DOLAR 35,7105 0.03%
GBP 44,4962 -0.28%
EURO 37,4253 -0.26%
ALTIN 3.178,670,76
BIST 10.104,85-0,08%
BITCOIN 3618799-3.2691%
ETH 113562-4.49824%
İstanbul

PARÇALI BULUTLU

Yerli Malı Tebliği’nde yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı

Yerli Malı Tebliği’nde yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından  hazırlanan yeni "Yerli Malı Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlandı.

25/01/2025 16:54

Yerli malı belgesi almak adına başvuru detayları belli oldu. Eski tebliğ sanayi ürünlerinin yerli malı olarak onaylanması için aranan şartları düzenlendi. Yeni tebliğle uygulamaya yazılım ürünleri de eklendi.

Buna göre, yazılım ürününün yerli malı sayabilmesi için yerli katkı oranının en az yüzde 51 olması şarttır. Ayrıyeten bahsi geçen ürün için Bakanlıkça verilen Teknolojik Ürün Belgesi sahipliği zorunlu hale gelecek.

Sanayi ürünlerinde yüzde 51 yerli katkı şartı aranması üzerine üretici kendi girdisini üretiyorsa belge gerekmezken dışarıdan temin ediliyorsa yerli malı belgesi şarttır.

YERLİ

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İÇİN YERLİ MALI ŞARTLARI BELLİ OLDU

Gıda, tarım ve hayvanlık ürünleri için yerli malı şartlarında düzenlemeye gidildi. Bu bağlamda Kapalı Ortamda Bitkisel Üretim Kayıt Sistemi Yönetmeliği kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığınca belgelendirilen üreticilerce üretilen ürünler yerli malı sayılacak.

  1. Orman Genel Müdürlüğüne bağlı orman fidanlıklarında ve gerçek veya tüzel kişiler tarafından işletilen özel fidanlıklarda, üretimi ve satışı gerçekleştirilen tohumlukların, yetkili birim tarafından kaydının tutulması ve orman bitki pasaportuna sahip olması gerekecek.
  2. Hayvansal ürünlerin, Tarım ve Orman Bakanlığı kayıt sistemlerine kayıtlı olan ve Türkiye’de doğan veya yetiştirilen canlı hayvanlar ve bu hayvanlardan elde edilen ürünler yerli malı olarak kabul edilecek.
  3. Ürünün tamamen Türkiye’de üretilmesi, yetiştirilmesi, elde edilmesi veya üretim sürecinin önemli aşamalarının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemin Türkiye’de yapılmış olması yerlilik şartları arasında yer alacak.
  4. Toplayıcılık faaliyeti kapsamında bitkisel ve hayvansal kaynaklı ürünlerin Türkiye’de toplanılması, avcılık faaliyeti kapsamında hayvansal ürünlerin Türkiye’de veya Türk kıta sahanlığında avlanılması gerekecek.
  5. Türkiye’de çıkarılan madenler ve madencilik ürünlerinin yerli malı sayılabilmesi adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca ya da yetkili kurumlarca ruhsatlandırılmış işletmelerce Türkiye’de ve kıta sahanlığında çıkarılması veya üretilmesi şartı vardır.

YERLİ MALI BELGESİ SINIFI OLUŞTURULDU

Tebliğle “yerli katkı oranı”nın hesaplanma yöntemi belirlenirken, “yerli malı belgesi sınıfı” da oluşturuldu.

Böylelikle, yerli katkı oranı yüzde 91-100 olanlar A, yüzde 81-90 olanlar B, yüzde 71-80 olanlar C, yüzde 61-70 olanlar D ve yüzde 51-60 olanlar E sınıfında olacaktır.

BAŞVURULAR E-DEVLET’TEN YAPILACAK

Yerli malı belgesi almak için üreticiler, üretim hesabındaki bilgilere uygun şekilde “yerli katkı oranı hesap cetvelini” düzenlemesi gerekiyor.

Başvurular, e-Devlet kapısı üzerinden giriş yapılacaktır. 1 Ocak 2026 tarihinden önce TOBB veya TESK’e bağlı oda veya borsa tarafından düzenlenen yerli malı belgeleri, geçerlilik süresinin sonuna kadar kullanılabilecek.

En az 10 karakter gerekli