E-ihracat, günümüzde küresel pazarlara açılmak ve ürünleri daha geniş kitlelere ulaştırmak için en önemli araçlardan biri haline geldi. Dijital ticaret ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte e-ihracat, firmalar için birçok avantaj sunmaktadır. Biggbrands CEO’su Enis Karslıoğlu bizlere e-İhracatın inceliklerini ve Biggbrands’ın faliyetlerini anlatıyor.
E-ticaret ve e-ödüllendirme tabanlı sadakat projelerinde 1999 yılından bu yana çalışmalarını sürdüren Biggbrands, bugün 55’ten fazla ülkeye hizmet veren global bir e-ihracat şirketi konumunda. Biggbrand’’in CEO’su Enis Karslıoğlu ile gerçekleştirdiğimiz bu röportajda, markanın kuruluş hikâyesini, bugüne kadarki gelişimini, onları diğer e-ihracat platformlarından ayıran özelliklerini ve Türkiye’nin e-ihracat konsorsiyumu seçilmelerinin önemini konuştuk.
Öncelikle BiggBrands’in kuruluş hikâyesini ve bugüne kadarki gelişimini detaylı bir şekilde anlatabilir misiniz?
1999’da kendi şirketimizi kurduğumuzda e-ticaret ve e-ödüllendirme tabanlı sadakat projelerinin geleceğini gördük ve buraya yatırım yapmaya karar verdik. Yurt içinde Sanalmagaza.com sitemizle 2000 yılından beri e-ticaret işi ile uğraşıyoruz ve Biggloyalty markamızla da 2 binin üzerinde Sadakat ve Ödül Puan projesini hem Türkiye içinde hem de Biggbrands markamızın katkılarıyla Global ölçekte hayata geçirmiş bulunuyoruz. Türkiye’deki hizmetlerimizi Kavacık’taki 1.200 metrekarelik merkez ofisimiz ve Kartal Samandıra’daki 10 bin metrekarelik kapalı alana sahip lojistik merkezimizden veriyoruz. Biggbrands ‘in kendi yatırımı olan diğer dört bölgesi var, Almanya, New York, Dubai ve Suudi Arabistan, buralardaki ofis ve lojistik merkezlerimizle global kriterlere uygun olarak 55’den fazla ülkeye hizmet veriyoruz. Bu anlamda biz Türkiye’nin en büyük e-ihracat şirketiyiz. Gerek kendi bölgelerimiz gerek İngiltere, Polonya, Kıbrıs ve Malezya distribütörlüklerimizle, FMCG, Gıda, Ev-yaşam ve Mutfak ürünleri, Mobil aksesuar, Kozmetik, Tekstil, Moda, Anne-bebek ve Oyuncak gibi birçok kategoriden ürünlerle aralarında Kuru kahveci Mehmet Efendi, Nish Coffee, Hacı Bekir, Kütahya Porselen, ABC deterjan, Lider Kozmetik, Otacı, Mara Kozmetik gibi 110 + değerli Türk markalarını global pazarlara B2C ve B2B olarak taşıyoruz.
Sizi diğer e-ihracat platformlarından ayıran nedir? Başarınızın temelinde yatan özel unsurlar nelerdir?
Biggbrands olarak biz, Amazon, Walmart, Ebay, Noon, C-discount, Bol, Otto, Kaufland gibi 45 ‘den fazla dünyanın tüm önemli pazar yerleri ile çalışan doğru bir adresiz. Biz markalara pazaryerlerinde A’dan Z’ye çözüm sunuyoruz. Birkaç temel başlık şöyle: • Beş dile tercüme • İçerik geliştirme ve Amazon SEO uyumlu Keyword Optimizasyon
• 45 Pazaryerlerine Entegrasyon ve hesap yönetimi
• PPC Marketing ve Dijital Pazarlama
• 5 bölgede Ürün Tedarik Zincir ve Stok yönetimi
• Yurtdışı Lojistik ve Depolama hizmetleri
• İade Yönetimi Bunların her biri ayrı uzmanlık gerektiren konular ve biz ilgili departmanlarımızla hepsini tek bir elden sağlıyoruz. Her biri ayrı bir uzmanlık gerektiren bu konularda uzman şirketler ancak başarılı olabilir. Biz aynı zamanda büyüyen bu dünyada yeni açılan pazaryerleri ile görüşüyor, sistemlerimizi oralarda da hızla devreye alıyoruz. Bu genişlemeyi yaparken de her ne kadar iş modelimiz ölçeklenebilir bir iş modeli olsa ve yakın coğrafyada kendi ofislerimizi açsak da bazı uzak ülkeler içinde stratejik iş ortaklığı yapıyoruz. Türkiye ‘den Avustralya, Japonya, Kore ya da Endonezya’yı yönetmek çok zor. Bu ve benzeri bölgeleri bölgesine özgün iş ortaklığı modellerimizle çözüyoruz.
Markaların ürünlerini pazaryerlerine entegre etme süreciniz nasıl işliyor? Bu süreçte markalara nasıl bir destek sunuyorsunuz?
E-ihracat çok teknik ve zor bir iş. Çok kolay gibi anlatılıp lanse edilse de teknik ve lojistik alt yapı olmadan başarılı olunamaz. Küresel ve dolayısıyla çok rekabetçi bir pazar yeri satış ortamında, doğru pazarı seçmek ve doğru zamanda doğru kararı uygulamak çok önemlidir. Bir KOBİ’nin kendi ürünlerini global pazarlarda tek başına satması hiç kolay değil. Markaların bizim gibi uzman firmalara yetki vererek ‘bizi e-ihracatla dünya pazarına açın’ demesi lazım. Hizmetlerimiz, dönüşüm oranlarını ve organik sıralamaları optimize etmek için ustalıkla hazırlanmış içerik oluşturma ve grafik tasarımı içerir. Pazar yeri SEO uzmanlarımız, hedef anahtar kelimelerdeki organik sıralamaları artırmak için en gelişmiş optimizasyon araçlarını kullanır. Hesap yönetimi ekibimiz, kendimize ait API/XML ve pazaryeri entegrasyon yazılımımız BiggChannel ile ürünleri ilgili kategorilerde satışa açmak için çalışır.
Ağustos 2023’te Ticaret Bakanlığı tarafından e-İhracat Konsorsiyumu ilan edilmeniz, BiggBrands için ne ifade ediyor? Bu durum, sorumluluklarınızı ve hedeflerinizi nasıl etkiliyor?
Biggbrands, 5986 sayılı Karar kapsamındaki tüm kriterleri sağlayarak Türkiye’nin e-İhracat Konsorsiyumu seçilen ilk dört şirketten biri olmuştur. Biz konsorsiyum olarak tüm teknik ve lojistik gereklilikleri yerine getirerek yurt dışı pazaryerleri entegrasyonumuz, doğrudan tüketiciye ulaştıran satış modellerimiz, yurt dışı depolama, dağıtım, iade yönetimi süreçlerimiz ile A’dan Z’ye çözüm ve hizmet sunarak imalatçı şirketlerin üretimlerini global pazarlara götürüyoruz. Ticaret Bakanlığı konsorsiyumu olan global bir firma olarak Türkiye markalarını dünyaya taşıma yolunda en önemli adımlarımızdan birini atmış bulunmaktayız. Üzerimizdeki sorumluluğun gereği, Türk markalarını dünya pazarlarına götürmek için gece gündüz çalışmaya devam ediyoruz.
Almanya pazarında hangi pazaryerlerinde faaliyet gösteriyorsunuz? Almanya pazarındaki hedef kitleniz kimlerden oluşuyor?
Biggbrands olarak global projelerle adım adım büyümeyi sürdürüyoruz. Bu hedefimiz doğrultusunda, bu sene Avrupa operasyonlarımız için Köln şehrinde ofis ve lojistik merkezimizi kurduk. Amazon, Otto, Etsy, Ebay, Zalando, Kaufland olmak üzere toplam 6 pazaryerinde ürün satışlarımız var. Almanya, dünyadaki en büyük e-ticaret pazarlarından biri. Yine Türkiye’den en çok ihracat yapılan ülke Almanya’dır. Çok fazla vatandaşımızın yer aldığı Almanya ile kültürel bir bağımız da vardır. Avrupa’ da Almanya pazarına giriş yaparken, en dikkat ettiğimiz konu satışını yaptığımız ürünlerimizin Almanca olarak optimize edilerek öne çıkarılması ve Avrupa Birliği kalite standartlarına uygunluğu olması. Bu sayede Alman ve Avrupalı müşterilerin güvenini kazanmayı hedefliyoruz. Anlaşmalı markalarımızı tüm Avrupa’ da online olarak hem bireysel hem de toptan kanala dağıtırken çok değerli dijital iş ortaklarımızla çalışıyoruz. Almanya’ya e-ihracat yoluyla satışını yaptığımız ürünler ise şunlar: bebek ve çocuk ürünleri, ev tekstili, fashion aksesuarlar, mutfak ürünleri, oyuncaklar, kozmetik ve kişisel bakım ürünleri, FMCG ve paketlenmiş gıdalar.
GÜNDEM KORİDORU
22 Kasım 2024