DOLAR 34,2526 0.36%
GBP 44,6530 0.47%
EURO 37,2038 0.36%
ALTIN 2.990,511,24
BIST 8.793,61-2,32%
BITCOIN 23518662.23611%
ETH 907901.40606%
İstanbul
13°

PARÇALI AZ BULUTLU

Mehmet Şimşek: Sırtımızı sıcak paraya dayamış değiliz

Mehmet Şimşek: Sırtımızı sıcak paraya dayamış değiliz

26/07/2024 17:01

Mehmet Şimşek, bankacılık sektörünün Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın programına çok güçlü destek verdiğini kaydederek, bu destekten dolayı memnun olduklarını söyledi.

Makroekonomik finansal istikrarı sağladıklarında ve bu program başarılı olduğunda bankacılık sektörünün bundan olumlu etkileneceğini dile getiren Şimşek, bankacılık sektörünün düzenlemelerde sadeleşme beklediğini, kendilerinin de sadeleşme sürecine devam edeceklerini bildirdi.

Son bir yıldır uyguladıkları program sayesinde ihracatın büyümeye net katkısının pozitif seyrettiğini aktaran Şimşek, Türkiye’nin ana pazarlarındaki toparlanma sayesinde bu katkının devam edeceğini vurguladı.

Şimşek, sürdürülebilir cari açığa verdikleri öneme işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Cari açığı kalıcı bir şekilde milli gelire oranla yüzde 2,5’in altına çekeceğiz. Arkadaşların dış ticaret rakamları üzerinden yaptıkları tahminlere göre çok büyük ihtimalle yıllıklandırılmış yani 12 aylık cari açığın milli gelire oranı yüzde 2,5’in altına düşecek. Bu yılı ümit ediyorum ki yüzde 2 civarında kapatacağız. Aslında yakın coğrafyamızdaki jeopolitik gerginlikler, savaşlar, çatışmalar olmasaydı çok büyük ihtimalle bu sene cari açığın milli gelire oranı yüzde 1,5 civarında olacaktı. Ancak yüzde 2 veya yüzde 2’nin biraz altındaki cari açık bizim öngörümüz. Bu, beraberinde bize kalıcı rezerv birikimine imkân sağlayacak.”

“PROGRAMI KALICI DÖNÜŞÜMLE BAŞARIYA ULAŞTIRACAĞIZ”

Bakan Şimşek, rezerv birikiminin en önemli kaynağının vatandaşların portföy tercihi olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Vatandaşlarımızın ve şirketlerimizin lira tercihi beraberinde rezerv birikimini getirmiştir. Ana kalem budur. Diğer kalem özellikle bankacılık sektörümüzün aynı zamanda reel sektörümüzün, şirketlerimizin küresel piyasalardan daha fazla kaynak devşirmesine imkân sağlamıştır. Yine bir miktar portföy girişi var. Ancak şunu tekrar ifade etmek istiyorum: Programımız, bazılarının iddia ettiği gibi sıcak paraya sırtını dayamış bir program değildir, asla olmayacaktır.”

Şimşek, örtülü veya açık bir kur hedeflerinin bulunmadığının altını çizerek, “Biz çok net bir şekilde şunun altını çizmek istiyoruz: Programı kalıcı dönüşümle başarıya ulaştıracağız.” dedi.

Mali disiplini güçlü bir şekilde tesis etme hedeflerinden bahseden Şimşek, bütçe açığını 20 yıl boyunca milli gelire oranla yüzde 2 civarında tutmanın büyük başarı olduğunu, bu sayede Türkiye’nin kamu borçlarının düşük seyrettiğini, buradan sağlanan tasarrufla sağlıkta, altyapıda, eğitimde, tarımda muhteşem yatırımlar yapıldığını dile getirdi.

“DOLAR REZERVLERİ 80 MİLYAR DOLAR ARTACAK”

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, uyguladıkları programın Türkiye’nin brüt ve net rezervlerine etkisine işaret ederek, uzun sürebilecek iyileşmeyi son bir yılda yakaladıklarını, net rezervlerin neredeyse 80 milyar Dolar civarında arttığını kaydetti.

“Rezerv konusunu bir endişe kaynağı olmaktan çıkarttık. Bu anlamda rezerv yeterliliğini yakaladık.” diyen Şimşek, kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin devam ettiğini, bunun dezenflasyonist süreç için önemli olduğunu söyledi.

Bakan Şimşek, toplam mevduat içerisindeki liranın payının yüzde 50’nin üzerine çıkmasının önemli bir kazanım olduğunu ancak daha kat edecekleri mesafe olduğunu belirterek, vergi avantajını kaldırdıkları için temmuz itibarıyla kur korumalı mevduattan çıkışın hızlanmasını beklediklerini belirtti.

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminde (CDS) yaşanan düşüşe vurgu yapan Şimşek, “Bu programı uygulayarak gelecek yıl bu vakitlerde çok rahat bir şekilde 200’lerin altını görmek istiyoruz. Çünkü Türkiye’nin şu anda bilançosu giderek iyileşiyor. İyileşen bilançoyu yansıtan bir risk primi bunun çok altında olmalı.” değerlendirmesini yaptı.

“ENFLASYONDA DÜŞÜŞ HIZLANACAK”

Dezenflasyonist sürecin başında olduklarını dile getiren Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Haziran ayında ilk yıllık bazda enflasyonda düşüşü gördük. Bu düşüş temmuzda, ağustosta, eylülde hızlanarak devam edecek. Yılın sonunda Merkez Bankamızın hedefi tabii yüzde 38 ama bandın üst kısmı yüzde 42. Biz buraya yakınsayacağımıza, bu hedefleri yakalayacağımıza inanıyoruz. Buraya geldiğimizde ben inanıyorum ki piyasaların bir sonraki yıla ilişkin hedeflere yönelik temkinli yaklaşımı bir miktar azalacak. Yani piyasa beklentileriyle bizim hedefler arasındaki fark azalacak. Bu da beraberinde yeni imkanlar getirecek. Bir taraftan dezenflasyon, Türkiye’ye dışarıdan gelen kaynağın vadesi uzar çok büyük ihtimal, bankacılık sektörünün değerlemesi yükselir, bilançosu iyileşir. Oraya doğru gideceğimize inanıyoruz. Beklentilerde iyileşme var. Enflasyon düştükçe bu beklentilerdeki iyileşme devam edecek.”

En az 10 karakter gerekli