DOLAR 34,5538 0.14%
GBP 43,5710 -0.11%
EURO 36,1745 -0.21%
ALTIN 2.963,870,08
BIST 9.367,773,72%
BITCOIN 33945383.91649%
ETH 1159948.892%
İstanbul
13°

AÇIK

Çimento, cam ve seramik ihracatları yükselişte

Çimento, cam ve seramik ihracatları yükselişte

26/07/2024 16:51

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB), 2023 yılı ihracat şampiyonlarını ödüllendirdi. Ödül töreninde söz konusu sektörlerdeki ihracat oranlarının artışına odaklanıldı.

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği’nden (ÇCSİB) yapılan açıklamaya göre, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlenen 6. İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’ne Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ÇCSİB Başkanı Erdem Çenesiz, ÇCSİB Başkan Yardımcıları Tansu Kumru ve Abdulhamit Akçay ile Birlik üyesi firmalar katıldı.

Törende yaptığı konuşmada Türkiye’nin 2028 ihracat hedeflerine dikkat çeken Mustafa Gültepe, Türkiye ekonomisinin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat olmak üzere dört temel sütun üzerinde yükseldiğini belirtti. Gültepe, 2028’de 375 milyar dolarlık mal ihracatı öngördüklerini vurgulayarak, hedefe ulaşılabilmesi için ihracatı her yıl yüzde 10 artırmak durumunda olduklarını kaydetti.

“İHRACAT YENİDEN YÜKSELİŞE GEÇİYOR”

ÇCSİB Başkanı Erdem Çenesiz, dünya ekonomisinin yavaşladığı 2023 yılında çimento, cam ve seramik sektörlerindeki küresel ihracat hacminin yüzde 11,5 daraldığının aktararak, “2022’de toplam ihracatını 5,6 milyar dolar ile tarihinin en yüksek seviyesine ulaştıran üç sektörümüz, dünyadaki gelişmelerden ve haksız rekabet ortamından etkilendi ve bunun neticesinde 2023 yılı ihracatımız 4,9 milyar Dolar oldu. Ancak bu düşüşe rağmen ihracattaki yerli katma değer oranımızı kaybetmedik ve yüzde 80 gibi sanayi ürünleri arasında rekor olan bir oranla 4,9 milyar Dolarlık ihracatımızın 3,9 milyar dolarından fazlasını ülkemize kazandırdık. Böylece bizden 5 kat daha fazla ihracat rakamına ulaşan sektörlerden daha yüksek seviyede ihracatta yerli katma değer oranına ulaştık” diye konuştu.

Bu yılın ilk yarısında özellikle inşaat sektöründeki hareketlilik ile birlikte iç talebin arttığını, ihracatın ise geçen yılın aynı döneminin altında kaldığını ifade eden Çenesiz, birlik olarak gelecek dönemden umutlu olduklarını belirtti. Çenesiz, en zor günler geride kaldığını ve bundan sonra ihracatın yeniden yükselişe geçmesi için önlerinde çok ciddi fırsatlar olduğunu ifade etti.

FİNANSMAN MALİYETLERİNDE ARTIŞ

Kamudan talep ve beklentileri olduğuna dikkati çeken Çenesiz, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ülkemizde sürdürülen enflasyonla mücadeleyi destekliyor, özellikle yılın ikinci yarısı itibarıyla enflasyondaki düşüşün hızlanmasına yönelik beklentileri memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak enflasyon düşerken faizlerin ve finansman maliyetlerimizin de düşmesi gerekiyor.”

Son bir buçuk yılda finansman maliyetlerinde ciddi artışlar yaşandığını hatırlatan Çenesiz, Aralık 2022’de brüt asgari ücretin maliyeti yaklaşık 348 dolarken şu anda bu maliyetin 607,5 dolar civarında olduğu bilgisini paylaştı. Çenesiz, bir buçuk yıldaki artış oranının dolar bazında yüzde 74,6 olduğunu söyleyerek, “Sektörlerimizin bir kısmı emek yoğun sektörler arasında yer alıyor ama biz sadece kendi sektörlerimiz değil, emek yoğun tüm sektörler adına bu bilgileri paylaşıyoruz. Bunun yanı sıra üç sektörümüzün de enerji yoğun olması nedeniyle enerji maliyetlerindeki artış, finansman dengemizi ciddi ölçüde etkiliyor. Dolayısıyla döviz kurları seviyesi ve maliyetlerimizin göz önünde bulundurulması ve bu doğrultuda enerji fiyatlarında yıl sonuna kadar bir artış yapılmaması yönünde bir beklentimiz bulunuyor” değerlendirmesinde bulundu.

ÇİMENTO İHRACATI 10 YILDA YÜZDE 96 ARTTI

ÇCSİB Başkan Yardımcısı Abdulhamit Akçay da dünyanın en büyük çimento ihracatçısı olarak küresel çimento ihracatının yüzde 10’unu gerçekleştiren Türk çimento sektörünün ihracatının son 10 yılda yüzde 96 arttığını belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen törende, 2023’te “En Fazla İhracat Yapan Firmalar”, “En Yüksek İhraç Birim Fiyatına Sahip Firma” ve “İhracatını En Fazla Artıran Firma” kategorilerinde 12 alt sektörde faaliyet gösteren 44 firmaya toplam 74 ödül verildi.

 

En az 10 karakter gerekli