Türkiye’nin ödeme yazılımlarında öncü şirketlerinden biri olan Bakiyem Ödeme Çözümleri, global yolculukta ilk adımını İngiltere ile atıyor. ‘Payrotta’ ismiyle İngiltere’ye açılacaklarını kaydeden Bakiyem CEO’su Umut Yalçın;”Sağlam ve istikrarlı adımlarla ilerlediğimiz Türkiye’de edindiğimiz bilgi ve tecrübeyi Avrupa’ya taşıyacağız. Avrupalı KOBİ’leri ve şirketleri de Türk yazılımıyla dijitalleştireceğiz” diyor.
KOBİ’lere ve büyük müşterilere online ödemenin her alanında çözümler geliştiren Ankara merkezli Bakiyem, kısa sürede Türkiye’nin en önemli finansal teknoloji şirketlerinden biri haline geldi. Girişimci Umut Yalçın ve ortakları tarafından 2017 yılında kurulan Bakiyem, 2023’te işlem hacmini 6 kat artırarak 6,5 milyar TL’ye yükseltirken, müşteri sayısını da yüzde 40 artırdı. Toplam işlem hacmi ise 8,5 milyar TL’yi buldu.
2024’e de iddialı başlayan ve işlem hacminde 2024 yıl sonu hedefi olan 13 milyar TL’ye 2024 yılının ilk altı ayı itibarıyla ulaşmayı başaran Bakiyem, yoluna emin adımlarla ilerlerken, rotasını da yurt dışına çevirdi. Bugün 52 sektörde 5 bin şirketin kullandığı Bakiyem, başarısını yurt dışına da taşımaya hazırlanıyor.
2023’ün çok verimli bir yıl olduğunu ve Türkiye’nin dev şirketlerinin de Bakiyem’in online ödeme çözümlerini tercih ettiğini kaydeden Bakiyem.com CEO’su Umut Yalçın, sağlam ve istikrarlı adımlarla ilerledikleri Türkiye’de edindikleri bilgi ve tecrübeyi Avrupa’ya taşıyacaklarını, Avrupalı KOBİ’leri ve şirketleri de Türk yazılımıyla dijitalleştireceklerini söylüyor. Yalçın, global yolculuğa ilişkin planları ve hedefleri ise şöyle aktarıyor:
“Global yolculuğumuzdaki ilk adımımızı Avrupa ile atıyor, bu kapsamda ‘Payrotta’ ismiyle İngiltere’ye açılıyoruz. Tamamen kendi özsermayemizle kurduğumuz bu yeni şirketimiz, Bakiyem’in şubesi olarak çalışacak. Türkiye’de olduğu gibi İngiltere’de de sahadan ilerleyecek, sahayı tamamen dijitalleştireceğiz. Amacımız, entegratörlük kavramını İngiltere’ye de götürmek. Entegratörlük becerilerimiz sayesinde de firmaların kullandığı satış ve ödeme modüllerinin ağır maddi ve zaman maliyetlerine gerek kalmadan kısa sürede sahayı dijitalleşmelerini sağlayacağız.”
Türk şirketlerinin ERP ve muhasebe programlarına entegrasyonu, cari takibi, sipariş modülü, fatura ödeme gibi işlemlerinde dijitalleştirerek verimini artırırken maliyetlerini 10’da 1’e düşüren Bakiyem, şimdi de İngiltere üzerinden Avrupalı şirketleri dijitalleştirecek.
Türkiye’de cep telefonlarını POS’a çeviren ilk fintech’lerden birisi olan Bakiyem, 5 yılda ödeme sistemleri pazarında Türkiye’deki en önemli entegratörlerden biri haline geldi. Özellikle ”0” yatırım maliyetiyle şirketlerin bütün online ödeme süreçleri olan EFT-Havale, DBS (Doğrudan Borçlandırma Servisi) ve bütün banka sanal poslarını tek bir platformdan bütün ERP’lere entegre çalışmasıyla sağladığı fayda, şirkete 2023 yılında rekor bir büyüme getirdi.
Yakın zamanda İngiltere’deki ilk satışını duyurmaya hazırlanan Bakiyem, İngiltere pazarında birkaç yıl içinde büyük bir oyuncu olma hedefiyle ilerleyecek. Şu anda dünyadaki önemli birkaç ödeme şirketiyle de görüşme halinde oldukları bilgisini paylaşan Umut Yalçın; “İngiltere’nin ardından globalleşme rotamızda başta Arap Yarımadası olmak üzere Güney Afrika ve Azerbaycan bulunuyor. Amacımız; yerli fintech teknolojilerinin gücünü yurtdışına taşımak” diyor.
Bakiyem’i farklı kılan en önemli unsurlardan biri ise finans sektörünün en deneyimli, girişimcilik dünyasının da önde gelen isimlerinden biri olan Sertaç Özinal’ın Bakiyem’in hem yatırımcısı hem de yönetim kurulu üyesi olması. Kariyerine Chicago ve İstanbul’da çalıştığı Andersen Consulting’de başlayan, Pamukbank’ta bireysel bankacılıktan sorumlu üst düzey yöneticilik yapan Özinal; Pamukbank’tan sonra 2004-2011 yılları arasında Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü olarak görev yaptı.
Purus Partners Kurucu Ortağı olan Sertaç Özinal, fintech, yapay zekâ, siber güvenlik, blockchain ve web3 gibi gelişen teknolojiler konusunda faaliyet gösteren erken aşama girişimlere yatırım yapıyor. Singapur merkezli bir girişim sermayesi şirketi olan True Global Ventures’ın genel ortağı olan Özinal, aynı zamanda Turkishbank’ın da Yönetim Kurulu Üyesi.
Bakiyem’in faaliyetlerine ilk başladığı 2017 yılından bugüne 5 bin 500’ün üzerinde müşteriye online ödeme çözümleri sunduğunu belirten Bakiyem Yönetim Kurulu Üyesi ve Yatırımcısı Sertaç Özinal, Bakiyem müşterilerinin yüzde 90’ının KOBİ’lerden, kalan kısmının ise büyük ölçekli şirketlerden oluştuğunun bilgisini veriyor. Ancak işlem hacminin yüzde 50’sini KOBİ’lerin, yüzde 50’sini ise büyük ölçekli şirketlerin oluşturduğunu kaydeden Özinal, şöyle devam ediyor:
“Bakiyem, Türkiye’nin en büyük şirketleriyle çalışıyor. T. Şişecam ve Flokser gibi devler de Bakiyem’in online ödeme çözümlerini tercih ediyor. Aynı zamanda yatırımcısı olduğum Bakiyem, hedeflerinin her zaman çok önünde gidiyor. Bakiyem’in çok kısa sürede Türkiye’nin yeni ‘unicorn’u olacağına inanıyorum. Bu nedenle de büyük bir inançla ve keyifle Bakiyem’in yönetim kuruluna dahil oldum. Dijitalleşen yeni dünyada finans çözümlerinde fintech’lerin rolü daha da büyüyecek ve Bakiyem gibi fintech’lerin, şirketlerin dijital dünyaya entegrasyonuna kolaylık sağlayacağına inanıyorum.”
Fintech şirketleri ile çalışan KOBİ’lerin çok uygun bedellerle tam dijitalleşmeyi sağlayabildiğini kaydeden Bakiyem CEO’su Umut Yalçın, “Örneğin; kullandıkları ERP ve muhasebe programlarına entegrasyon, cari takibi, sipariş modülü, fatura ödeme gibi özellikler ile müşterilerine hizmet vermek isteyen bir işletmenin ödemesi gereken ücretler 7 haneli bedelleri bulabiliyor” diyor. Bakiyem’in platform bağımsız çalışan bir entegrasyon dili olduğunu anlatan Yalçın, böylece rakiplerinin 10’da 1’i gibi kısa sürelerde dijitalleşmeyi sağlayabildiklerini, bu vesileyle de proje bedellerinin rakiplerine göre 10 kat daha uygun olduğunu da vurguluyor.
Gazi Üniversitesi Teknokent’te yer alan Bakiyem, bugün alanında uzman kadrosuyla kolay, hızlı ve düşük maliyetlerle ödeme almak isteyen firmalara online çözümler sunuyor. Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasına ciddi katkısı olan firma, bugüne kadar Bankalararası Kart Merkezi (BKM) eski Genel Müdürü ve Turkish Bank Yönetim Kurulu Üyesi Sertaç Özinal’ın yanı sıra Alesta Yatırım’dan da iki kez yatırım aldı.
İlk yatırımını 2020 yılında 1 milyon dolar değerlemeyle alan şirket, 6 ay sonra da 2 milyon dolar değerlemeyle yatırım aldı. Bir diğer yatırımları Shopalm hakkında da bilgi veren Umut Yalçın, “Kadın girişimcilerin sosyal medya üzerinden ürün satıp para kazanma olanağı sunan dijital mağaza Shopalm, bugüne kadar binden fazla kadına gelir yarattı. Shopalm de aylık 8 milyon TL işlem hacmine ulaştı” diyor.
GÜNDEM KORİDORU
14 Ekim 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.