Türkiye'de Gündem

Yüksek enflasyon ülke ekonomisinin kimyasını bozuyor

TÜRKONFED'in 15. Genel kurulunda konuşan TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez, yüksek enflasyona vurgu yaparak "Yüksek enflasyon ülke ekonomisinin kimyasını bozuyor" dedi.

6dk okuma
09.03.2024
Yüksek enflasyon ülke ekonomisinin kimyasını bozuyor

TÜRKONFED 15. Genel Kurulu'nda konuşan TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez, gelinen noktada Türkiye'de yüksek enflasyonun artık istisna değil kural halini aldığını söyledi. Sönmez, "Enflasyonu düşürmek her şeyden önce doğru politikalarla mümkün. Türkiye'deki para politikaları ile elde edilen sonuçlar kalıcı çözümler getirmiyor. Bu anlamda ülke olarak para politikaların kalıcı çözümlere ihtiyaç duyuduğunu görüyoruz."

İŞ BİRLİĞİ VE GÜÇ BİRLİĞİ

Orta gelir tuzağı ve orta eğitim tuzağının aşılması gerektiğini belirten Süleyman Sönmez, bu noktada önemli çalışmalara imza attıklarını, TÜRKONFED'in en zor şartlarda aksiyon alarak yoluna devam ettiğini belirtti. Sönmez, "TÜKONFED'in olmadığı bir yapı, Türkiye'nin geleceğinde önemli bir eksiklik olduğu anlamına geliyor." diyerek Konfederasyonun Türkiye için önemine vurgu yaptı.

1990'da BAŞLAYAN HİKAYE SİVİL TOPLUM SEFERBERLİĞİNE DÖNÜŞTÜ

Sönmez, "1990 yılında başlayan hikayamiz ülkenin dört bir yanına yayılarak büyük bir sivil toplum seferberliiğine dönüştü. Kuruluşumuzdan bu yana bu yapıya emek veren  herkese teşekkür ediyorum."

ÜRETİM VE TÜKETİM ARASINDAKİ MAKAS KAPANMALI 

Enflasyonun düşmesinin yolunun üretim ve tüketim arasındaki makasın kapatılmasından geçtiğine vurgu yapan Sönmez, "Çünkü para politikasıyla elde edilebilecek sonuçlar, geçici oluyor. Bunu geçmişte yeterince tecrübe ettik. Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Yardımcımız, Sayın Cevdet Yılmaz’ın, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmaların hayata geçirileceğini açıklamasını heyecanla karşıladık. Eylem Planı'nda özellikle sanayide dijital ve yeşil dönüşümün hızlandırılması, mesleki eğitim ve iş gücü piyasalarındaki ihtiyaçların giderilmesi başlıklarında atılacak adımları dört gözle bekliyoruz." şeklinde konuştu. 

Yeni ve yeşil teknolojiler ile jeopolitik değişim Orta Doğu ülkeleri üzerinde de etkili olduğunu aktaran Sönmez." Çatışmalardan artık yorgun düşmüş olan bölgede; iktisadi, siyasi ve toplumsal modernizasyon adımları da dikkat çekiyor. Ülkemiz de bu süreçte geriye düşmemeli. Gelecekte rekabet gücümüz buradan geçecek. Türkiye’nin önünde önemli bir fırsat var. Küresel sistemdeki değişimi fırsata çevirip, yeni bir kalkınma hamlesi başlatabiliriz" dedi. 

Süleyman Sönmez kalkınma hamlelerinde yapılması gerekenleri şöyle sıraladı;  

  • Makro iktisadi istikrarı oluşturmak
  • Yatırım ortamını iyileştirmek
  • İş dünyamızın özellikle de KOBİ’lerimizin yeşil ve dijital dönüşümleri gerçekleştirmek
  • Hukuk devletini güçlendirmek ve yargı bağımsızlığını sağlamak
  • Uluslararası normlara ve sözleşmelere uygun hareket etmek
  • Eğitim sistemini, çağın gerektirdiği becerilere ve yetkinliklere uygun hale getirmek
  • Her türlü eşitsizlikle mücadele etmek gerekiyor.

Küresel sistemdeki değişim ve dönüşüm çok köklü olduğunu aktaran Sönmez, "İki kutuplu dünya yerini çok kutuplu bir dünyaya bırakıyor. Türkiye iki kutuplu bir dünyada köprü rolü oynamıştı. Şimdi sahnede Brezilya, Hindistan, Rusya, Çin ve Orta Doğu Ülkeleri gibi birçok güçlü aktör var" dedi.

 

 

Türkiye'de Gündem
Yorum Yaz