DOLAR 34,5515 0.19%
GBP 43,2911 -0.63%
EURO 35,9955 -0.68%
ALTIN 3.005,531,48
BIST 9.549,891,94%
BITCOIN 34366611.06588%
ETH 113875-1.81495%
İstanbul

YOĞUN KAR YAĞIŞLI

Türkiye’de elektronik kimlik doğrulama hız kazanıyor

Türkiye’de elektronik kimlik doğrulama hız kazanıyor

26/07/2024 16:41

biOnay tarafından geliştirilen ve seri üretimleri Türkiye’de yapılan kimlik doğrulama cihazları üzerinden 2023 yılında 3 milyondan fazla işlem gerçekleştirildi. Vatandaşların ve kurumların güvenliğini sağlayan Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi, 2023 yılında pek çok önemli kurum ve noktada kullanılmaya başlandı. Ayrıca İçişleri Bakanlığı’nın 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yeni çipli kimlik kartlarına geçilmesi gerekliliğini duyurmasının ardından bugün geldiğimiz noktada yaklaşık 80 milyon kişi biyometrik kimlik kartı kullanmaya başladı.

EGA tarafından üretilen Türkiye’nin ilk onaylı mobil kimlik doğrulama cihazı biOnay, yeni çipli elektronik kimlik kartlarının dijital entegrasyonunu sağlayarak kurumlar ve vatandaşlar için pratik, modern ve güvenli bir kullanıcı deneyimi sunmaya devam ediyor. Seri üretimleri Türkiye’de yapılan biOnay ile 2023 yılında 3 milyonun üzerinde işlem gerçekleşti. 2022 yılından bu yana Ziraat Bankası, Halkbank, İş Bankası gibi bankaların yanı sıra Türkiye genelinde 973 tapu ve kadastro müdürlüğünde, yaklaşık 300 noterde, bazı sınav merkezleri, belediyeler ve ziyaretçi kabul noktalarında kullanılan cihazların, 2024 yılında evlendirme daireleri, SGK, ÖSYM, kolluk kuvvetleri gibi pek çok kurumda da kullanılması bekleniyor.

2024’DE KEC KULLANAN KURUMLARIN SAYISI HIZLA ARTACAK

2024 yılında kart erişim cihazı (KEC) kullanan noter ve belediye sayısının hızla artmasını beklediklerini söyleyen EGA iştiraki olan biOnay’ın Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, “Buna bağlı olarak 2024 yılında 10 milyon üzerinde doğrulama olması muhtemel. SGK, ÖSYM ve MEB gibi Türkiye genelinde geniş ölçekte kimlik doğrulama yapan kurumların parmak izi ile çipli kimlik kartı doğrulamaya geçmesiyle 2024 yılında bu sayı 20-30 milyona yükselebilir. Önümüzdeki süreçte Türkiye’de 1 milyonun üzerinde kimlik doğrulama cihazı ihtiyacının olacağını öngörüyoruz. Başta SGK olmak üzere kimlik kontrolünün yapıldığı her yerde KEC’leri göreceğiz” dedi.

İŞ VERİMLİLİĞİNE KATKI SAĞLIYOR

biOnay cihazı sahteciliği önlemenin yanı sıra iş verimliliğine de katkı sağlıyor. biOnay ile defalarca kimlik kontrolü yapılması ve kimlikten emin olamama gibi durumlar bertaraf edilerek personel tarafından işlemler daha hızlı ve rahatlıkla yapabiliyor. Böylece, usulüne uygun olmayan işlemlerin önüne geçiliyor.

YENİ KİMLİK KARTLARINIZIN ŞİFRESİNİ BİLİYOR MUSUNUZ?

İçişleri Bakanlığı’nın 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yeni çipli kimlik kartlarına geçilmesi gerekliliğini duyurmasının ardından bugün geldiğimiz noktada yaklaşık 80 milyon kişi biyometrik kimlik kartı kullanmaya başladı. Ancak yeni kimlik kartlarının özellikleri halk arasında çok fazla bilinmiyor ve pek çok kurum hâlâ kimlik doğrulamada çipi kullanmayarak “fotokopi” usulüne devam ediliyor. Oysa yeni kartlar güvenlik amaçlı içerisinde hem kullanıcının parmak izini hem de şifresini barındırıyor. Kişilerin yeni kimlik kartı başvurusunun ardından biyometrik kimlik kartlarının zarf içinde geldiğini ve bu zarfta bir de kimliğin güvenlik adımlarından biri olarak altı haneli bir şifre bulundurduğunu ifade eden biOnay Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, birçok kullanıcının bu şifreden habersiz olduğuna dikkat çekiyor.

KİMLİKLERDE PIN, PUK VE “KİŞİSEL MESAJ” DETAYI

Yeni kimlik kartlarını edinen vatandaşlar kendilerine gelen zarftaki hologramı kazıyınca PIN ve PUK şifrelerine erişebiliyor. Vatandaşların kimlik kartı şifresi konusunda yeterince farkındalığın oluşmadığını belirten Ümit Yaşar Usta, “Kapalı zarfta verilen altı haneli PIN şifresi, kimlik kartı doğrulamada ve kişiye özel olan güvenlik mesajının değiştirilmesi için kullanılıyor. Kişisel güvenlik mesajı çipli kimliği elektronik doğrulama yapacak cihaz ekranında kart sahibine gösteriliyor. Bu sayede vatandaşlar kimlik doğrulama yapacak cihazın sahte olup olmadığını anlayabiliyor. Kimlik kartı sahipleri kullanılan doğrulama cihazına PIN veya parmak izi vermeden önce kişisel mesajı görüp onaylamalılar. Kişisel mesajı cihaz görüntüleyemiyorsa o cihaza güvenip işlem yapmamalılar. Yeni kimlikler banka, noter, tapu, sağlık ve sigorta işlemlerinin daha hızlı, kolay ve güvenli gerçekleştirilmesi için elektronik kimlik doğrulamasına imkân sağlıyor. PIN-PUK mektubunu kaybeden vatandaşlar e-devlet üzerinden çipli kimlik kartına ait PIN, PUK ve Kişisel mesajlarını öğrenebilirler” diyor. Kimliklerde yer alan bilgilerin güvenlik amacıyla kimseyle paylaşılmaması gerektiğine de dikkat çeken Usta, eski usul kimlik fotokopisi paylaşılmaması noktasında da vatandaşları uyarıyor.

biOnay İLE KİŞİSEL VERİLER KORUNUYOR

KVK uyumlu yeni çipli kimlik kartlarıyla kart sahibinin parmak izi çip ile eşleştirilebiliyor. Bu sayede çipli kimliğin sahte olup olmadığının yanı sıra kart sahibi vatandaşın fiziken hizmet noktasında bulunduğu ispat ediliyor. Parmak izi kimlik doğrulama 15-30 saniye gibi kısa bir sürede tamamlanıyor. Parmak izi TSE onaylı ve NVİ denetimindeki cihazlarla doğrulanıyor. Cihaz üzerinde kişisel veri ve parmak izi tutulmadığı gibi, cihaz dışına çıkarılmıyor. 

En az 10 karakter gerekli