HAFİF YAĞMUR
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye’nin sınai mülkiyet alanında kaydettiği ilerlemeyi ve bu alandaki hedefleri kamuoyuyla paylaştı. Bakan Kacır, 2002’de yalnızca 414 olan yerli patent başvuru sayısının 2024’te 10 bin 186’ya ulaştığını belirtirken, sınai mülkiyet portföyünün 22 yılda 93 binden 2 milyona çıktığını vurguladı.
Bakan Kacır’ın paylaşımına göre, Türkiye’nin sınai mülkiyet portföyü, 2002’deki 93 bin seviyesinden 2024’te 2 milyonun üzerine çıkarak 22 yılda çarpıcı bir büyüme sergiledi. Bu artış, yerli patent, faydalı model, marka ve tasarım başvurularındaki yükselişle destekleniyor; özellikle 2024’te 10 bin 186 yerli patent başvurusuyla rekor kırıldı.
Kacır, bu başarının, Türkiye’nin inovasyon kapasitesini güçlendiren politikaların ve Türk Patent ve Marka Kurumu’nun (TÜRKPATENT) etkin çalışmalarının bir sonucu olduğunu belirtti.
Bu büyüme, aynı zamanda Türkiye’nin fikri mülkiyet ekosisteminde köklü bir dönüşüm yaşadığını gösteriyor. Kacır, 2024’te toplam 165 bin 585 yerli sınai mülkiyet hakkı tescil edildiğini açıklarken, bu rakamın 122 bin 545 marka, 36 bin 573 tasarım ve 2 bin 911 faydalı model tescili içerdiğini ifade etti.
Kacır, TÜRKPATENT bünyesinde hayata geçirilen “Acil Patent Araştırması” uygulamasının patent araştırma raporu sürelerini 30 güne indirdiğini ve tescil süreçlerini önemli ölçüde kısalttığını duyurdu. Daha önce yurt dışı patent otoritelerine bağımlı olan araştırma raporları, 2017’den beri Türkiye’de hazırlanarak hem maliyet hem de zaman açısından buluşçulara büyük kolaylık sağlıyor. Kacır’ın ifadelerine göre, bu yenilik, buluş sahiplerinin şevkini artırırken, patent tescil süreçlerini daha erişilebilir ve hızlı hale getirdi.
Bu hızlandırma, Türkiye’nin AR-GE ve inovasyon ekosistemine olan desteğini de somutlaştırıyor. Kacır, sınai mülkiyet kapasitesinin yükselmesinin yeni ilham ve buluşların önünü açtığını belirterek, TÜRKPATENT Akademi gibi dijital platformlarla bu bilinci yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyledi.