“Hatay Defne Türkiye İş Bankası Lisesi” ile “Hatay Defne Türkiye İş Bankası 100. Yıl Anaokulu” yapımı için Hatay Valiliği ile protokol imzalandı.
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli deprem felaketlerinin üzerinden tam bir yıl geçti. Tüm ülkemizi derinden sarsan, tarif edilmesi zor büyük bir acı, keder yaşatan depremlerden birçok ilimiz yıkıcı bir şekilde etkilendi. Depremlerin yaşandığı ilk günden itibaren hayati önemdeki ihtiyaçlara öncelik vererek yardım çalışmalarını başlatan Türkiye İş Bankası, bölgedeki ihtiyaçların giderilmesine yönelik inisiyatifler üstlenmeye devam ediyor. Banka, felaketlere maruz kalan bölgedeki öğrencilerin eğitimlerini sürdürmelerine katkıda bulunabilmek amacıyla “Hatay Defne Türkiye İş Bankası Lisesi” ve “Hatay Defne Türkiye İş Bankası 100. Yıl Anaokulu”nu hayata geçiriyor. 24 derslikten oluşan lise ve 4 derslikten oluşan anaokulunun yapımına ilişkin protokol, Hatay Valisi Mustafa Masatlı ve İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen tarafından Valilikte imzalandı.
Suat Sözen, okul yapımına ilişkin protokolün imzası vesilesiyle yaptığı açıklamada, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden tüm vatandaşlara Allah’tan rahmet, ailelerine ve sevenlerine baş sağlığı diledi. Bir daha böyle acıların yaşanmaması temennisinde bulunan Sözen, felaketlerin hemen ardından yaraların sarılması için tüm ülkenin büyük bir dayanışma örneği ortaya koyduğunu ve el birliğiyle hareket ettiğini vurguladı. Deprem felaketlerinin meydana geldiği ilk andan itibaren ihtiyaçları yerinde tespit ederek, hayati önemdeki yardımların doğru lokasyonlara hızlıca ulaştırılması için harekete geçtiklerini söyleyen Sözen, sonrasında da desteklerini çeşitli alanlarda sürdürdüklerini belirtti. Sözen, özellikle de depremin en çok etkilediği çocuklara, öğrencilere yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Felaketlerden en çok etkilenen, derin travma yaşayan çocuklarımız, depremler nedeniyle eğitimlerine bir süre ara vermek durumunda kaldı. Bölgedeki çocuklarımızın hem eğitimlerine hem de normal yaşamlarına dönmelerine katkıda bulunmak, tüm zorluklara rağmen onların yaşama dört elle sarılmaları açısından önemli. Hatay’da yapacağımız ‘Hatay Defne Türkiye İş Bankası Lisesi ’ ve ‘Hatay Defne Türkiye İş Bankası 100. Yıl Anaokulu’ ile birçok çocuğumuzun hayatlarına dokunacağımıza inanıyorum ” dedi.
Deprem felaketlerinden etkilenen bölgede eğitime destek amacıyla yürütülen çalışmalar arasında, Petrol Ofisi Grubu ile birlikte başlatılan ve özellikle de bölgede çocukların erken yaşta bilimle tanışmasına katkıda bulunma amacını taşıyan “Bilim Kuşağı Atölyeleri” yer alıyor. Okul Destek Derneği ile de depremden etkilenen çocuklara uzaktan eğitim desteği vermek amacıyla bir proje yürütülüyor. Projeden 2023-2024 eğitim-öğretim döneminde 1.750 öğrencinin yararlanması hedefleniyor. Ayrıca depremlerden sonra anne ve/veya babasını kaybeden, maddi imkânları sınırlı öğrenciler İş Bankası desteğiyle Darüşşafaka’daki eğitimlerine başladı; önümüzdeki sene yeni öğrencilerin de Darüşşafaka’da eğitim masraflarına da katkıda bulunulacak.
İş Bankası deprem felaketinin ardından ilk etapta birçok kesimi kapsayan 10 milyar TL’lik bir kaynak ayırdı. İş Bankası Grubu adına afetzedelere verilecek desteğe katkı sunmak üzere Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) Şubat 2023’te toplam 1 milyar TL bağış yapıldı. AFAD ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) iş birliğinde 1.000 konutluk proje için AFAD’a Nisan 2023’te 1,7 milyar TL katkı sunuldu.
6 Şubat depreminin ardından bina stoklarının azaldığını, ayakta duran binaların çoğunun ise ağır hasar aldığını dile getiren Hatay Valisi Mustafa Masaklı; ” Türkiye coğrafyasının yaşadığı en büyük felaketlerden biri 6 Şubat depremi. Depremde en fazla kan kaybeden bir il olmanın yanında, özellikle bina stoğumuz ciddi oranda hasar gördü. Yaklaşık 800 bin 300’den fazla hasar tespitimiz var. 270 binden fazla bağımsız bölümü olan binalar yıkıldı. Ayakta kalanlar ise acil yıkılacak duruma geldi. Tabii bahsettiğimiz yalnızca şahıs binaları değil. Pek çok hasar gören kamu binamızda var” dedi.
Konut hasarı ve yıkımının yanında, pek çok eğitim kurumununda kullanılamaz hale geldiğini ifade eden Masaklı; ” Eğitimle ilgili size bir rakam vermek isterim. Bizim eğitim tesislerimizin yaklaşık üçte biri yıkıldı ya da ağır hasar aldı. Bununla ilgili net bir rakam vermek gerekirse 210 okulumuz yıkıldı. 175 tane okulumuz şu anda orta hasarlı durumda. Biz özellikle bu süreçte Eylül’de okulların açılmasına odaklandık. Hayatın devam etmesi için iki şart vardır. Birisi üretim, istihdam, ticaret bir diğeri ise okuldur. Çünkü insanlar eğitimden dolayı yurtlarını bırakırlar. Başka yerlere giderler. O bakımdan eğitim ile ilgili çalışmamız çok kıymetli. Ama biz Eylül’de okullarımızı açtık. Ayrıca, öğretmenlerimize 2200’den fazla konteyner verdik. Bu yolla burada kalmalarına ve eğitim vermelerine imkan sağladık” dedi.
İş bankasının desteklerini önemli bulduklarını ve bölgenin bu gibi atılımlara fazlasıyla ihtiyacının olduğunu dile getiren Masaklı; “İş bankası Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmuş olduğu bankadır. Hatay’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün benim şahsi meselem dediği yerdir. Onun için İş Bankası’nın ilgisine ve desteğine teşekkür ediyoruz. Bir an önce hayatın normalleşmesini özellikle eğitim ile normalleşmesini diliyoruz. Bu depremi şöyle ifade edebilirim, 6 Şubat’ta meydana gelen deprem iki bin atom bombası enerjisi kadar. Depremin hemen hemen bu şehirde meydana geldiğini düşünürsek bin tane atom bombasının şiddetini hissettik” dedi.
Depremin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bir iyileştirme operasyonu için harekete geçildiğini sözlerine ekleyen Masaklı; ” Buraya çok sayıda yardımsever iş insanları gelir. Hatta devlet başkanı düzeyinde pek çok insan görürüz. Fakat bu Cumhurbaşkanımızın önderliğinde yapılan bir iyileştirme operasyonudur. Buradan özellikle ifade etmek isterim ki devletimiz her şeyi yapıyor. Yani sağlığından eğitime, turizmden ticaretine kadar. Ancak, buranın da toparlanması için herkesin iş birliği yapması gerekir. Bundan muhakkak sizler de karlı çıkacaksınız” dedi.
GÜNDEM KORİDORU
22 Kasım 2024