DOLAR 34,2950 0.51%
GBP 44,7796 0.82%
EURO 37,2426 0.49%
ALTIN 2.987,421,14
BIST 8.945,20-0,63%
BITCOIN 23213051.5777%
ETH 899181.27142%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

Yeni dünya düzeni teknoloji üzerine kurgulanıyor

Yeni dünya düzeni teknoloji üzerine kurgulanıyor

26/07/2024 14:29

Teknoloji yaşamımızı iyiden iyiye ele geçirirken bu alanda yapılan tüm çalışmalar bizi geleceğe bir adım daha yaklaştırıyor. MİA Teknoloji ise değişen yeni dünya düzenine ilişkin birçok yeniliği kullanıcıyla buluşturarak yenilenebilir enerjiden elektrikli araç şarj ağına, akıllı ulaşım teknolojilerinden kimliklendirmeye kadar birçok sektörde faaliyet gösteriyor. Dijital dönüşüm trendine ayak uydurmak ve öncülük etmek için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyleyen MİA Teknoloji Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Ünal, “Tüm dünyada ivme kazanan dijital dönüşümü yakalayarak iş süreçlerimizi, müşteri deneyimimizi ve ürün/hizmet portföyümüzü geliştirmeye odaklanıyoruz” diyor.

Değişen ve dönüşen dünya düzeni artık teknoloji üzerine kurgulanıyor. Öyle ki hemen her sektör artık bu safta yer almak ve teknolojiyi etkin kullanmak için arka arkaya hamle yapar hale geldi. Ülkemizde ise bu alanda çalışma yürüten pek çok firma karşımıza çıkıyor. Bunlardan biri olan MİA Teknoloji, dünyada hızla dönüşen teknolojik yeniliklere entegre bir şekilde geliştirdiği çözümlerle, bilişim sektörünün liderleri arasında yer alıyor. MİA Teknoloji Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Ünal ile firmanın çözümlerini konuştuk…

ihsan unal

ÖZEL TERZİ MODELİ İLE ÇÖZÜMLER

MİA Teknolojiden ve firmanızın kuruluş hikâyesinden bahseder misiniz?

 MİA Teknoloji olarak 2006 yılı itibarıyla faaliyetlerimize kimliklendirme, güvenlik, sağlık bilişim ve akıllı ulaşım teknolojileri sektörleri ile başladık. Kurulduğumuz ilk günden itibaren müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik yazılım projeleri geliştirerek dikkatleri üzerimize çekmeyi başardık. Değişen sektör ihtiyaçları ve müşteri talepleri ile siber güvenlik teknolojisi ve yeni teknolojilerin ortaya çıkmasıyla beraber 2020 yılında metaverse, 2022 yılında yeni paylaşımlı ulaşım teknolojilerinde ve 2023 başında elektrikli araç şarj ağı ve yenilenebilir enerji alanlarında faaliyet göstermeye yönelik adımlar attık. Katar Doha, ABD New York ve Fas Rabat bölgelerinde yer alan şirketlerimiz vasıtasıyla bu alanlarda mevcut teknolojilerimizi taşımak, yeni iş ortaklıkları geliştirmek ve bu pazarlarda pay sahibi olmak için çalışmaya devam ediyoruz. Akıllı ulaşım alanında faaliyet gösteren elektrikli araç paylaşımı ve elektrikli araç şarj ağı hizmetleri sunan Tripy Mobility Teknoloji A.Ş. ve yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösterecek Enerjey Enerji A.Ş. olmak üzere iki iştirak şirketimiz bulunuyor. Bu sektörlerde Ar-Ge ve ürünleşme faaliyetlerinin yanı sıra büyük entegrasyon projeleri ile de müşteri ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyoruz. Türkiye’nin yedi bölgesinde çalışan, bakım ve onarım hizmetleri vermeye devam ettiğimiz sistemlerimiz bulunuyor. Ürün ve sistem çözümlerimizin yanında müşterilerimizin ihtiyaçlarına özel terzi modeli sistem geliştirme ve modüler yapıya sahip ürünler sunarak çözüm ortağı anlayışıyla hizmet sunuyoruz.

Teknoloji dünyasındaki rekabet ortamında şirketinizin avantajları nelerdir?

Teknoloji ve mühendislik şirketi olarak, üretim süreçlerinde teknolojiyi etkili bir şekilde kullanıyoruz. Ürünlerimizin tasarımından üretimine kadar olan her aşamada en son teknolojileri ve mühendislik yöntemlerini entegre ediyoruz. AR/VR/MR (Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik, Karma Gerçeklik) veri analitiği, yapay zekâ ve dijitalleşme gibi alanlardaki yenilikçi çözümleri benimseyerek, üretim verimliliğini artırıyor, kalite standartlarını yükseltiyor hızlı ve esnek yanıtlar sunabiliyoruz. Makine öğrenimi ve akıllı sensörler gibi teknolojileri kullanarak üretim süreçlerini izliyor ve optimize ediyoruz. Bu sayede üretimdeki potansiyel sorunları önceden tespit edebilir ve verimliliği artırıcı adımlar atabiliriz. Dijital üretim platformları üzerinden üretim faaliyetlerimizi yöneterek, tedarik zincirini optimize ediyor ve anlık verilere dayalı kararlar alıyoruz. Üretimde teknolojiyi kullanarak aynı zamanda sürdürülebilirlik hedeflerimize de katkıda bulunuyoruz. Enerji verimliliği, sıfır karbon ve yenilenebilir kaynakların kullanımı gibi alanlarda teknolojik çözümler geliştirerek çevresel etkimizi en aza indirmeye çalışıyoruz.

Şirket kültürünüzü nasıl tanımlarsınız ve bu kültür inovasyonu nasıl etkiliyor?

Şirket olarak, küresel düzeyde hızla ilerleyen dijital dönüşüm trendine ayak uydurmak ve öncülük etmek için çeşitli çalışmalara imza atıyoruz. Dijital dönüşümü temel bir strateji olarak benimseyerek iş süreçlerimizi ve müşteri deneyimini dönüştürme hedefiyle hareket ediyoruz. Öncelikle, iş süreçlerimizi daha verimli ve esnek hale getirmek amacıyla dijital otomasyon ve iş akışı yönetimi çözümleri uyguluyoruz. Bu sayede manuel işleri azaltarak hataları minimuma indiriyor, iş süreçlerinin hızını artırıyor ve kaynakları daha etkin bir şekilde kullanıyoruz. Müşteri deneyimini geliştirmek için dijital platformlar ve çözümler geliştiriyoruz. İnteraktif web siteleri, Sanal ve artırılmış gerçeklik platformları, mobil uygulamalar ve dijital self-servis araçları ile müşterilerimize daha hızlı ve kolay bir erişim sağlıyoruz. Veri analitiği ve yapay zekâ teknolojilerini kullanarak müşteri davranışlarını anlamak ve daha özelleştirilmiş deneyimler sunmak için veriye dayalı stratejiler geliştiriyoruz.

“ÇALIŞANLARIMIZA YÜZDE 100 GÜVENEREK YATIRIM YAPARIZ”

 Kalifiye eleman bulmak sizin sektör için de oldukça büyük bir sorun. Siz bu duruma nasıl çözüm buluyorsunuz? Yapay zekâ ve teknoloji alanında çalışmak isteyen gençlere neler önerirsiniz?

 Yazılım sektöründe yetenekleri şirkete çekmek ve tutundurmak günümüzde zor. Ancak bunun için belirlediğimiz bazı İK stratejilerimiz bulunuyor. Çalışanlarımızın görevlerini etkin ve verimli biçimde yapabilmesi için yetkinliklerinin geliştirilmesi gerektiğini biliriz. Sürekli gelişim mantığıyla eğitim ve gelişim programları ile kendilerini destekleriz. “MİA TEKNOLOJİ Yetkinlik Sözlüğümüz” ile tüm çalışanlarımızdan beklentilerimiz belirlenmiştir. Kariyer olarak çalışanlarımızı tutundurmak için uygun çalışma ve yükselme olanakları sağlamamız gerektiğinin bilincindeyiz. Yedekleme çalışmaları yaparken, çalışanlarımızı yetkinlik ve yeteneklerine göre yönlendirmeyi ve geliştirmeyi hedefleriz. Eşitlik ilkesi, gerek işe girişte gerekse yükselmede, dil, din, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce gibi nedenlerle ayrımcılık yapmayız ve hiçbir kişi ya da gruba ayrıcalık tanımayız. Herkes için fırsat eşitliğini savunuruz ve etik bir kültürün oluşturulmasına yardımcı oluruz. İyi şartlarda ve ortamda bunların sağlanması için tüm çalışanlarımıza iş güvencesi sağlar ve haklarını koruruz. Çalışanlarımıza her türlü kuşkudan uzak, güven içinde bir çalışma ortamı hazırlayarak, geleceğine ekonomik ve sosyal yönden güvenle bakabilmesini sağlamayı amaçlarız. Biz çalışanlarımıza yüzde 100 güvenerek yatırım yaparız. Çalışanlarımızın kendisini ispatlaması değil, yetenek ve yetkinliklerini ispatlamasını hedefler ve bu yolda kendilerine yardımcı oluruz. Onlarında bizlere güvenmesi için çalışanların ve müşterilerin bilgilerinin gizliliği en hassas noktadır. Bilgilerin gizliliği dışında bilgilerin korunması da önem taşımaktadır. Doğru, objektif ve zamanında geribildirim sürecini yönetmek de önemli ilkemizdir. Kişisel Verilerin Korunması Kanununa uygun hareket etmek bizim ana sorumluluğumuzdur. Öne çıkan İK çalışmalarımız arasında ise; özel günler için personellere hediyeler, sosyal aktiviteler (pizza workshoplar, 90’lar gecesi, tiyatro etkinlikleri), şirket etkinlikleri ve üniversiteler ile iş birliği (iş birliği toplantıları, kahvaltı organizasyonları) gerçekleştiriyoruz. Üniversite-işletme iş birliği kapsamında üniversiteler ile protokoller imzalıyoruz.

Gelecekteki teknoloji trendlerine adaptasyon stratejileriniz nelerdir? Gelecekte bizi ne tür teknolojiler bekliyor bir öngörünüz var mı?

 Gelecekte, yapay zekâ ve robot teknolojileri daha yaygın hale gelecek ve birçok sektörde kullanılabilir hale geleceğini öngörüyoruz. Nesnelerin interneti (IoT) ve endüstriyel IoT (IIoT) teknolojileri, üretim süreçlerini izleme, veri toplama ve makine verimliliğini artırma açısından büyük bir potansiyele sahip olacak görüşümüz hakim. Dijital ikizler, ürün tasarımından bakıma kadar birçok aşamada kullanılarak iş süreçlerini optimize etmemize yardımcı olacak gibi gözüküyor. Özellikle tıp alanında oluşturulan/ oluşturulacak olan digital ikizler yaşamımızın daha sürdürülebilir olmasında etkin rol oynayacak. Akıllı şehirler ve altyapı projeleri, IoT teknolojisi sayesinde enerji yönetimi, trafik kontrolü, atık yönetimi gibi alanlarda geliştirilecek. Zaten biz de şirketimizde yürüttüğümüz projelerle, akıllı şehircilikle ilgili neredeyse tüm adımlara yer vermeye çalışıyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarının daha yaygın kullanılmasıyla birlikte enerji depolama teknolojileri de gelişecektir, bu enerji verimliliğini artırmak ve enerji talebini dengelemek için önemli olacak. Son dönemde enerji sektörüne yaptığımız yatırımlarda, bu konudaki öngörümüzün haklılığını doğrulayacak nitelikte olacak diye bir öngörümüz bulunuyor.

En az 10 karakter gerekli