42 yıllık tecrübesiyle mermer, traverten ve doğal taş alanında dünya çapında önemli bir yere sahip olan Marble Systems Tureks Turunç Madencilik, 5 kıtada 50’yi aşkın ülkeye ihracat yapıyor. Türkiye’nin ilk halka açılan mermer şirketi olma unvanını taşıyarak ve yıllık 1 milyon metrekareyi geçen üretim kapasitesiyle Türkiye’nin dünyadaki küresel temsilcisi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Marble Systems Tureks Turunç Madencilik, ayrıca aylık ortalama 7 megavat elektrik enerjisini çatı ve arazi GES yatırımı gerçekleştiriyor. Türk mermerini tanıtma hedefiyle farklı çalışmalar yapan Marble Systems Tureks Turunç Madencilik’te Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Cavit Turunç, şirketin hem geçmiş hikayesini hem de gelecek hedeflerini anlattı.
Bize Tureks’in kuruluş hikayesini anlatır mısınız?
Doğal taş pazarlama ve ihracat alanında 42 yıldır en iyi teknolojilerle sektöre öncülük yapan Marble Sysyems Tureks Turunç Madencilik’in hikayesi, mermerin değerinin anlaşılması ve yurt dışında pazarlanması gerektiğini düşünen babam İsmail Ünal Turunç’un öngörüsüyle başladı. Babamın teşvikiyle ağabeyim Mehmet Münir Turunç tarafından 1982 yılında ABD’de Marble Systems kuruldu. Türkiye’deki ocaklardan çıkan blokların İtalya’da fason işlenmesi ve ABD’ye sevki ile başlayan süreç, iş hacmindeki artışla birlikte 1986 yılında Tureks Turunç Madencilik çatısı altında Afyon Organize Sanayi Bölgesi’nde yer edinilmesini sağladı.
Marble Systems ve Tureks, aynı ailenin farklı mensupları olarak organik bağları her zaman kuvvetliydi. 2004 yılında ağabeyiniz Münir Bey’in vizyonuyla SAP entegrasyonuna geçtikleri zaman, bu adım oldukça ilericiydi ve her iki firmanın dijital olarak birbirleriyle bağlantılarını sağladı. Bu entegrasyon sayesinde, iki ayrı firma tek bir şirket gibi çalışır hale geldi.
Tureks Ailesi olarak, 2008’deki ABD merkezli mortgage krizinde birleşmenin faydalarını gördük. Krizlere her zaman “nasıl fayda sağlayabiliriz” bakış açısıyla yaklaştık. O tarihe kadar mermerleri toptancılara satarken, krizden etkilenen toptancılarla birlikte, Münir Bey’in vizyonuyla sistemimizi perakendeye çevirdik. İlk yıl ciromuz yüzde 50 düşse de perakende ağımızı oluşturduktan sonra tekrar hızlı bir büyüme sağladık. 2019’a kadar da perakende sistemimizi kusursuz hale getirdik.
Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz? Yeni Pazar hedefleriniz hangi ülkelerdir?
Şirketimiz ağırlıklı olarak ihracata çalışan bir şirket. Bugün 5 kıtada 50’den fazla ülkeye özel tasarım doğal taş ve mermer ihraç ediyoruz. Amerika başta olmak üzere, İngiltere, Ortadoğu, Avusturalya, Nijerya, Kanada, Güney Afrika, Panama, Fransa ve Almanya en etkin olduğu pazarlarımızdandır. ABD’de bine yakın bayii, 7 depo ve 12 showroomumuz bulunuyor. Yeni odağımızda ise ABD’de yakalanan dağıtım ağı başarısını, İtalya’dan başlayarak Avrupa’ya taşıma hedefi var.
Halka arz olan ilk mermer şirketisiniz. Bu süreçten bahseder misini?
2019’da Borsa İstanbul’da ilk adımlarımızı atarak halka arz vizyonumuzu, gerekli ciroyu ve kapasite yeterliliğini sağlayan iki firmamızla birlikte gerçeğe dönüştürdük. Şirketimizin sürdürülebilirliğini ve kurumsal yapısını güçlendirmek amacıyla, 2023’ün Kasım ayında yüzde 25,8’ni halka arz ettik. Böylece Marble Systems Tureks, Türkiye’de halka açılan ilk mermer şirketi olarak bu alanda öncü oldu.
Marble Systems Tureks, 50’den fazla ülkeye yaptığı ihracatla, 2022 yılında yaklaşık konsolide 72,5 milyon dolar tutarında ciro elde etti. 2022 yılı satışlarında dolar bazında yüzde 10’luk bir artış yaşayan markamızın 2023 yılı 6 aylık cirosu ise yaklaşık 35,5 milyon doları buldu. Halka arzdan 520 milyon lira net gelir elde eden markamız, geçen yıla oranla yüzde 42 artışla 69 milyon 715 bin dolar ciro elde etti. Bunun 64 milyon 926 bin doları ihracat gelirlerinden oluşurken, ihracatın cironun içindeki payı yüzde 93 oranında oldu.
Şirket olarak AR-GE’ye verdiğiniz önemden bahseder misiniz?
Ağırlıklı olarak ihracata yönelik çalışan Tureks Turunç Madencilik’in cirosunun yüzde 95’i ihracattan, yüzde 5’i ise iç piyasadan geliyor. Kuruluşundan itibaren Ar-Ge çalışmalarına özen gösteren ve yenilikçilik ile yaratıcılığa odaklanan şirketimiz, cirosunun yüzde 5’ini Ar-Ge çalışmalarına harcıyor. Mermer alanında Türkiye’de SAP yazılımını kullanan ilk firma olan ve sektörün dijitalleşme sürecine katkı sağlayan şirketimiz, halka arz sonrasında elde edilen gelirin bir kısmını da yine bu alanda kullanıyor.
Marble Tureks olarak ise cirosunun yüzde 95’ini ihracattan sağlayarak Marble Systems markasıyla Amerika başta olmak üzere 5 kıtada 50’den fazla ülkeye kalite standartlarına göre mermer ihracatı yapıyoruz. Aynı zamanda Ar-Ge çalışmalarına önem veren şirketimiz, her yıl cirosunun yüzde 5’ini yaklaşık 1.5 milyon dolarlık bir yatırımla destekliyor. SAP sayesinde ham madde verimlilik oranını yüzde 85’e yükselterek ham madde israfını minimuma indiriyoruz ve bu uygulama ile standartlı üretim sağlayarak yurt dışı pazarlarda 800’den fazla ürün çeşidiyle güçlü bir konuma sahip oluyoruz.
Marble Systems’in global vizyonuna ilişkin neler söyleyeceksiniz?
Marble Systems Tureks Turunç Madencilik, ürünleriyle ve projeleriyle büyük kurumların yanı sıra ünlü kişilerin de dikkatini çeken bir marka. Global vizyonuna uygun olarak prestijli projelerin tedarikçisi olan değerli mimar ve tasarımcılarla Amerika’dan Avrupa’ya uzanan özel projelerimiz bulunuyor. Las Vegas’taki Bellagio Otel, New York’daki The Mark Otel, Kuveyt’de ki Sheikh Abdullah Al Salem Cultural Centre, Puerto Rico’da El Conquistador Resort, Toronto Scotia Bank Projesi bunların arasında yer alıyor.
Yakın zamanda GES Yatırımınızla ilgili yeni gelişmeler olduğunu biliyoruz. Bu konuya ilişkin neler söyleyeceksiniz?
Tureks Turunç Madencilik İç ve Dış Ticaret A.Ş olarak, Organize Sanayi Bölgesi 1. Cadde 5. Sokak No:8 Afyonkarahisar adresinde bulunan merkez fabrikamızın çatısına 1.989,9 kWp’lik çatı GES kurulumu tamamladık ve elektrik üretimine başladık. Bunun yanında Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesi Sütlaç Köyünde bulunan arazide 4.712,4 kWp’lik arazi üzeri güneş enerji santrali kurulumunda son aşamaya geldik.
İstihdamda kadın oranınız nedir?
Bugün yurtiçi ve yurtdışında 596 kişiye istihdam sağlayan Marble Systems Tureks’te çalışanların 418’i Türkiye ekibinde olup, bu sayının yüzde 20’sini kadınlar oluşturuyor. Yalnızca OSB’deki tesiste ise kadın çalışan oranı yüzde 25’i geçiyor.
GÜNDEM KORİDORU
24 Kasım 2024