Şirketlerinde yapay zekâ kullanılan katılımcılar, yapay zekâya en çok pazarlama birimlerinin (yüzde 79,6) ilgi gösterdiğini söylerken, onu stratejik planlama (yüzde 26,9) ve satış (yüzde 26,9) departmanları izliyor. İnsan kaynakları (yüzde 11,5) ve üretim (yüzde 7,7) yapay zekâdan en az faydalanılan departmanlar. Yapay zekâdan faydalananlara şirketleri adına kazanımları sorulduğunda; verimlilik artışı (yüzde 73,1) ve yaratıcılık artışı (yüzde 61,5) en çok öne çıkan başlıklar. Diğer yandan, yeni ürün ve hizmet geliştirme (yüzde 11,5) en az vurgulanan husus.
Katılımcılara, şirketlerinde yapay zekânın hangi alana daha çok destek olabileceği sorulduğunda ise yine pazarlama (yüzde 55,6) ve bilgi sistemleri (yüzde 33,3) öne çıkıyor. Stratejik planlama ise yüzde 30,6 ile takipçi alan konumunda. Siber riskler (yüzde 11,1) ve insan kaynakları (yüzde 8,3) şirketlerin önde gelen karar alıcıları tarafından henüz yapay zekânın gelişimi için faydalı alanlar olarak görülmüyor.
Yapay zekânın işinizi elinizden almasından endişeleniyor musunuz? Sorusuna katılımcıların, yüzde 88,8’i hayır derken, yüzde 5,6’sı evet, yüzde 5,6’sı da kararsız olduğunu söyledi. Bu istatistiklerden elde edilen verilere göre, profesyoneller nezdinde yapay zekâ işlerine yönelik bir tehdit değil, bir yardımcı olarak algılanıyor. Benzer şekilde, katılımcıların yüzde 83,3’ü yapay zekâ ile şirketler için gelecekte her şeyin daha iyi olacağını ifade ediyor. Kötümserlerin oranı ise sadece yüzde 13,9.
Yapay zekânın toplumun geleceğini tehdit ettiğini düşünenlerin oranının sadece yüzde 16,7’de kalması da bu eğilimi güçlü şekilde destekliyor. Diğer yandan, katılımcılar daha etkin bir yapay zekâ politikası için eğitime, kamunun geliştirici rolüne ve yerli-milli teknolojilerin gerekliliğine vurgu yapıyor.
GÜNDEM KORİDORU
03 Aralık 2024