Küresel ekonomi, enflasyon ve resesyon arasındaki hassas dengeyi korumaya çalışırken, büyük merkez bankaları şubat ayında para politikalarında farklı yaklaşımlar benimsedi. İngiltere Merkez Bankası (BoE), Avustralya Merkez Bankası, Yeni Zelanda Merkez Bankası, Güney Kore Merkez Bankası ve Çekya Merkez Bankası faiz indirimleriyle gevşeme politikasına yönelirken, Rusya, Macaristan ve Polonya merkez bankaları enflasyonist baskılar nedeniyle faiz oranlarını sabit bırakarak sıkı duruşlarını sürdürdü.
Şubat ayı, birçok merkez bankasının enflasyonun hafiflemesiyle gevşeme politikasına yöneldiği bir dönem oldu. İngiltere Merkez Bankası (BoE), yılın ilk faiz indirimini gerçekleştirerek politika faizini 25 baz puan düşürdü ve yüzde 4,5 seviyesine çekti. Para Politikası Kurulu’nda 7 üye bu indirimi desteklerken, 2 üye 50 baz puanlık daha agresif bir indirim önerdi. Banka, enflasyonun yüzde 2,5 seviyesinde seyrettiğini ve iç baskıların azaldığını, ancak küresel enerji maliyetlerinin enflasyonu yukarı yönlü etkileyebileceğini belirtti. BoE Başkanı Andrew Bailey, kademeli ve dikkatli bir yaklaşım benimseyeceklerini vurgulayarak, küresel gelişmeleri yakından izleyeceklerini ifade etti.
Avustralya Merkez Bankası da Ekim 2020’den bu yana ilk kez faiz indirimine giderek oranı 25 baz puan düşürdü ve yüzde 4,1’e indirdi. Enflasyonun 2022 zirvesinden beri gerilediği, ücret artış baskılarının azaldığı ve iş gücü piyasasının beklenmedik şekilde güçlü olduğu belirtilirken, banka temkinli bir gevşeme politikası izleyeceğini duyurdu. Yeni Zelanda Merkez Bankası ise 50 baz puanlık indirimle faizi yüzde 3,75’e çekerek bu yılki ilk adımını attı; enflasyonun hedef bandında kalması bu kararı destekledi. Güney Kore Merkez Bankası da 25 baz puanlık indirimle faizi yüzde 2,75’e düşürdü, büyümedeki yavaşlama ve hanehalkı borcundaki dengelenme bu kararda etkili oldu.
GÜNDEM KORİDORU
19 Mart 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.