Türkiye’nin yüzde 100’ü halka açık ilk gayrimenkul şirketi olma özelliği ile rakiplerinden ayrılan Kuyaş’ın CEO’su Evren Sarıçiçek’in eşine az rastlanan üç yeni projesi medya kulislerinde yankılanıyor. Kuyumcukent Gayrimenkul Yatırımları A.Ş. CEO’su Evren Sarıçiçek’in hayata geçirmeyi planladığı projelerden biri; İstanbul’un önemli ticaret merkezlerinden olan Kuyumcukent’in Amerika’ya taşınmasını içeriyor.
Kuyaş CEO’su Evren Sarıçiçek’in pazar paylarını artırmak için Kuyumcukent yerleşkesini ABD’de de hayata geçireceği konuşuluyor. Aktarılan bilgiye göre; yerli üretici Amerika pazarına biraz daha dahil olsun diye Amerika’daki Türk üreticiler böyle girişimlere çok ciddi teşvik sağlıyor. Projenin emlak tarafına yönelik kulislere fısıldanan bilgiye göre ise; bölgeye yapılan istihdam göçünün doğuracağı barınma ihtiyacına bağlı olarak diğer koldan bir konut projesi de hayata geçebilir.
Gayrimenkul sektöründe sürdürülebilirlik ve sıfır atığa oldukça önem veren Kuyaş CEO’su Evren Sarıçiçek’in “Türkiye’nin ilk sürdürülebilir kenti” ve ilk “Teknoköy”ü adıyla iki farklı projesi olduğu bilgisi de kulislerde yankı uyandırdı. Dünyanın ilk sürdürülebilir şehrini kurma planı olduğu söylenen Evren Sarıçiçek’in bu planı Cumhurbaşkanlığına gönderdiği ama deprem ve ardından gelen seçim hareketliliği nedeniyle askıya alındığı söyleniyor. Söz konusu şehir projesinin 15 bin konutluk olduğu ve Evren Sarıçiçek’in bu projeye aslında finansal model olarak baktığı aktarıldı. Teknoköy olduğu belirtilen ikinci projenin kırsala dönüşü teşvik edeceği söyleniyor. Bu yönde aktarılan duyumlara göre Evren Sarıçiçek bu projeye yönelik şunları söylüyor; “Tüm insanların ortak bir amacı var; para kazanıp hayatlarını sürdürebilmek. Tüm imkanların hepsi bir araya toplandığında kazanç olmaması imkansız.” Vahşi kazancın engellenmesi gerektiğini söyleyen Sarıçiçek, Türk müteahhitlerin çoğunda vahşi kazanç iştahının olduğunu, bu yüzden de sürdürülebilir kentler olmadığını belirtiyor.
Evren Sarıçiçek’in, proje alanı için deprem şehirleri olan Hatay ve Adıyaman’ı düşündüğü öngörülüyor. Animasyon planı bile hazır olduğu söylenen Teknoköy projesine dair aktarılan söylentilere göre proje kapsamında her hanenin dönümlük bahçesi olacak ve evleri tek katlı olacak. Köy içinde AVM başta olmak üzere tüm teknolojik imkanların olacağı aktarılıyor. Bu projenin sadece Bakanlığa sunulduğu ama basına yansımadığı biliniyor. Hatta Sarıçiçek’in proje karşılığında para yerine daha sürdürülebilir vaatleri olduğu söyleniyor. Okul, sağlık ocağı, kafe-restoranların olacağı “teknoköy”de yazılımcıların da olması gerektiği belirtiliyor. Buna gerekçe olarak da çevrimiçi çalışma olanağına sahip olan yazılımcılar arasında trend olan kırsalda yaşama isteği gösteriliyor.
Şu anki yap- sat modelinin hiç sürdürülebilir olmadığını söyleyen Kuyaş CEO’su, imkan çeşitliliğinden ötürü köyden şehre göç eden kesimin kentte işçilik yaptığını ve geçim sıkıntısı çektiği gerçeğine vurgu yapıyor. Evren Sarıçiçek, teknoköy imkanı ile bu sorunun ortadan kalkacağını kaydediyor. Köyden kente göç problemini azaltan ve köylerde sürdürülebilir bir hayat imkanı sunan bu projeye göre artık göç; kentten köye olacak. Elde edilen bilgilere göre Evren Sarıçiçek’in söz konusu pojeye dair söylemleri şu şekilde; “Kurmayı planladığım sürdürülebilir şehir projesinde 15 bin konut, 55 bin nüfus var. Gündüz nüfusuyla yaklaşık 60 bin olan bir şehir olacak burası. Amacımız; projede devlet desteğinin olmasıdır. Eğer başarılı olursak proje Türkiye’deki konut ve bina sorununa çözüm sunacaktır.”
GÜNDEM KORİDORU
21 Kasım 2024