Dünyada 50’den fazla havayolunda kullanılan yemek kapları, bardaklar, tepsi setleri ve sofra takımları gibi ürünler üreten SEM Plastik, Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen Uçak Kabin İçi Ekipmanları ve Catering Fuarı’nda sürdürülebilir yeni ürün gruplarını dünya havayollarının beğenisine sundu. Sürdürülebilirlik konusunda geri dönüşmüş malzemelerin kullanımı, biyoplastikler ve kapalı çevrim geri dönüşüm sistemlerinde küresel operasyonlar yönettiklerini belirten SEM Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, bu alanda dünyanın en büyük 5’inci şirketi olduklarının altını çizdi.
Havacılık sektörünün en prestijli fuarlarından biri olan Aircraft Interiors Expo / Uçak Kabin İçi Ekipmanları ve Catering Fuarı (AIX), Almanya’nın Hamburg kentinde 28-30 Mayıs 2024 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Uçak içi konfor, güvenlik, eğlence ve iletişim teknolojileri konusundaki en son gelişmelerin gün yüzüne çıktığı fuarda, uçak koltuklarından aydınlatma sistemlerine, kabin içi eğlence ve bağlantı sistemlerinden iç dekorasyon çözümleri ve catering hizmetlerine kadar geniş bir yelpazede ürünler sergilendi.
THY, Emirates, Qatar, Lufthansa, Avusturya Havayolları ve Singapur Havayolları gibi dünyada 50’den fazla havayolunda kullanılan yemek kapları, bardaklar, tepsi setleri ve sofra takımları gibi ürünleri kendilerinin ürettiğini belirten SEM Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, fuarda özellikle kabin içi sürdürülebilir ikram konsept ve ekipmanlarıyla tüm katılımcıların dikkatini çektiklerini söyledi. Havayollarında sürdürülebilirliğin giderek önem kazandığını ve kendilerinin de bu konuda önemli yenilikler yaptıklarını anlatan Eroğlu, sürdürülebilirlik konusuna odaklanmış yeni ürün gruplarını dünya havayollarının beğenisine sunduklarını ifade etti.
Müşterinin isteğine göre tasarım yaptıklarını ve tasarımdan prototip’e, prototip’ten ürüne giden yolda yolcu deneyimini en üst seviye çıkaracak çalışmalar gerçekleştirdiklerini kaydeden Eroğlu, “Bu alanda dünyanın en büyük 5’inci şirketiyiz. Sürdürülebilirlik konusunda geri dönüşmüş malzemelerin kullanımı, biyoplastikler ve kapalı çevrim geri dönüşüm sistemlerinde küresel operasyonlar yönetiyoruz. İçinde yemek pişirilen plastik yanmaz tabak ve bardak dahil birçok özel ürün dünyanın en büyük havayolu şirketleri tarafından kullanılıyor.” dedi.
Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Son bir sene içinde Sürdürülebilir İş Ödülleri’nde ‘Döngüsel Plastik Yönetimi’ konusunda birincilik ödülümüz ve Plastik Geri Dönüşüm Yarışması’nda birincilik aldığımız ‘Pegasus Hava Yolları’nda Tepsilerin Kapalı Çevrim Geri Dönüşüm Projesi’ büyük ilgi gördü. SEM olarak karbon emisyonu tüm alternatiflerinden daha düşük olan geri dönüştürülmüş şişelerden üretilen ve uluslararası sertifikaya sahip RPET bardakları birçok havayoluna satıyoruz. Ayrıca tasarım ekibimiz bir havayolunun sıfırdan başlayarak, ekonomi, business ve first class konseptlerine yönelik, tasarım, modelleme, prototip ve pilot üretim aşamalarının tümünü gerçekleştiriyor. Yerli tasarımcı ve mühendislerimizin emeği ile dünyadaki 50 havayolunun ürünlerine damga vuruyoruz.”
Türk Hava Yolları ve Turkish Do&Co’nun kendileri için özel bir yere sahip olduğuna vurgu yapan Eroğlu, “THY ile 40 yıla yakın süredir devam eden iş birliğimizde yolcuların keyifli seyahat etmelerini sağlayan sürdürülebilir, kullanışlı ve şık ekipmanları geliştiriyoruz. Bu süreçte yıllar önce tümü yurtdışından gelen ürünlerin neredeyse tamamını Türk mühendis ve tasarımcısının emeğiyle oluşturulan yerli ürünlerle değiştirme fırsatı verdikleri ve bu sayede küresel kabin içi ikram kapları üreticisine dönüşmemize verdikleri destek için kendilerine şükran borçluyuz.” dedi.
Öte yandan fuarda SEM Plastik’in yanında Turkish Cabin Interiors, Türk Hava Yolları (THY) ve Kordsa gibi Türk firmalar da uluslararası arenada gövde gösterisi yaptı. Hamburg Başkonsolosu Emine Derya Kara ve Hamburg Ticaret Ataşesi Yıldız Onur da fuar alanındaki Türk şirketlerini ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi aldı. Sektörün önde gelen firmaları arasında iş birlikleri ve yeni projeler için anlaşmaların imzalandığı AIX, küresel tedarik zincirindeki oyuncular için stratejik ortaklıklar kurmak açısından büyük bir önem taşıyor.
Çevresel bilincin çok önemli olduğu bir dönemde, seyahat endüstrisi uçak içi sürdürülebilirliğin önemini giderek daha fazla kabul ediyor. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nden (IATA) alınan son verilere göre, bir yolcu, kısa ve uzun mesafeli uluslararası uçuşlarda ortalama 1.43 kilo kabin atığı üretiyor. Bunun yüzde 23’ü hiç dokunulmamış yiyecek ve içeceklerden, yüzde 17’si ise plastik şişeler ve gazeteler gibi geri dönüştürülebilir malzemelerden oluşuyor.
GÜNDEM KORİDORU
21 Kasım 2024