Gastronomi kenti Gaziantep’in en nefis lezzeti olan kebabı bir marka haline getiren ve yaklaşık 50 yıldır da Türkiye’ye sevdiren Kaşıbeyaz Lezzet Grubu, AB Coğrafi işaretli ürün baklavadan, Gaziantep mutfağının en özel yerel yemeklerine kadar en seçkin lezzetleriyle misafirlerinin damaklarında inanılmaz tatlar bırakıyor.
Kaşıbeyaz, lezzet noktasında adeta bağımlılık yapıyor. Dünyanın dört bir yanından gelen misafirlerin ağırlandığı bu restoranlarda sadece damak tadına hitap etmekle kalmayan Kaşıbeyaz, şık ve kaliteli bir hizmet anlayışıyla da vazgeçilmez olma iddiasını her geçen gün yeniliyor. 21’inci yüzyılın esintilerini taşıyan otantik mimarisi ve muhteşem manzaralar eşliğinde eşsiz ve geleneksel lezzetlere sahip bir mekan anlayışıyla “işte budur dedirten” bir lezzet cennetidir Kaşıbeyaz. Florya Kaşıbeyaz’ı kurarak deyim yerindeyse ülkeyi lezzete doyuran Ahmet Kaşıbeyaz, babası Kebapçı Mehmet’ten edindiği kebapçılık deneyiminin üzerine, Gaziantep’in baklavaları ile ünlü Güllü ailesinden aldığı baklavacılık ustalığını da ekleyerek oluşturduğu restoran zinciri, bugünlerde 3. kuşak Murat Kaşıbeyaz’ın son yıllardaki atılımlarıyla dünyanın sayılı lezzet markalarından biri haline geliyor.
Ziyaret ettiğim geniş bahçeli ferah ortamı, doğa içindeki konsepti ve bir saray atmosferi şeklinde dizayn edilen mimarisiyle Florya Kaşıbeyaz Restoranı, papağan ve kanaryalar eşliğinde geleneksel lezzetleri tatma zevki sunuyor. Suyoluyla çevrili ve şelaleli havuzların oluşturduğu dış alanda; ıhlamur, ceviz, hurma, manolya, dut, ayva, kayısı, elma, erik ağaçlarıyla çevrili bahçedeki doğal ortamda bu lezzetleri tadanlara olağanüstü bir yemek zevki hissi veriyor. Yine Florya Kaşıbeyaz, iç mekânında bulunan Palmiye, Alacalı Benjamin gibi ağaçların verdiği mis kokular ve içerdeki kanaryaların cıvıltıları eşliğinde huzurlu bir yemek vadediyor. Kaşıbeyaz Lezzet Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Kaşıbeyaz ile Florya’da bulunan yönetim binasında keyifli bir sohbet yaptık.
Murat Kaşıbeyaz kimdir?
Gaziantepli Kaşıbeyaz ailesinin 3’üncü kuşak temsilcisiyim. Babam Samsun’da iken annemle tanışıyor evleniyor ve 1971 yılında Samsun’da ben doğuyorum. İki kardeşiz. Dedem Gaziantep’te Kebapçı Mehmet adıyla nam salmış ünlü bir kebapçı. Babam Ahmet Kaşıbeyaz, kebapçılığı ondan öğreniyor. Ancak Gaziantep ilimiz meşhur baklavası ile daha çok tanındığından, babam onu da Güllüoğlu ailesinden öğreniyor. İşte ben böyle kebap ve baklava arasında Gaziantep lezzetleriyle yoğrulmuş bir ailenin içinde büyüdüm. Annem Trabzonlu olduğundan Karadeniz’in lezzetlerini de çok severim. Babamdan devir aldığım Kaşıbeyaz restoran zincirini gerek yurt içi gerekse yurt dışında büyütmek için kolları sıvadım. 2022 yılını da yatırım yılı olarak belirledik. Açtığımız restoranlarla da Türkiye’nin marka değerini yurt dışında başarıyla temsil edeceğimize inanıyoruz.
Kaşıbeyaz Lezzet Grubu’nun kuruluş hikâyesini anlatır mısınız?
Hikâye, 70 küsur yıl önce dedem Kebapçı Mehmet Efendi’nin Gaziantep’teki kebapçılığıyla başlıyor. Dedem vefat edince bu bayrağı babam Ahmet Kaşıbeyaz devralıyor. Ahmet Kaşıbeyaz, babasından öğrendiği kebapçılık bilgisinin üzerine en iyi baklava ustalığını öğrenerek çift koldan ustalık beratıyla yoluna devam ediyor. Babam Ahmet Usta, babasının vefatından sonra İstanbul’un yolunu tutuyor. İlk olarak İstanbul Kadıköy’de Bilgeoğlu Baklava’nın kurucusu Nuri Bilge’nin yanına geliyor. Bir müddet burada çalıştıktan sonra Amasya Merzifon’a askere gidiyor. Askerlik yaparken komutanları onu o dönem çok meşhur olan Samsun fuarına götürüyor. Orada pek baklavacı olmadığını gören Babam, askerlik sonrası ilk dükkânını baklava üzerine Samsun’a açıyor.
Ahmet Kaşıbeyaz İstanbul’a ne zaman geliyor ve Florya Kaşıbeyaz’ı nasıl kuruyor?
Baklavası Samsun halkı tarafından çok sevilse de babam Ahmet Kaşıbeyaz, o dönem daha önce geldiği İstanbul’a tekrar dönmek istiyor. Bir süre sonra da yanında çalışan Antepli İmam ustaya baklava dükkanını devredip İstanbul’a geliyor. 1974 yılında İstanbul Aksaray’da dokuz masalı 50 kişilik bir kebap dükkânı açıyor. 1986 yılında ise şu anda bulunduğumuz Florya’daki bu yeri satın alıyor. Bir yıl kadar tadilatı sürdükten sonra 1987 yılında burası 200 kişilik bir restoran olarak faaliyete giriyor. O zaman bu bölgede en fazla 35-40 adet ruhsatlı bir mekân varmış. 1990’lı yıllarda ise tesisimizin alanı giderek genişledi ve kapasitemiz 1.000’li rakamlara ulaştı. Biz bu şekilde büyümeye devam ederken tabii etrafta da restoranlar açılmaya başladı. Sonunda biz neredeyse 20 dönüm üzerine kurulu 3 bin kişilik ve 4 bin metrekare kapalı alanıyla dev bir restoran haline gelmiştik. Ayrı bir bölümde tasarlanmış bir düğün salonumuz bile mevcuttu.
Şubeleşmeye ne zaman başladınız ve şu an kaç şubeniz bulunuyor?
İlk olarak 2011 yılında Yeniköy şubemizi açtık. Florya bizim için çok büyük bir tesisti, Yeniköy sonrasında çok yakın bir lokasyon olan ve 600 kişilik Aqua Florya’yı da açınca burayı biraz küçültmeye karar verdik. Kaşıbeyaz’ın yönetim üssü olan Kaşıbeyaz Florya’yı hacim olarak küçültürken aynı zamanda yenileyerek eski günlerini hatırlatan bir dekorasyona kavuşturduk. Yönetim binamızı ve baklava imalatımızı buraya taşıdık. Tüm şubelerin depolamaları burada, her şey buradan dağıtılıyor. Yeniköy ve Aqua Florya’nın ardından şubeleşme Ankara ve Ataşehir ile devam etti. Sonrasında ise Vadi İstanbul geldi, akabinde Büyükçekmece Kıyı ve Bahçeşehir Gölet’te de yeni restoranlarımızı açtık. Şu an Yeniköy’ü kardeşim yönetiyor. İstanbul’da yedi, Ankara’da da bir restoranımız var. Yılsonuna kadar da İstanbul ve Ankara dışında belirlediğimiz birkaç şehirde yeni restoranlar açacağız. Yeni gelecek şubeler arasında Anlaşması yapılmış bir Downtown Bursa var. Yurt içine açmaya karar versek bile İstanbul bizim yeterli bir sayıya ulaştı, belki bir Antalya veya bir İzmir olur. Bir yandan da Kaşıbeyaz Baklava markamızı büyütmeye devam ediyoruz. Her iki markamızı da Kaşıbeyaz çatısı altında yurt dışına taşıyoruz.
Yurt dışına açılmaya ne zaman karar verdiniz?
Uzun yıllardır yurt dışından ciddi teklifler alıyorduk ancak marka değeri açısından oldukça titiz davranıp doğru zamanı beklemeliydik. Restorancılık sektöründe kısa zaman önce birçok Türk markasının yurt dışına açıldığını görüyor ve doğru zamanı bekliyorduk. Nedeni ise yıllardır oturttuğumuz kaliteli bir markamız ve iyi bir hizmet anlayışımız var. 1-2 yıldır yurt dışına açılmak için en doğru zamandayız diye düşündük. İlk olarak Tahran’da bir şube açtık. İkincisi İran’ın en önemli tarihi yerleşim yerlerinden biri olan ve İmam Rızanın türbesinin bulunduğu Meşhed şehrine geliyor. Dubai’de inşaat devam ediyor ve orada üç yerleşim noktasında olacağız. Tabi hem İran hem Dubai gibi ülkelere bayilik verirken master franchise olarak veriyoruz. Bizim diğerlerinden farkımız sözleşmelerimizde ilk kural işletmenin tamamen bizde olması şeklinde imzalıyor olmamız. Yani yatırım onlarda işletme olarak biz de cirodan payımızı alıyoruz. Ustaları da tamamen Türkiye’den götürüyoruz. Türk mutfağının lezzetlerini bu ülkelere Kaşıbeyaz aracılığıyla taşıyoruz diyebiliriz. Yılsonuna kadar İran, Özbekistan, Katar ve Mısır olmak üzere dört ülkede olmayı planlıyoruz.
Hedeflerinizden biraz bahseder misiniz?
Bizim bu konuda düşüncemiz çok farklı, bir ülkeye girdiğimizde orada epey bir yayılmayı düşünüyoruz. Türk mutfağı, Kaşıbeyaz restoranları üzerinden yurt dışına taşınırken Türkiye’nin marka değerine de katkı sunmuş olacak. Mesela İran’a girdiğimizde Tahran’da ana restoranı kurduk ama yanına da baklava imalatını kurduk. Tahran içerisinde 5-6 adet baklava shoplar, artı olarak da 5-6 adette sokak lezzetleri dükkânları açacağız. Lahmacunu pizza gibi içinde içli köftesi kebabı vs. olmadan sokak lezzetleri mantığıyla insanlara ulaştıracağız. Lüks bir segmentte insanlar bir lahmacun yemeye restoranlara gelemiyor. Sokak lezzetleri dükkânları ile herkese ulaşmayı hedefliyoruz. Tabii ki lezzetlerimiz tamamen Gaziantep usulü yapılacak. Dubai de aynı mantıkla yapılacak. Şu an benim mesleğimin ve sektörümün en çok rağbet gördüğü yer Orta Doğu pazarıdır. Bundan dolayı da hali hazırda İran, Dubai, Mısır, Suudi Arabistan gibi yatırımlar ve operasyonlarımız devam ediyor.
Gaziantep lezzetleri hakkında ne dersiniz?
Tabii ki Gaziantep’in toprağında suyunda ve belki mayasında bir keramet var ama bundan öte bir işi severek yapmak çok önemli. Kaşıbeyaz, lezzet ve kalitenin sürdürebilirliği açısından maliyetten hiç kaçınmıyor ve işini severek yapıyor. Bizim mutfakta her daim yöresel natürel ürünler kullanılıyor. Güneydoğu mutfağının en özel lezzetlerini misafirlerimize en doğal ve en orijinal haliyle sunuyoruz. Restoranlarımızın tümünde kullandığımız turşular, kuru gıdalar, keme mantarı gibi belirli bir zaman diliminde çıkan tüm yerel tedarik ürünleri hep Gaziantep ve civarından temin ediliyor. En önemlisi ise sadece ülkemizde yetişen kuzu ve dana etleri kullanıyoruz. Bu konuda yerel olana sahip çıkıp Türk mutfağına has lezzetleri korumayı amaçlıyoruz. Kaşıbeyaz Lezzet Grubu olarak lezzette insan odaklı bir markayız.
Kaşıbeyaz olarak yemeklerinizden bahseder misiniz?
Restoranlarımızda, Gaziantep yöresinin vazgeçilmez lezzetlerinden yuvalama, ekşili ufak köfte (analıkızlı), zeytin piyazı, borani, soslu patlıcan, acur ve biber turşusu, etli çiğ köfte, haşlama ve kızartma içli köfte, Antep dolması gibi başlangıçlar sunuluyor. Ardından nar ekşili, cevizli, soğanlı lahmacun, Adana, albiberli kebap, fıstıklı kebap, terbiyeli kuzu şiş, patlıcan kebabı vs. gibi birçok kebap çeşidiyle adeta nefesleri kesiyor. Yine Güneydoğu mutfağına ait, domates kebabı, Urfa kebabı, Adana kebabı birçok kebap çeşidi de bulunuyor. Kaşıbeyaz Lezzet Grubu’nun incilerinden olan baklava, künefe ve katmer ise misafirlerin yemek zevkini taçlandırıyor.
Peki Kaşıbeyaz Baklava, o ne zaman kuruldu?
Kaşıbeyaz Baklava 2001 yılında kuruldu. Yendiği anda hafızalarda silinmeyecek izler bırakan, hafifliği ve tazeliğiyle başka bir yerde kolay bulunamayan baklava çeşitlerimiz gönülleri fethediyor. Baklavaların imalatı bizzat kendi bünyemizde Antepli ustaların elinden Antep’in en iyi fıstığı ve tatlının hafif olmasını sağlayan sadeyağla hazırlanıyor. Baklava, şöbiyet, dolama, havuç dilimi gibi tatlar, Kaşıbeyaz ’da resmen lezzet şöleni yaşatıyor. Altın rengi çıtır çıtır yufkası, seçkin Antep fıstığı ile beş duyuyu harekete geçiren Kaşıbeyaz’ın efsanevi baklavaları en az kebaplar kadar misafirlerimiz tarafından tercih ediliyor.
GÜNDEM KORİDORU
23 Kasım 2024