Genel Sağlık Sigortası’na ilişkin düzenlemeleri de içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
Getirilen değişiklikle beraber ayakta tedavilerde ödenen katılım payı 2 TL’den 20 liraya çıkarıldı. Özel sektör işverenlerinin SGK’ya ödeme yapacakları malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi indirimi 4 puan olarak uygulanacak. Aile hekimlerinden alınan bazı raporlar artık ücretli olacak.
Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için katılım payı 20 liraya çıkarıldı. Yasayla, özel sektör işverenlerinin SGK’ya ödeyecekleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi için sağlanan 5 puanlık sigorta prim indirim 4 puan olarak uygulanacak. İmalat sektöründe çalışanlar için ise 5 puanlık prim desteği devam edecek.
Cumhurbaşkanı, 31 Aralık 2026 tarihine kadar verilecek desteğin süresini 31 Aralık 2027’ye kadar uzatma konusunda yetkili olacak.
Aile hekimlerinden alınan bazı raporlar ücret karşılığında verilecek. Örneğin ehliyet raporu için başvurulması halinde belli bir meblağ ödenecek. Raporlar karşılığı toplanan ücretler döner sermayeye aktarılarak devlet hazinesine katkı sağlayacak.
Aile hekimliği hizmetleri, acil haller hariç, haftada en az 40 saat çalışması gerekiyor. Bakanlık tarafından belirlenen şartlar çerçevesinde ilgili aile hekiminin talebi ve o yerin sağlık idaresince onaylanan çalışma saatleri içinde yerine getirilecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, düzenlemelerle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Bu kanun, sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliği ve vatandaşlarımızın eşit sosyal güvenlik hizmetlerinden faydalanmasını sağlamak adına önemli düzenlemeler içeriyor. Ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.”
GÜNDEM KORİDORU
09 Ocak 2025