AÇIK
Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimler, Fed faiz kararı, İsrail-İran çatışmalarının G-7 zirvesine yansımaları ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) enflasyon odaklı adımları, geçen haftanın ekonomi gündemini oldukça hareketlendirdi. Ülkemizde etkileri döviz ve altın fiyatlarına yansırken akaryakıta da zamlar geldi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini yüzde 46’da sabit bırakarak enflasyonun ana eğiliminde ve iç talepte yavaşlama sinyalleri verdi. Nisan ayındaki toplantısında da faizi değiştirmeyen Para Politikası Kurulu, gecelik borç verme faizini yüzde 49, borçlanma faizini ise yüzde 44,5 olarak korudu.
İsrail-İran arasındaki gerilim, Kanada’nın Kananaskis bölgesinde düzenlenen G-7 zirvesine damga vurdu. Küresel ticaret politikalarının ele alındığı zirvede, ABD’nin çatışmalara olası müdahalesi merak konusu oldu.
ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın nükleer silah geliştirmesini engellemek için gerekli adımları attıklarını belirtirken, ABD’nin doğrudan müdahaleden kaçındığına dair açıklamalar piyasalarda dikkatle izlendi.
ABD Merkez Bankası, politika faizini yüzde 4,25-4,50 aralığında sabit tutarak bu yılki dördüncü toplantısında da değişikliğe gitmedi. Fed, 2025 için iki faiz indirimi öngörüsünü korurken, büyüme tahminini aşağı, enflasyon tahminini ise yukarı yönlü revize etti. Fed Başkanı Jerome Powell, ticaret politikalarındaki belirsizliklerin ekonomik görünümü etkilediğini vurguladı.
Dünya Altın Konseyi’nin anketine göre, merkez bankalarının yüzde 95’i altın rezervlerini artıracağını öngörüyor. Altında ciddi bir artış oldu.
Türkiye’de ise akaryakıt fiyatlarına 13 Haziran’dan 21 Haziran’a kadar 4 kez zam geldi. Benzin ve motorin litre fiyatlarındaki artış, enflasyonist baskıları artırabileceği endişesiyle piyasalarda yankı buldu.
GÜNDEM KORİDORU
23 Temmuz 2025