Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık 2024 ve yıllık bazda finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını yayımladı. Son verilere göre, BIST 100 endeksi Aralık ayında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlarken, yıllık bazda en fazla kazandıran yatırım aracı külçe altın oldu.
Aralık 2024’te finansal yatırım araçları arasında en yüksek aylık reel getiriyi sağlayan BIST 100 endeksi, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 6,02 oranıyla dikkat çekti. Aynı dönemde Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) baz alındığında bu oran yüzde 6,68 oldu. Bu performans, hisse senedi piyasasının volatilitesine rağmen yatırımcılar için kazandırıcı bir tercih olduğunu gösterdi.
Diğer taraftan, Aralık ayında mevduat faizi (brüt) TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 2,43 oranında reel getiri sağlarken, dolar yüzde 0,57 oranında yatırımcıların kazancını arttırdı. Ancak avro ve külçe altın sırasıyla yüzde 0,91 ve yüzde 2,08 oranlarıyla kayıp yaşatırken, enflasyonun etkisinin yatırım kararları üzerindeki önemini bir kez daha gözler önüne serdi.
Son çeyrek dönemde mevduat faizi (brüt), hem Tüketici Fiyat Endeksi hem de Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi ile indirgendiğinde yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan araç oldu. Yılın son üç ayında mevduat faizinin TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4,97, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 8,97 oranında kazandırması, bu aracı orta vadede güvenilir bir yatırım tercihi haline getirdi.
6 aylık dönemde de mevduat faizi brüt bazda yüksek getiri oranları ile dikkat çekti. TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 6,6, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 14,72 oranlarında getiri sağlayan bu araç, uzun vadeli stratejilerde daha az risk almayı tercih eden yatırımcıların ilgisini çekiyor.
2024 yılı genelinde finansal yatırım araçları arasında külçe altın, yüksek getiri oranlarıyla zirveye oturdu. Yıllık bazda Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 20,35, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 7,13 oranlarında yatırımcısına kazandıran külçe altın, enflasyonist ortamda güvenli liman olma özelliğini korudu.
Diğer yatırım araçları ise yıllık bazda genelde kayıp yaşattı. Avro, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 20,09 oranıyla en çok kaybettiren yatırım aracı olurken, DİBS ve dolar da yıllık performanslarında negatif getirilerle dikkat çekti.
Aralık 2024’te BIST 100 endeksi, Tüketici Fiyat Endeksi ile indirgendiğinde yüzde 6,02, Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi ile indirgendiğinde ise yüzde 6,68 oranlarında reel getiri sağladı.
2024 genelinde külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 20,35, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7,13 oranlarında yatırımcısına kazandı getirdi.
2024 yılında avro, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 20,09 oranıyla en çok kaybettiren yatırım aracı oldu. Bunun yanında DİBS ve dolar da yıllık bazda kayıplarla dikkat çekti.