DOLAR 35,2985 0.35%
GBP 44,2645 0.14%
EURO 36,7916 0.23%
ALTIN 2.986,960,32
BIST 9.949,010,33%
BITCOIN 3390702-2.22918%
ETH 119161-1.69754%
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

Yeni kitabında “Biraz Daha Düşününce” dedi

Yeni kitabında “Biraz Daha Düşününce” dedi

Bülent Eczacıbaşı, yeni denemelerini ‘Biraz Daha Düşününce’ adını verdiği kitabında bir araya getirdi. Eczacıbaşı, yeni kitabında liderlik, motivasyon, müşteri mutluluğu gibi iş dünyasının temel meselelerinin yanı sıra paydaş kapitalizmi, büyüme paradigması, yapay zekâ gibi güncel konuları da farklı boyutlarıyla tartışıyor.

26/12/2024 17:22

İş yaşamında 50’nci yılını kutlayan Bülent Eczacıbaşı, yeni denemelerini ‘Biraz Daha Düşününce’ adını verdiği kitabında bir araya getirdi. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan kitapta Bülent Eczacıbaşı’nın 2023-2024 yıllarında yazdığı, ilk kez yayımlanan 40 kısa denemesi yer alıyor. ‘Biraz Daha Düşününce’, ilk baskısı 2022’de yapılan ve birçok ödül kazanan ’Aklımızda Bulunsun’ kitabının devamı niteliğinde. Eczacıbaşı, yeni kitabında liderlik, motivasyon, müşteri mutluluğu gibi iş dünyasının temel meselelerinin yanı sıra paydaş kapitalizmi, büyüme paradigması, yapay zekâ gibi güncel konuları da farklı boyutlarıyla tartışıyor. Aynı zamanda ’aptalca sorular sorma’, ‘başarılardan ders alma’, ‘özgünlük krizi’ gibi pek değinilmeyen meseleleri gündeme taşıyor.

YAYIMLANAN 5’İNCİ KİTAP

Kitabın önsözünde ’Evrenin sonsuzluğu karşısında düşünmenin ve öğrenmenin amacı biraz daha aydınlanmaktan, bilincimizi ve duyarlılığımızı artırmaktan, işimizi biraz daha iyi yapmaktan başka ne olabilir?’ sorusunu soran Bülent Eczacıbaşı bu çalışmasında da okurları keyifli, küçük düşünce gezilerine davet ediyor. Hem basılı hem de e-kitap olarak satışa sunulan ‘Biraz Daha Düşününce’, Bülent Eczacıbaşı’nın ’İşim Gücüm Budur Benim’ (2018), ‘Yoldan’ (2020), ’Aklımızda Bulunsun’ (2022) ve ’Dönüşümden Yansımalar’ (2022) yapıtlarının ardından yayımlanan 5’inci kitabı.

ÖNSÖZE KISACA GÖZ ATALIM

Kitaptan tadımlık bir kısmı sizler için paylaşıyoruz: “Biraz daha düşününce, hiçbir şeyin göründüğü kadar basit olmadığını anlarız. Sonra, biraz daha düşününce, araştırınca, öğrenince, hiçbir şeyin korktuğumuz kadar karmaşık olmadığını görürüz. Bulanık bir tablo gözümüzün önünde yavaş yavaş netleşir. Bir bütünün nasıl ayakta durduğu, nasıl işlediği sır olmaktan çıkar; sınırlarını, parçalarını, aralarındaki ilişkiyi fark etmeye başlarız. Bağlantıları çözümledikçe ilgimiz artar, daha derinlere inmek isteriz. Bakarız ki ayrıntıların, inceliklerin sonu yok; Sokrates gibi, “Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir” diyerek başladığımız noktaya döneriz. Bazen de Goethe’nin ölümsüz kahramanı Dr. Faust’un yıllarını felsefeye, hukuka, tıbba, ilahiyata verdikten sonraki yakınmaları aklımıza gelir: Sonunda ne oldum, bir budala zavallı! Beceremedim eskisinden daha akıllı olmayı. Oysa ne ümitsizliğe düşmenin ne de kendimizi Mefisto’ya teslim etmenin anlamı vardır. Evrenin sonsuzluğu karşısında düşünmenin ve öğrenmenin amacı biraz daha aydınlanmaktan, bilincimizi ve duyarlılığımızı artırmaktan, işimizi biraz daha iyi yapmaktan başka ne olabilir? İş yaşamı böyle keşif gezilerini sıkça zorunlu kılar. Kendi deneyimlerimden esinlenen bazı notlarımı Aklımızda Bulunsun adlı kitabımda toplamıştım. Benzer denemelerden oluşan bu kitap onun devamı niteliğini taşıyor. Okurlarımın da bu küçük gezilerden benim kadar keyif almalarını diliyorum.”

En az 10 karakter gerekli