Geçen yıl coğrafi işaret tescili alan Boğaziçi Lüferi’nin ardından şimdi İstanbul Ticaret Borsası tarafından İstanbul simidinin tescillenmesi için gerekli başvuru yapıldı. İstanbul’un coğrafi işaret potansiyelini artırmaya yönelik stratejiler, tescillenen Boğaziçi Lüferi için yapılan denetimler ve coğrafi tescil bekleyen ürünler, İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen toplantıda ele alındı.
DENETİMLER SÜRECEK
Toplantıya başkanlık eden İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, dünya çapında tescil işlemlerinin zor olduğunu, ancak çalışmalara devam edeceklerini söyledi. İstanbul’un simgelerinden olan Boğaziçi Lüferi’nin coğrafi işaret tescilini aldığını hatırlatan Özer, “Bu işin sürdürülebilirliği olacak. Denetimler devam edecek. Şehirler, bazı kültürel özellikleriyle anılıyor. İstanbul’dan hep alıyoruz, biraz da İstanbul adına emek sarf etmemiz lazım. Onun için bu konuyu çok önemsiyoruz. Şehrimizi temsil edecek ürünler oluşturmayı istiyoruz” dedi.
BELGELENECEK ÇOK ÜRÜN VAR
İl Ticaret Müdürü İsmail Menteşe ise İTO öncülüğünde İstanbul’a değerli coğrafi işaretli ürün kazandırıldığını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti. Menteşe, “Bunu koruyabilmek, çoğaltabilmek ve layık olduğu ekonomik değere ulaştırabilmek önemli. Bu değerlerin artırılması için bu ekibin daha çok çalışması lazım. İstanbul’un çok daha belgelenecek ürünleri olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Nazif Koca da Çanakkale Lüferi ile Boğaziçi Lüferi’nin farkını kanıtlamak için ciddi raporlar hazırladıklarını ifade ederek, “Diğer projelerde Odamızın desteğini bekliyorum. Ormanlı Pirinci de tescili geçti. İstanbul Manda Yoğurdu da tescil alırsa, bu sayı artacak. Başka değerli ürünlerimiz de var. STK’ların başvurması çok önemli. Gaziantep bunun en güzel örneklerinden” dedi.
İSTANBUL’A ÖZEL YEMEKLER
İTO Restoran ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı N. Ö. Ebru Koralı ise yapılan çalışmaları şöyle değerlendirdi: “İstanbul’un simgesi olacak Boğaziçi lüferimiz var. Lüfer ve kalkan, İstanbul’a gelen misafirin mutlaka denemesi gereken ürünler. Lüfer mevsimi, tutma ve yeme deneyimi gibi bunları da çalışarak farkındalık oluşturmalıyız. En önemlisi İstanbul’da çok daha fazla ürün var. Onların hepsini yapabiliriz. Akide şekerimiz, tatlılarımız var. Burası her şeyin en iyisinin geldiği bir liman. Önemli bir ticaret merkezi. Sadece İstanbul’a özel çok güzel yemekler var. Bunları da çalışabiliriz. Elbette İstanbul’un mutfağı var. Buradaki mezeyi başka yerde bulamazsınız.”
Toplantıda söz alan perakendeciler ise “Boğazda 1000 tane lüfer yakalanıp, 10 bin tane balık Boğaziçi Lüferi diye satılmasın” uyarısında bulundu.
2 BİN 500 ÜRÜNDE POTANSİYEL VAR
Sektör temsilcileri, Fransa’nın 600 coğrafi işaretli ürünü olduğunu ifade ederek, Türkiye’de tescil alabilecek 2 bin 500 ürün potansiyeline dikkat çekti. “Çalışmalarımız, sadece İstanbul özelinde kalmasın” diyen sektör temsilcileri, “Kars kazı-kaşarı, Erzincan döneri-balı, Erzurum’da cağ kebabıyla ilgili de çok güzel çalışmalar var. Ama ülke olarak çok daha fazla ürün için çalışabiliriz” önerisini dile getirdi.
DÜNYAYA ÜRÜNLERİMİZİ TANITALIM
Toplantıda söz alan halciler ise lüferin çok önemli ve az bulunan bir balık olduğunu belirterek, Boğaziçi Lüferi’nin ayırt edilmesi konusunda bir sistem oluşturulması gerektiğini vurguladı. Coğrafi işaretli ürünlerin dünyada ne kadar önemli olduğunun görüldüğünü dile getiren halciler, “Bu emeklerin karşılığı lüferin yakın coğrafyamızda ve dünyada tanınmasıyla olur. Bu çalışma önemli hale getirebilir. Stoklarımızı da hep birlikte korumamız lazım. Ekolojiyi toptan korumak lazım. Yakın ülkelere palamut satıyoruz. Ancak lüfer ihracat fiyatlarını kurtaracak bir ürün değil. İhraç etmek isteyen hangi kârlılıkla yapacak. Lüferin ihraç edilmemesinin nedenlerinden biri de Avrupa’da tanınmıyor. Yüksek fiyat oranları ihracata izin vermiyor” dedi.
İstanbul Özelinde Coğrafi İşaret Değerlendirme Toplantısına, İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Özer’in başkanlık etti. Toplantıya İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, Oda Meclis ve Komite Üyeleri ile sektör temsilcileri katıldı.
GÜNDEM KORİDORU
25 Ocak 2025