DOLAR 34,5644 0.16%
GBP 43,5763 -0.1%
EURO 36,1975 -0.13%
ALTIN 2.963,700,07
BIST 9.367,773,72%
BITCOIN 33985014.44563%
ETH 1160599.54204%
İstanbul
13°

AÇIK

Armatür sektörü ihracatı yılın ilk 5 ayında 1,6 milyar Dolar’a ulaştı

Armatür sektörü ihracatı yılın ilk 5 ayında 1,6 milyar Dolar’a ulaştı

26/07/2024 16:43

Son yıllarda hızla büyüyen armatür, valf, vana, musluk ve sıhhi tesisat ekipmanları sektöründe ihracat artışı devam etti. Türkiye’nin toplam ihracatına katkı vermeye devam eden Armatür sektöründe ihracat mayıs ayında yüzde 7,33 artışla 382 milyon Dolar’a ulaştı.

Geçtiğimiz yılı 4 milyar dolar ihracatla kapatan armatür, valf, vana, musluk ve sıhhi tesisat ekipmanları sektöründe, 2024 yılı Ocak-Mayıs dönemi ihracat rakamları açıklandı. Sektör, mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına oranla miktar bazında yüzde 2,46’lık, değer bazında ise yüzde 7,33’lük artışla 382 milyon Dolar ihracat gerçekleştirdi.

İHRACAT YÜZDE 5’İN ÜZERİNDE AZALDI

Sektörün mayıs ayında ihracatta gösterdiği yükselişe rağmen, yılın ilk 5 ayında geçen yıla oranla yüzde 5’in üzerinde bir azalma yaşandığının bilgisini paylaşan ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, “Özellikle son aylarda kurlar neredeyse sabit seyrediyor ve girdi maliyetlerindeki yükselişin altında gerçekleşiyor. Enflasyonun altında olan kurlardaki artış oranı ve seyir dünya pazarında rekabetçiliğimizi maalesef olumsuz etkiledi. Euro/Dolar paritesindeki seviyeler de ihracatçı için olumlu gözükmüyor. İSO tarafından yayınlanan Türkiye Sektörel PMI raporu, mayıs ayında talep koşullarının genel anlamda zorlayıcı olmayı sürdürdüğünü ve sektörlerin çoğunluğunda yeni siparişlerin yavaşladığını gösterdi” ifadelerini kullandı.

“FİYAT ARTIŞLARI İHRACATÇININ OMZUNDA YÜK”

İhracattaki daralma, artan maliyetler karşısında fiyat belirleme noktasında ciddi sıkıntılar yaşandığını, mevcut pazarlarda rekabetçiliği kaybetmemek için ekonomi yönetiminden ihracatçı için destekler beklediklerini yineleyen Turhan, “İhracatçı döviz ve enflasyon arasında sıkışmış bir durumda. Enflasyonla mücadeleden dolayı döviz kuru şu an olması gereken seviyenin çok altında. Fiyat ve maliyet artışları ihracatçının omuzunda ciddi bir yük. İhracatçının her yaptığı ihracat karşılığında yurda getirdiği dövizin belli bir oranının yüksek kurdan bozdurulması ihracatçıya büyük destek olacaktır ve önünü açacaktır. Artan maliyetler karşısında kârlılık oranlarının düşmesi ile fiyatlarımıza yansıttığımız artışlar sonucu ihracatta düşüşler oldu. Çalışan maliyetleri tüm sektörlerde olduğu gibi bizim sektörümüzü de ciddi anlamda etkiliyor. Burada SGK prim desteği, elektrik- doğalgaz destekleri, navlun desteği gibi üretici ihracatçıya verilecek destekler rekabetçiliğimize ciddi anlamda katkı sağlayacaktır” dedi.

“BİRÇOK ÜRÜNÜMÜZDE GÜMRÜK VERGİSİ VAR”

Sektörde ilk defa 25 firma ile bir Ur-Ge kurulduğunu belirten Turhan, “Önümüzdeki dönemde yakın ya da uzak demeden girilen pazarın hâkimi olmamız lazım. Çin bir satıyorsa biz 5 satmaya çalışalım. Çin’de ihracatçı aldığı destekle istediği pazara kolaylıkla girebiliyor. Bizim birçok ürünümüzün üzerinde gümrük vergisi var. Özellikle Türkiye’de üretilmeyen birçok ham maddemizi yurt dışından almak zorundayız. Buraya vergi uygulamak yerine desteklenmemiz işleri daha da kolaylaştıracaktır” şeklinde konuştu.

AVRUPA VE ORTA DOĞU’DA BÜYÜME DEVAM EDECEK

Yılın geri kalanındaki aylarda ihracatta yönün yukarı dönmesi, ithalatın ise gerilemeye devam etmesini beklediklerini dile getiren Turhan, “Ana ihracat pazarlarımızdan Avrupa ve Orta-Doğu’da 2024’te büyüme, geçen yılın üzerinde olacak. Nitekim Avrupa ekonomilerinde PMI verileri yavaş yavaş yönünü yukarı çevirmeye başladı. İç pazardaki yavaşlama firmalarımızı daha fazla ihracat yapmaya yönlendiriyor. Ekonomi yönetimi çeşitli vesileler ile yatırım ve ihracata yönelik kredilerin destekleneceğini ifade ediyor. Küresel pazarda yaşanacak toparlanma ile taleplerin artacağını ve ülkemiz ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde gerçekleştirdiği yüzde 5,7 oranındaki büyümeye net 1,6 puan katkı veren ihracatın, verilecek desteklerle katkısının daha da artıracağını düşünüyorum.” dedi.

En az 10 karakter gerekli