AZ BULUTLU
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu (UGKK) bünyesinde bir sivil toplum örgütü olarak özel sektörü temsil ediyor. 33 alt komisyonda yer alan üyeleriyle tüm mevzuat çalışmalarını takip ediyor. Özellikle Gıda Kodeksi ve Regülasyon Komisyonu, sektörü ilgilendiren tüm mevzuat çalışmalarında aktif bir şekilde görev alıyor. TGDF’nin mevcut başkanlığını ise M. Demir Şarman yürütüyor.
M. Demir Şarman, 2022 yılında gerçekleşen seçimli genel kurulda, 18 yıl boyunca başkanlık koltuğunda oturan Şemsi Kopuz’u az bir oy farkıyla geçerek kurumun yeni başkanı olmayı başarmıştı. M. Demir Şarman, 2024 yılında ise Murat Ülker ve Tuncay Özilhan gibi iş dünyasının önemli isimlerinin desteğini alarak, tek başına girdiği seçimle TGDF’deki ikinci dönem başkanlığını yürütüyor.
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı M. Demir Şarman, 2024 yılının maliyet artışlarının hızla yükseldiği, yüksek faiz oranlarının işletme sermayesi üzerindeki yükü giderek ağırlaştırdığını, finansmana erişimin zorlaştığını ve ihracat pazarlarında yaşanan sıkıntıların belirginleştiği bir yıl olarak öne çıktığının altını çiziyor.
M. Demir Şarman, “Küresel pazarlarda rekabet gücümüzü artırmak için sürekli olarak teknolojiye, verimliliğe ve kaliteye yatırım yapmanın yanı sıra uluslararası arenada markalaşma yolunda pazarlama faaliyetlerine de odaklanmamız gerektiğinin bilincindeyiz” diyor ve ekliyor: “Ancak bu hedeflere ulaşabilmemiz için sürdürülebilir ve makul finansman maliyetlerine erişim sağlanması ve makroekonomik koşullarda öngörülebilirliğin artırılması gerekiyor.”
Enflasyonla mücadele açısından 2025 yılının kritik bir dönemeç olduğunu dile getiren Şarman, “Bizler de diğer sektörler ve bireyler gibi bu zorlu süreçte belirli fedakarlıklar yapıyoruz. Ancak tarım ve gıda sanayinin sürdürülebilirliğinin hem ülkemizin geleceği hem de halkımızın refahı için taşıdığı hayati önemi her fırsatta vurgulamaya devam ediyoruz. Bu sektörlerin güçlü bir şekilde ayakta kalması, ekonomik istikrarın ve toplumun genel kalkınmasının temel unsurlarından biri” diyor.
2025 yılı itibarıyla enflasyonda kalıcı ve belirgin bir iyileşme görülene dek para politikasındaki sıkı duruşun devam etmesini beklediklerinin altını çizen Şarman, “Bu yaklaşımın etkisiyle, enflasyonun genel seyri üzerinde aşağı yönlü bir eğilimin 2025 boyunca süreceğini öngörüyoruz. Sonuç olarak, bu sürecin başarısının, ülkemizin refahı için kritik bir öneme sahip olduğunun farkındayız” diye konuşuyor.
TGDF olarak, toplumda gıda güvenilirliği ve güvencesine dair endişe, korku ve güvensizlik oluşturarak tüketim alışkanlıklarını olumsuz etkileyen yanıltıcı bilgilerle etkin bir şekilde mücadele etmek ve bu alanda toplumsal farkındalığı artırmak istediklerini vurgulayan Şarman, “Tarım ve Orman Bakanlığı ile gıda sektöründe bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi ve gıda okuryazarlığının artırılması amacıyla 2024 yılında bir iş birliği protokolü imzaladık. Bu kapsamda, TGDF Bilgi Kirliliği ve Gıda Okuryazarlığı Komisyonunu kurduk. Komisyonumuz, TGDF’nin temel ilkelerine uygun şekilde, başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere ilgili paydaşlarla iş birliği yaparak ulusal ve uluslararası düzeyde normlara uygun bir bilgi ekosistemi oluşturmayı hedefliyor” şeklinde konuşuyor.
Gıdada bilgi kirliliği ile mücadele kadar gıda okuryazarlığı konusunun da büyük önem taşıdığına dikkat çeken Şarman, şunları söylüyor: “Gıda okuryazarlığı yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmeye yönelik uyumlu gıda alımını sağlamak için gıda sistemlerini kullanma, anlama ve uygulamayı içeriyor. Gıda okuryazarlığı, beslenme politikaları ile ilgili müdahalelerin etkinliğini değerlendirmek için en önemli faktörlerden biridir. Gıda okuryazarlığı, sağlığın iyileştirilmesi, çevresel sürdürülebilirlik ve sosyal eşitliğin önemli bir belirleyicisi olarak da değerlendiriliyor.”
GÜNDEM KORİDORU
03 Mayıs 2025