DOLAR 34,2302 0.24%
GBP 44,7930 0.6%
EURO 37,2167 0.37%
ALTIN 2.991,111,26
BIST 8.793,61-2,32%
BITCOIN 23477722.82534%
ETH 904462.35077%
İstanbul
13°

PARÇALI AZ BULUTLU

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi eylül ayında 67,14 puan oldu

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi eylül ayında 67,14 puan oldu

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Eylül 2024 sonuçları açıklandı. Bileşik Endeks, eylül ayında bir önceki aya göre 0,05 puan azaldı ve 67,14 puana indi. Faaliyet Endeksi, bir önceki aya göre 0,4 puan arttı ve 140,9 puan oldu. Güven Endeksi ise bir önceki aya göre değişmedi ve 30,03 puan olarak kaydedildi. Beklenti Endeksi ise sınırlı düşüş göstermeye devam etti ve 0,4 puan azalarak 53,6 puana geriledi.

18/10/2024 16:57

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayımlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nin Eylül 2024 sonuçları açıklandı. Rapora göre, İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Eylül ayında sınırlı ölçüde geriledi. Yüksek sezonda olunmasına rağmen faaliyetlerin eylül ayında da zayıf kaldığı vurgulandı. Mevsimselliğin olumlu katkısının bu yıl görülmediğine de dikkat çekildi. İç pazarda daralma daha çok hissedilirken, ihracat pazarlarında durağanlık devam etti.

BİLEŞİK ENDEKS’TE 0,05 PUAN AZALMA GÖRÜLDÜ

Türkiye İMSAD raporuna göre; İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi, eylül ayında bir önceki aya göre 0,05 puan azaldı ve 67,14 puana indi. Bileşik Endeks yerel seçimler sonrası temmuz ayında yaşanan ilk artış sonrası iki ay üst üste geriledi. Raporda, çalışma gün sayısındaki iniş çıkışların etkilerinin ortadan kalkması ile Bileşik Endeks eğiliminin daha sağlıklı hale geldiği belirtildi. Bileşik Endeks’in bundan sonraki süreçte büyük ölçüde ekonomi politikalarının etkileri ve ihracat pazarlarındaki gelişmeler ile şekilleneceğine, endekslerde toparlanmanın ötelendiğine dikkat çekildi.

FAALİYET ENDEKSİ 140,9 PUANA ÇIKTI

Ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen Türkiye İMSAD raporuna göre; Faaliyet Endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre sınırlı artış gösterdi. Ağustos ayında zayıflayan faaliyetler Eylül ayında sınırlı ölçüde toparlandı. Ekonomide uygulanan sıkılaştırma politikasının iç pazardaki yavaşlatıcı etkilerinin yaşanmaya devam ettiği belirtildi. Küresel pazarlardaki durgunluğun sürdüğüne de vurgu yapıldı. Faaliyet Endeksi’ne mevsimsellik katkısının sınırlı kaldığı raporda belirtildi.

Rapora göre, Faaliyet Endeksi eylül ayında bir önceki aya göre 0,4 puan yükseldi ve 140,9 puana çıktı. Buna rağmen Faaliyet Endeksinin sezonun en yüksek aylarında zayıf kaldığına dikkat çekildi.

Yurt içi satışların eylül ayında bir önceki aya göre çok sınırlı ölçüde artış gösterdiği ifade edilen rapora göre, ekonomide uygulanan sıkılaşma politikası iç talebi sınırladı. İhracat eylül ayında sınırlı artış gösterdi. Pazarlardaki durağanlık sürerken, iç talepteki daralma nedeniyle ihracata ağırlık verilmeye çalışıldığı belirtildi.

Türkiye İMSAD’ın hazırladığı raporda, üretimde eylül ayında sınırlı artış gerçekleştiği görüldü. Cirolarda da sınırlı artış yaşanırken, yurt dışı satış fiyatları sınırlı ölçüde yükseldi.

Rapora göre, inşaat malzemesi sanayisi faaliyetlerini sıkılaşma politikaları, mevsimsellik ve ihracat pazarlarındaki gelişmeler belirledi. İç pazarda yavaşlamanın sürmesinin beklendiği ve ihracat pazarlarında beklenen toparlanmanın ötelendiği belirtildi. Faaliyet Endeksinin yılın geri kalanında da durağan kalacağı tahmin edildiğine dikkat çekildi.

GÜVEN SEVİYESİ DEĞİŞMEDİ 30,03 PUAN OLARAK KALDI

Türkiye İMSAD tarafından yayımlanan rapora göre, Güven Endeksi 2024 yılı eylül ayında değişmedi ve 30,03 puan olarak kaldı. Eylül ayında iç pazardaki yavaşlama ve buna bağlı olarak faaliyetlerin zayıf kalmasının güven üzerinde olumsuz etki yarattığı belirtildi. Rapor kapsamında, ekonomide sıkılaştırıcı politikaların iç pazarda işleri yavaşlattığı, finansmana erişimde zorluklar oluşturduğu vurgulandı. Bayilerin mali yapılarına baskıların arttığı ve en az stok ile çalışmak istediğine de dikkat çekildi. Buna bağlı olarak Güven Endeksinin Eylül ayında değişmemiş olmasıyla birlikte zayıf ve kırılgan kalmaya devam ettiği raporda işlendi.

Rapora göre, eylül ayında inşaat sektöründe ve inşaat malzemesi sanayinde güven sınırlı ölçüde azaldı. Yurt içi pazarlarda güven değişmezken, ihracat pazarlarına olan güven de eylül ayında sınırlı ölçüde arttı.

Raporda, Güven Endeksi’nde birçok unsurun belirleyici olmaya devam ettiği vurgulandı. Eylül ayında mevsimselliğin olumlu katkısının olmadığı kaydedildi. Ekonomi politikalarının sınırlayıcı etkilerinin güven üzerinde daha baskın olduğuna raporda dikkat çekildi. Rapora göre güven için ana belirleyici ekonomi politikaları oldu. Jeopolitik gelişmeler de güveni sınırlayan unsurlardan biri olarak yer aldı. İhracat pazarlarındaki toparlanmanın ötelenmesinin de güveni sınırladığına raporda değinildi.

BEKLENTİ ENDEKSİ 0,4 PUAN AZALDI

Raporda, Beklenti Endeksi’nin eylül ayında sınırlı ölçüde gerilediği belirtildi. Beklenti Endeksi eylül ayında bir önceki aya göre 0,4 puan azaldı ve 53,6 puana indi. Beklenti Endeksi böylece sekiz ay üst üste düşüş gösterdi. Mevsimselliğin olumlu katkısı eylül ayında görülmedi. Ekonomi politikalarındaki sıkılaşma ile üretim, yatırım ve özellikle istihdam beklentileri de önemli ölçüde düştü. Raporda, İstihdam Beklenti Endeksi’nin son 6 ayda 13,5 puan gerilediğine dikkat çekildi.

Rapora göre, alınan yurt içi siparişler zayıfladı ve beklentileri sınırladı. Uygulanan sıkılaştırma politikaları ve ihracat pazarlarında toparlanmanın ötelenmesi beklentileri olumsuz etkiledi. Önümüzdeki döneme ilişkin üretim, yatırım ve istihdam beklentileri son 4 ayda belirgin şekilde azaldı.

Türkiye ekonomisine ilişkin beklentiler eylül ayında sınırlı ölçüde arttı. Ekonomi yönetimi ve programın korunmasının ekonomiye olan beklentileri şimdilik desteklediği belirtildi. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurt içi siparişlerde sınırlı düşüş gerçekleştiği raporda işlendi. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişlerinin sınırlı ölçüde azaldığı kaydedildi. Önümüzdeki üç ayın üretim, yatırım ve özellikle istihdam beklentilerinde düşüşler yaşandığı da vurgulandı.

Raporda önümüzdeki aylarda beklentileri şekillendirecek ana unsurun ekonomi politikaları ve sonuçları olacağı belirtildi. Alınan sıkılaşma önlemlerinin inşaat malzemesi pazarında iç talebi yavaşlatacağı düşüncesine raporda yer verildi. İhracat pazarlarında toparlanmanın ötelendiği belirtilirken, tüm bu gelişmelere bağlı olarak beklentilerin yılın son çeyreğinde de durağan kalacağı tahmin edildiğine vurgu yapıldı.

En az 10 karakter gerekli