Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 4’üncü Tarım Orman Şurası kapsamında Orman Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen “İklim Değişikliği Sürecinde Ormanlar Atölyesi”nde önemli açıklamalarda bulundu. İklim değişikliğinin ormanlar ve tarım üzerindeki etkilerine dikkat çeken Yumaklı, Yeşil Vatan’ı korumak için 3 bin 105 yangın işçisi, 3 bin 477 destek personeli ve 150 mühendisten oluşan 8 bin 500 kişilik yeni istihdam müjdesi verdi.
Bakan Yumaklı, sanayi devriminden bu yana teknolojinin hayatı kolaylaştırırken çevre kirliliğine yol açtığını ve sera gazı salınımının ekosistemi olumsuz etkilediğini vurguladı. Dünyanın 21. yüzyıl sonuna kadar 4,5 derece ısınabileceği uyarısında bulunan Yumaklı, bu durumun sorunları katlayarak artıracağını belirtti. İklim değişikliğinin sadece ormanlarda değil, tarımsal üretimde de zararlıların artmasına neden olduğunu ifade ederek, ormanların karbon yutak alanları olarak havadaki karbonu azaltmada kritik bir rol oynadığını söyledi.
Türkiye’nin yüzde 30’unu kaplayan orman varlığının sürdürülebilir gelişimi için yoğun çaba harcandığını dile getiren Yumaklı, son 22 yılda 8 milyara yakın tohum ve fidanın toprakla buluştuğunu ve bu sayede orman varlığının 24,3 milyon hektara ulaştığını aktardı. Ormanların yalnızca odun değil, odun dışı ürünlerle de ekonomiye 1,4 milyar dolarlık katkı sağladığını kaydeden Bakan, yaklaşık 2 bin orman parkı ve 129 ekoturizm rotasıyla vatandaşların doğayla buluşmasının kolaylaştırıldığını belirtti. 2028’e kadar ekoturizm rotasını 200’e çıkarma hedefi koyduklarını açıklarken, bu projelerin kırsal kalkınmaya da destek sunduğunu ifade etti.
Yumaklı, orman yangınlarının yüzde 85’inin insan kaynaklı olduğunu ve iklim değişikliğinin yangın riskini artırdığını belirterek, bu alanda kapasiteyi güçlendirmek için 8 bin 500 yeni personel alımı yapılacağını duyurdu. Bu kadroda 3 bin 105 yangın işçisi, 3 bin 477 destek personeli ve 150 mühendis yer alacak; alımların ilerleyen aylarda tamamlanarak ekiplere katılacağı açıklandı. Türkiye’nin yangınla mücadelede 27 uçak ve 105 helikopterle 450 ton su atma kapasitesine ulaştığını, arazöz sayısının 3 katına, iş makinesi sayısının ise 6 katına çıktığını ifade etti.
Orman yangınlarıyla mücadelede teknolojik yatırımların da artırıldığını vurgulayan Yumaklı, 14 insansız hava aracıyla Avrupa’da birinci, dünyada ikinci olduklarını belirtti. 184’ü akıllı olmak üzere 776 kuleyle 7/24 ormanların izlendiğini, 4 bin 796 yangın havuzu, 25 bin orman kahramanı ve 127 bin gönüllüyle güçlü bir savunma hattı oluşturulduğunu aktardı. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ise, iklim değişikliğinin su kıtlığı ve zararlı organizma artışıyla ormanları tehdit ettiğini, bu nedenle her yıl 1 milyon faydalı organizmanın ormanlara salındığını söyledi. Kuraklığa ve erozyona dayanıklı yerli türlerle ağaçlandırma projelerinin devam ettiği, zarar gören ormanların bir yıl içinde yeniden ağaçlandırıldığı kaydedildi.
GÜNDEM KORİDORU
23 Mart 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.