DOLAR 34,5467 0.18%
GBP 43,3470 -0.52%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.004,451,45
BIST 9.549,891,94%
BITCOIN 34282411.27125%
ETH 113822-1.64405%
İstanbul

YOĞUN KAR YAĞIŞLI

2024 yılı ihracat hedefimiz 375 milyar Dolar

2024 yılı ihracat hedefimiz 375 milyar Dolar

26/07/2024 14:36

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, ekonomi basını ile bir araya geldi. Toplantıda DEİK’e yeni seçilen İş Konseyleri Başkanları’ndan neler beklediğini ve 2024 yılına ilişkin hedeflerini açıklayan Olpak, “2024 yılı büyüme hedefimizi yüzde 4 olarak belirledik. 2023 yılı ihracat hedefimizi zor koşullara rağmen aşarak 255,8 milyar Dolara ulaştık. Hizmet ihracatımızla beraber 2024 yılında 375 milyar Dolar ihracat hedefimiz var” diye konuştu.

DEİK’te 151 iş konseyi bulunduğunu ve geçtiğimiz haftalarda bu konseylerin yönetim kadrolarının seçildiğini belirten Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, “Bu yıl yeni kriterler getirdik. 16 iş konseyinde başkan seçilmedi. 70 konseyde de başkan değişti. Toplam 135 konseyde yeni dönem başkan ve yürütme kurulu üyeleri seçildi” dedi.

İş konseyi başkanlarından kesinlikle ilgili ülkeyle ithalat, ihracat, yatırım gibi ispat edilebilen ilişkiler beklediklerini aksi takdirde yeniden başkan adayı olmama şartı getirdiklerini vurgulayan Olpak, yeni yönetimlerle bir kamp düzenlediklerini ve yeni yol haritasının paylaşıldığını ifade etti.

YEŞİL DÖNÜŞÜM MÜ, YEŞİL BARİYER Mİ?

Gündemlerinin yeşil dönüşüm ve yeşil ekonomi olduğunu söyleyen Olpak, “Yeşil dönüşüm mü yoksa yeşil bariyer mi? Bu da önemli bir konu. Esasında karşımızda yeni bir yeşil ekonomi tarifi var: Buna uymayanlar, sürece adapte olamayanlar yeşil bariyerle karşı karşıya kalacaklar. Bu yeni sürece hazırlanmamız lazım. Bunun yanında dijital ekonomiyi konuşmalıyız. Dijital Teknolojiler İş Konseyimizde sağlıktan fintech’e kadar 10 ayrı disiplinde çalışan komitelerimiz var” dedi.

 DEİK penceresinden 2023 yılı değerlendiremesi ve 2024 yılına ilişkin beklentileri aktaran Olpak şöyle konuştu; “2023 yılına; düşük büyüme beklentisi ve artan enflasyon, tedarik zincirlerinde devam eden aksamalar, ticaret savaşları, yeni ticaret koridorları, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası artan enerji maliyetleri ve merkez bankalarının enflasyona karşı atacağı adımlarla, yeşil ve dijital dönüşüm gibi temel kavramlarla girmiştik. Hepimizin gündeminde; ekonomik aktivite ne kadar yavaşlayacak, acaba küresel resesyona girilecek mi gibi endişeler vardı. Bugün geriye baktığımızda şöyle bir tablo görüyoruz: Büyüme tarafında daha yumuşak bir inişin hakim olduğunu gördük. Küresel büyümenin 2023 ve 2024 yıllarında yüzde 3 civarında olması beklenmektedir. Küresel enflasyonun aşağı giden eğilimiyle, faiz artırım sürecinin de sona yaklaştığına dair beklentiler öne çıkmış durumda.  Küresel ticaretteki RCEP ve AfCTFA gibi iş birliği mekanizmaları, yeni bölgesel iş birlikleri ve yeni ticaret yolları hep gündemdeydi. Ticaret yollarının somut hale gelmesi yeni ulaşım imkanlarıyla mümkün. Bu çerçevede birbiriyle entegre, intermodal ulaştırma altyapısı öne çıkıyor. Çin’in Kuşak Yol Projesi ile ABD’nin “Daha İyi Bir Dünya için Yeniden İnşa Edin” (Build Back Better World) Projesi ve AB’nin Küresel Geçit Projesi’ni (Global Gateway) bu çerçevede değerlendiriyorum. Ticaret Bakanlığımızın sorumluğunda yürütülen AB Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenlemesi de, öncelikle belli sektörleri kapsıyor gibi görünse de, devreye girince, şartları sağlamıyorsanız, yeni ek vergiler, yani ek bariyerler demek. Zaten var olan vize ve tır karnesi bariyerlerine ek olarak, bu unsurlar da gündemimizde olacak.  Burada Gümrük Birliği’nin modernizasyonu da çok daha önemli ve çok daha acil artık. Kapsamı, tarım ve hizmetler sektörünü, kamu alımlarını da içine alacak şekilde mutlaka genişlemeli. Türkiye olarak, 2023 yılına iyi bir başlangıç yapmıştık. Ancak Şubat ayında yaşadığımız deprem felaketlerinden sonra sanayide geçici bir yavaşlama yaşadık. Sonrasında toparlanıp ilk 3 çeyrekte yüzde 4,7 büyüdük. 2024 yılı büyüme hedefimiz de yüzde 4 olarak belirlendi. 2023 yılı ihracat hedefimizi zor koşullara rağmen aşarak 255,8 milyar Dolara ulaştık. Hizmet ihracatımızla beraber 2024 yılında 375 milyar Dolar ihracat hedefimiz var.”

İŞ KONSEYLERİ’NDEN BEKLENTİ NE?

DEİK’in İş Konseylerinden Beklentisine de değinen Nail Olpak,Her bir İş Konseyimizden beklentimiz, ihracatımızı artırma önceliğimizin yanında, dış ekonomik ilişkilerimizin tümünde, o ülkeyle ve sektörle ilişkimizi sayısal olarak lehimize geliştiren somut adımlar atmak, buna fiili katkı sağlamak. Yurt dışı müteahhitlikte ilave neler yapabiliriz, en çok dış açık verdiğimiz Asya Pasifik başta olmak üzere o ülkelerden ithalatımızı azaltıcı adımlarda nelere ihtiyacımız var, yurt dışı yatırımlarımızı arttırmak için eksiğimiz ne, sağlık turizmi ve eğitim ekonomisinde ek fırsatlarımız neler, hep birlikte bunları çalışacağız. Yeşil dönüşüm ve dijital dönüşümün neresindeyiz, bu süreçlerden azami şekilde faydalanmak için ne yaptık ve ne yapmalıyız, önceliğimiz olacak. Bunları bugüne kadar olduğu gibi, yeni dönemde de daha detaylı bir şekilde gündemimizde tutacağız” diye konuştu.

 

En az 10 karakter gerekli