hizmet sektöründe de, özellikle turizm alanında artırılmasının, cari açığın düşük seviyelerde tutulmasına katkı sağlayacağını belirtti. Bu bağlamda, dış yatırımların artması ile cari açığın finansmanında kalitenin yükseltilmesi amaçlanıyor.
Yılmaz, ithalatın Ocak ayında yıllık yüzde 10,2 oranında artmasının, ekonomik faaliyetlerin canlanmasıyla bağlantılı olduğunu belirtti. Özellikle ara malı ithalatı ve enerji ithalatındaki artış, mevsimsel koşullarla da ilişkilendirildi. Bu artış, ekonomik büyümenin bir göstergesi olarak değerlendirilse de, Yılmaz, ithalatın kontrol altında tutulmasının önemine dikkat çekti. Finans maliyetlerini düşürücü ve verimliliği artırıcı politikalarla, ithalatın ekonomik dengeye zarar vermeyecek şekilde yönetilmesi hedefleniyor.
İthalat artışının ekonomik denge üzerindeki etkileri, özellikle enerji bağımlılığı ve ara malı ihtiyaçları çerçevesinde değerlendiriliyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, bu durumun, yerel üretimi ve yerli kaynak kullanımını teşvik eden politikalarla dengelenmesi gerektiğini belirtti. Aynı zamanda, enerji ithalatında doğal gazın önemli rolü göz önüne alındığında, enerji verimliliği ve alternatif enerji kaynaklarının kullanımı konularında çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.
Ocak ayında ihracat yıllık yüzde 5,8 artarak 21,2 milyar dolara ulaştı.
Yılmaz, ihracat hedeflerinin, mal ve hizmet ihracatını artırarak cari açığı düşük tutmak ve dış yatırımlarla finansman kalitesini yükseltmek olduğunu belirtti.
İthalattaki artış, ekonomik faaliyetlerin canlanması, ara malı ithalatının artması ve mevsimsel koşullar nedeniyle enerji ithalatının, özellikle doğal gazın, yükselmesinden kaynaklanmaktadır.
GÜNDEM KORİDORU
20 Mart 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.