DOLAR 34,5880 0.13%
GBP 43,5407 0.47%
EURO 36,3118 0.84%
ALTIN 2.971,01-1,14
BIST 9.635,980,90%
BITCOIN 34130520.73396%
ETH 1199702.07663%
İstanbul

PARÇALI AZ BULUTLU

Akıllı ve Dirençli Kentler Zirvesi’nde şehirlerin geleceği ele alındı

Akıllı ve Dirençli Kentler Zirvesi’nde şehirlerin geleceği ele alındı

26/07/2024 16:39

44 yıldır bilişimin gücünü akıllı şehir yaklaşımını güçlendirmek ve yaygınlaştırmak için kullanan SAMPAŞ Holding, kentleşmenin ve kentliliğe bağlı sorunların giderek arttığı bir dünyada kentlerin günümüzde ve gelecek nesiller için nasıl daha yaşanılabilir hale getirileceğiyle ilgili çözümleri, gerçekleştirdiği Akıllı ve Dirençli Kentler Zirvesi’nde paylaştı.

Kentleşme her geçen gün artıkça operasyon ve hizmetlerin deneyimini iyileştirmek, altyapıları buna göre planlamak gerekiyor. Küresel olarak her hafta 3 milyon kişi kentlere taşınırken, Birleşmiş Milletler‘in tahminlerine göre 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 68’inin kentlerde yaşaması bekleniyor. Çok hızlı büyüyen ve gelişen kentlerin akıllı ve dirençli bir hale getirilmesi gerekiyor. Bunun da yolu barınmadan ulaşıma, kamu hizmetlerinden güvenliğe, enerji verimliliğinden çevreye duyarlı sistemlere kadar birçok faktörü içinde barındıran bütünsel bir akıllı şehir vizyonunun planlanmasından geçiyor.

Tüm dünyanın üzerine çalıştığı, gelişmiş ülkelerin büyük yatırımlar yaptığı akıllı ve dirençli kent vizyonunu yakalamak için SAMPAŞ Holding tarafından yerel yönetimlerin katıldığı Akıllı ve Dirençli Kentler Zirvesi düzenlendi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu ve tüm Türkiye’den yaklaşık 150 belediyenin katılımıyla, 8 Haziran tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen zirvede bir kentin akıllı ve dirençli olabilmesi için gerekli olan tüm standartlar masaya yatırılarak yerel yönetimlerle birlikte incelendi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan SAMPAŞ Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya “Akıllı şehir yaklaşımını güçlendirmek ve yaygınlaştırmak için 44 yıldır bilişimin gücünü kullanan SAMPAŞ Holding olarak her gün gelişmeye, yeni teknolojiler üretmeye çalışıyoruz. Yıllar içinde sektörden edindiğimiz tecrübe, yüksek teknoloji üretme gücümüzle birleştiğinde dünyadaki güncel trend ve uygulamalara kolayca adapte olabiliyoruz. 40 yılı aşkın geçmişimizde 8 etkinliği geride bıraktık. Bugün ise dokuzuncu etkinliğimizi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Kentsel dönüşüm, akıllı şehirler ve dijital ikiz projeleri tüm dünyanın gündeminde olduğu gibi ülkemiz gündeminde de geniş yer buluyor. Çünkü büyüyen kentleri verimli bir şekilde yönetmenin yolu akıllı şehirlerden geçiyor. Akıllı şehir pazarının 2027’de tüm dünyada 2 trilyon doların üzerine çıkacağı öngörülüyor. Bu rakamın içerisindeki dijital ikiz çalışmalarının ise 125 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Dijital ikiz konseptini de Türkiye genelindeki projelere entegre ederek kentlerin dijitalleşmesine katkı sağlamaya hazırız” dedi.

AKILLI ŞEHİRLER ARTIK DÜNYANIN GÜNDEMİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu ise yaptığı konuşmada “Toplumun ihtiyaçları odağında şehirler inşa etmeye devam ediyoruz. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda akıllı şehirler konusu bugün dünyada ve Türkiye’de yönetimlerin stratejik gündemidir. Akıllı şehirlerle dünya yeni bir evreye giriyor. Dijitalleşme odağında yeni bir Sanayi Devrimi arifesindeyiz. Dün sanayileşmeyi yakalayan ülkeler bütün dünyaya hükmettiler. Biz bugün akıllı şehirlerle dijitalleşmeyi yakalamalıyız. Bu kapsamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak akıllı şehir teknolojisini çok önemsiyor ve bu alanda yapılan çalışmaları da destekliyoruz” dedi.

Etkinlikte Akıllı ve Dirençli Kent Teknoloji ile ilgili değerlendirmede bulunan SAMPAŞ Holding Genel Koordinatörü Dr. Mustafa Serdar Yümlü ise “SAMPAŞ Holding olarak ilk 20 yılımızda yerel yönetimlerin bilgisayarla tanışmasını beraber yaşadık. Sonrasında hayatımıza yeni teknolojiler girdi. Bunları akıllı şehir teknolojilerine entegre ettik. Nesnelerin interneti, yapay zeka, büyük veri analitiği, blok zincir gibi teknolojileri akıllı şehirler için kullanıyoruz. Geleceği öngörmek için dijital ikiz teknolojisini geliştirdik. Yakın gelecekte otonom dijital ikiz teknolojisi de hayatımıza girecek. Bu teknolojilerle sürdürülebilir ve dirençli kentleri yakalamayı hedefliyoruz” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı CBS Genel Müdürü Ömer Alan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen Akıllı Şehirler ve Teknoloji çalıştayında Akıllı Ulaşım, Akıllı Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler & Yapay Zeka konuları ele alındı.

Dr. Atom Damalı’nın moderatörlüğünde gerçekleşen Dijital ikiz Tabanlı Akıllı & Dirençli Kent Uygulamaları başlıklı çalıştayda ise Dijital İkiz Deprem ve Risk Yönetimi, Akıllı Su, Meteoroloji ve Taşkın Analizi ve Akıllı Tarım konuları Türkiye’nin en önemli akademisyenleri tarafından değerlendirildi.

Günün son çalıştayı ise Prof. Dr. Tahsin Yomralıoğlu moderatörlüğünde Dijital İkiz ve Akıllı Kent Teknolojileri oldu. Kent Dijital İkizi Geliştirme ve Modelleme Süreci, Akıllı Kent Standartları, Akıllı Kent Mimarisi & Büyük Veri Yönetimi ve Yapay Zeka Destekli AKOS’un masaya yatırıldı. Ayrıca veri transferlerinin K.V.K.K esaslarına göre hukuki boyutu görüşüldü.

En az 10 karakter gerekli