Sadece ülkemizde değil, satış yaptıkları dünyanın her ülkesinde Çinli markalar rekabet üstünlüklerini hissettiriyorlar. Diğer tüm dünya markalarının bu durumdan rahatsız olduklarını her fırsatta duyuyoruz. Hatta Avrupa Birliği ve ABD menşeli markalar, kendi devlet yönetimlerinin ithal izni verdiği yenilenebilir enerji kullanan (NEV) Çinli taşıtlara karşı koydukları tarife engelleriyle pazar paylarını korumaya çalışıyorlar. AB ülkeleriyle Gümrük Birliği çerçevesinde ticaret yapan ülkemiz de Çinlilere karşı koruyucu önlemleri bu yıl arka arkaya almaya başladı. Hükümet tarafından yürürlüğe sokulan yeni gümrük tarifelerinin yanı sıra yeni nesil NEV tipi ithal taşıt satan Çinli markalara kendilerine ait en az 20 servis istasyonu açma şartı getirildi. Tüm bunlara rağmen rekabet gücü yüksek Çinli markalar ülkemizde ve diğer dış pazarlarda etkili olmayı sürdürüyor. AB pazarında geçen yıl yeni nesil bataryadan elektrikli taşıtlarla yüzde 7,8 pay alan Çinlilerin ülkemizde bu yıl ağırlıklı içten yanmalı motor tipi taşıtların desteğiyle yüzde 10 pazar payına ulaştıklarını tekrar hatırlayalım. Aslında dış ülkelerin koruma amaçlı önlemleri Çinli markaların o ülkelerde yatırım yapmasına açık bir davet. AB ülkelerinden Macaristan’da süren BYD yatırımı ve İspanya’da başlayan Chery yatırımı bunlara örnek. Ek olarak AB’ye komşu olan Fas ve Sırbistan’da da Çinlilerin otomotiv yatırımı artarak sürüyor. Çinli markaların gördüğü rağbet ve Gümrük Birliği sayesinde gümrük tarifelerinden istisna avantajı, AB’ye diğer bir komşu ülke olan ülkemizi de Çinli markalar için cazip hale getirdi. Nitekim geçtiğimiz Temmuz ayında Çinli BYD markası ile hükümetimiz arasında bir doğrudan yatırım anlaşması imzalandı.
Buna göre Manisa’da yıllık 150 bin üretim kapasiteli fabrika kurulacak ve direkt olarak 5000 nitelikli istihdam sağlanacak. Başlangıç olarak 1 Milyar Dolar tutacak yatırım sadece yeni nesil hybrid ve bataryadan elektrikli taşıt üretim üssü değil, aynı zamanda Ar-Ge merkezi olarak çalışacak. Üretimin 2026 yılı sonuna kadar başlaması öngörülüyor. Halen, Manisa’da kurulacak fabrika için ÇED işlemleri devam ediyor. İkinci olarak, Çinli Chery markasının CEO’su geçen hafta sonu Cumhurbaşkanımızı ziyaret etti. Yapılan açıklama; Chery‘nin Türkiye’ye yatırım kararı için son aşamaya gelindiğini gösteriyor. Hatta üretim merkezinin Samsun il sınırlarında olabileceği ifade edildi. Çok yakında kararın netleşeceğini umuyoruz. Yeni nesil taşıt teknolojisinde dünyayı domine etmeye başlayan Çinli markaların 1997’den bu yana TOGG dışında doğrudan greenfield otomotiv yatırımı almamış ülkemizde önemli bir atılım yapacakları ortada. Hatta geç bile kalındı. Mümkün olsa da yerli ve milli otomobilimiz TOGG’un yeni modellerinin üretimi için de bir an önce yatırım ortaklıkları kurulabilse. Geçtiğimiz Eylül ayı itibariyle ODMD raporunda TOGG’un beyan ettiği satış rakamları bu ihtiyacı çok daha acil hale getiriyor doğrusu. Çünkü rekabet artık çok daha çetin ve yeni modeller çok daha hızlı tüketicisiyle buluşmak zorunda.
GÜNDEM KORİDORU
12 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.