Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat ve Turizm Festivali başladı. Açılışa Ayvalık ismiyle satışa sunulan zeytin ve zeytinyağındaki taklit ürünlerin üreticilere büyük bir zarar verdiği belirtildi. Taklit ürünlerle tüketiciye zarar verenlere ise yaptırım uygulanması gerektiği vurgulandı.
Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat ve Turizm Festivali’nin açılışında konuşma yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki zeytin festivalinde “Zeytinin ana yurdu bu coğrafyadır. 100’den fazla ülkeye zeytinyağı ihraç ediyoruz” dedi. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Hisarcıklıoğlu 1.000 yıldan fazla yaşayan zeytin ağacının önemine işaret ettiği konuşmasında “Zeytinin ana yurdu bu coğrafyadır. 100’den fazla ülkeye zeytinyağı ihraç ediyoruz. Sofralık zeytin tüketiminde de dünyada ilk sıradayız. Zeytinyağı tüketimine gelince diğer ülkelere göre çok gerilerdeyiz. Bunu çok ileriye taşımalıyız” diye konuştu.
AB tescilli 3 zeytinyağı, 3 zeytin bulunduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu üreticilere “Kendi topraklarımızın değerini bilirsek bunu dünyaya anlatabiliriz. Markalaşmadan para kazanılmaz. E-Ticaret büyük şans, bunu değerlendirelim” dedi. “Turizmin değeri, zeytinyağının başkenti” temasıyla düzenlenen etkinlikte konuşan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar da Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi verilerine göre bu sene 475 bin ton zeytinyağı üretimi beklendiğini belirterek “Yurt içi ambalajlı yağ satışlarında yüzde 15-20 fiyat düşüşü mevcut. Sektörde kaliteyi bozan saklama şartlarının iyileştirmesi, üreticinin, fabrika sahibinin, tüccar ve ihracatçının yıl boyunca ihtiyacını karşılayacak borsasını oluşturacak ‘Zeytinyağında Lisanslı Depoculuk’ sisteminin bir an önce kurulması gerektiğini ifade etti.
Bu yıl 19’uncusu düzenlenen Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali’nde 1.080 yıllık anıt ağaçtan zeytin hasadı yapıldı. İlçede bir çiftliğin bahçesinde bulunan 11 asırlık ağaçtan toplanan zeytinler fabrikada sıkılarak yağa dönüştürüldü. Festival kapsamında anıt niteliğinde ağaçların bulunduğu bahçede zeytinyağı sıkımı, sabun yapımı gibi etkinlikler gerçekleştirildi. Çiftlikte 500 ile 1100 yaş arası ağaçlar bulunuyor.
Festival kapsamında yapılan panelde; zeytinyağında taklit ve tağşiş ve gıda sahteciliği ile ilgili alınması gereken tedbirler ve tüketici bilinci ele alındı. Tarım Yazarı ve Gazeteci İrfan Donat’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Güvenilir Ürün Platformu Kurucusu Celal Toprak, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tan, İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap yer aldı.
Konunun önemle dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Celal Toprak, taklit ve tağşiş ürünleri satışa sunan kişilerin ağır cezalar alması gerektiğini vurguladı. Bu kişilerin tüketicinin sağlığıyla oynadığını vurgulayan Toprak, verilen cezanın terör suçu gibi ele alınması gerektiğinin altını çizdi.
GÜNDEM KORİDORU
19 Mart 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.