ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara’da düzenlenen törende Dünya Bankası ile hayata geçirilen 400 milyon dolar bütçeli Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş (SoGreen) Projesi’ni tanıtarak, bölgesel kalkınma ve çevresel sürdürülebilirlik hedeflerini açıkladı.
Ankara Grand Mercure Otel’de gerçekleştirilen tanıtım töreninde Bakan Kacır, su, toprak ve havanın artık korunması gereken stratejik değerler olduğunu vurgulayarak, iklim değişikliğiyle mücadelede uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çekti. Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onayladığını ve 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefleri’ni ilan ettiğini hatırlatan Kacır, SoGreen Projesi ile 81 ilde kadın, genç girişimci ve KOBİ’lerin yeşil dönüşüm çalışmalarını desteklemeyi amaçladıklarını belirtti.
Proje, 1800’den fazla KOBİ’ye 180 milyon dolar faizsiz kredi ve 3 binden fazla kadın ve genç girişimciye 32 milyon dolarlık hızlandırıcı ve kuluçka desteği sağlayacak. Ayrıca, yerel idarelerin 175 yeşil altyapı projesine 172 milyon dolar hibe desteği verilecek.
Kacır, Bakanlık olarak yeşil dönüşümde bugüne kadar 530 projeye 3,7 milyar lira destek verdiklerini ve Dünya Bankası ile yürütülen Türkiye Yeşil Sanayi Projesi ile 700 milyon doların üzerinde finansmanı sanayicilere kazandırdıklarını ifade etti. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası işbirliğiyle 2030’a kadar 5 milyar avroluk finansman sağlanacağını, bu kaynakların sanayinin yeşil dönüşüm yatırımlarına yönlendirileceğini aktardı.
Kalkınma ajanslarının SoGreen Projesi’nde uygulayıcı olarak yer alacağını belirten Kacır, 2025’in ikinci yarısında yeşil dönüşüme yönelik güdümlü projelerin ve geri ödemeli finansman desteklerinin başlayacağını duyurdu. Projenin ilk fazında 1 milyar liralık hızlandırma desteği, mikro ve küçük işletmelere sunulacak.
Bakan Kacır, iklim meselesinin adalet temelinde ele alınması gerektiğini ve gelişmekte olan ülkelerin finansmana erişim ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin Sıfır Atık gibi projelerle uluslararası çevre girişimlerine liderlik ettiğini, SoGreen Projesi ile de sosyal kapsayıcılığı ve yeşil geçim kaynaklarını artırmayı hedeflediklerini söyledi.
Proje, 7 yıl sürecek ve kalkınma ajansları aracılığıyla yerel potansiyeli harekete geçirecek. Kacır, yeşil dönüşümde ekonomik fırsatlar analizleriyle bölgesel risk ve ihtiyaçlara yönelik politikalar geliştirileceğini, böylece Türkiye’nin küresel yeşil ekonomideki yerini güçlendireceğini ifade etti.