“Üniversite özellikleri dikkate alınmalı”

Üniversite tercih dönemi, gençlerin geleceğini şekillendiren ve onları hayatın bir sonraki aşamasına hazırlayan önemli bir süreç. Bu dönemde yapılan tercihler, sadece akademik kariyerlerini değil, aynı zamanda kişisel ve profesyonel gelişimlerini de etkiler. Dolayısıyla, öğrencilerin bu süreci dikkatli ve bilinçli bir şekilde yönetmeleri, kendilerine en uygun üniversite ve bölümü seçmeleri büyük önem taşır. Peki tercih yaparken en önemli faktörler nelerdir? Gelin bu sorunun yanıtını İstanbul Esenyurt Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Orhan Özyurt’tan alalım…

6dk okuma
08.07.2024
“Üniversite özellikleri dikkate alınmalı”

Öğrencilerin tercih yaparken dikkat etmesi gereken en önemli faktörler nelerdir? Neden sizi tercih etsinler? Okulunuz hangi özellikleriyle ön plana çıkıyor?

Üniversite tercihi, öğrencilerin hayatında önemli bir dönüm noktasıdır. Bu nedenle, tercih yaparken dikkatli olmak ve doğru kararlar vermek önemlidir. Bir öğrencinin ilgi alanları ve yetenekleri tercihlerinde önemli bir rol oynar. Öğrenci, ilgi alanları ve yeteneklerine uygun bir bölüm seçerse, eğitiminden daha fazla keyif alabilir ve başarılı olabilir. İleride hangi mesleği yaparsanız mutlu olabileceğinizi düşünün. Sabırlı mısınız? Meraklı mısınız? Yetenekleriniz, ilgi alanlarınız ne? Kişilik özellikleri ve yönelimlerine göre liste yapın. Bunun yanı sıra üniversitelerin özellikleri de dikkate alınmalıdır. Bir öğrenci, eğitim kalitesi, akademik kadro, sosyal olanaklar, yurtdışı olanakları, yerleşim yeri gibi faktörleri göz önünde bulundurarak bir üniversite seçmelidir.

Farklı programlar tercih edilecekse; tercih sıralaması yapılırken kazandığınız halde gitmeyeceğiniz programlara listenizde yer vermemeye özen gösterin. Çünkü kayıt yaptırılmasa dahi ek tercih hakkı bulunmuyor ve seneye tekrar sınava girildiğinde OBP yarı yarıya düşüyor.

Tercih kılavuzu hem sizlere kolaylık sağlamak hem de süreci en doğru şekilde yürütmeniz için yayınlanmaktadır. Bu sebeple tercihlerinizde kılavuzda yazan kural ve içeriklere dikkat etmeniz gerekmektedir. 

Tercih yaparken eş, dost, akraba vb. yakınlarınızdan temenniler almak yerine profesyonel olarak tercih yapma desteği alınması çok önemli bir husus. Rehber öğretmenler, Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından kurulan destek ofisleri, Üniversiteler, Akademisyenler bu hususlarda öğrencilere destek sağlayacak önemli birimlerdir.

Tercih yapmayı düşünülen üniversiteleri tercih döneminde ziyaret etmek okuyacağı alanları görmek, hocalarla tanışmak, imkanları görmek öğrenciler için daha faydalı olacaktır.

İstanbul Esenyurt Üniversitesi 2013 yılında kurulan bir vakıf üniversitesi. Bu yıl 11. Yılımıza girmiş bulunuyoruz. 11 yıldır öğrenci odaklı bir yönetim anlayışımız bulunuyor. Alanlarında uzman, deneyimli akademik ve idari kadromuz, çağın gelişim ve beklentilerine göre güncelleştirilen bölüm ve programlarımız, akademik altyapı olanaklarımızın (laboratuvar, atölye, internet erişimi gibi) çeşitliliği ve zenginliği, katılımı özendiren sosyal ve kültürel etkinlikler, yurtdışı olanaklarımız, ücretsiz çift anadal ve yandal, geniş ve kesintisiz burs imkânı ve lisans eğitimi sonrası için sunduğumuz lisansüstü olanaklarımız ile öğrencilere hizmet sağlıyoruz. Ayrıca 3000’ i aşkın yabancı uyruklu öğrencimiz ile beraber uluslararası Öğrencilerimize teori ve uygulamayı birleştiren bir eğitim müfredatı sağlıyoruz. Bu sayede mezun olurken bölümlerinin gerektirdiği pratikleri yapmalarına imkan sağlıyoruz. Üniversitemiz konumu gereği şehrin içinde bulunuyor, çevremizde öğrencilerimizin sosyalleşeceği avm ve park gibi alanlar mevcut. Bu şekilde akademik eğitimin yanı sıra sosyal imkanlardan da faydalanıp tam bir üniversite hayatı yaşayabiliyorlar.

YENİ BÖLÜMLER NELER?

Bu yılki tercih döneminde üniversitenizde hangi yeni programlar veya bölümler açıldı? En çok tercih edilen bölümleriniz hangisi?

Bu yıl Bankacılık ve Sigortacılık, İnşaat Teknolojisi, Gıda Teknolojisi ve Elektrik Programlarına ilk defa öğrenci alacağız. Üniversitemizdeki tüm bölüm ve programlarımız öğrenciler tarafından fazlaca tercih ediliyor. Son yıllarda doluluk oranlarımız yüzde 95’in üstünde bulunuyor. Fakat bir genelleme yapacak olursak sağlık bölümleri ve programlarına tercih sayısı daha fazla oluyor.

Öğrencilerin üniversite içerisindeki sosyal alanlarda geçirdiği vakitte tercihlerde önemli bir etken. Siz kampüsünüzde öğrencilere ne gibi imkanlar sunuyorsunuz? Üniversitenizin sunduğu sosyal ve kültürel olanaklar nelerdir?

Üniversitemiz bulunduğu konum gereği şehrin içinde, ulaşım imkanı kolay olan, çevresinde avm ve park bulunan bir lokasyona sahip. Bu açıdan bakıldığında bir öğrenci ihtiyaç duyduğu her şeye kolaylıkla ulaşabiliyor. Çevremizde yer alan sosyal alanlar sayesinde öğrencilerimiz bol alternatifli bir durumda bulunuyor. Her öğrencimiz bütçesine göre yemek yiyebileceği, çay-kahve içebileceği, oturup dinlenebileceği, ders çalışabileceği, eğlenebileceği, dersleri için gerekli araç gereçlere kolayca ulaşabileceği bir yer bulabiliyor. Ayrıca Gümüşyaka ve Radyo-Tv & BESYO yerleşkelerimiz mevcut. Bu yerleşkelerimizde de öğrenci kulüplerimiz ve tüm öğrencilerimiz etkinliklerini gerçekleştirebiliyorlar. Bu yerleşkelerimizde hem eğitim veriyoruz hem de üniversitemizin çeşitli etkinliklerini de gerçekleştiriyoruz. Bahar şenliklerimizi Radyo Tv&BESYO yerleşkemizde gerçekleştiriyoruz. Gümüşyaka yerleşkemiz ise konumu gereği denize sıfır olmasından dolayı sıklıkla öğrenci kulüplerimizin etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Tüm yerleşkelerimiz için öğrencilerimize servis imkanı sağlayarak faydalanmalarına imkan sunuyoruz.

Gençlerin mezun olduktan sonra kolayca iş bulabilmelerinde üniversite-sanayi iş birliği oldukça önemli bir adım. Sizin bu konuda attığınız adımlar var mı, üniversite sanayi iş birliğiyle ilgili neler yapıyorsunuz?

Bu konuda attığımız önemli adımların başında gerek öğrencilerimizi gerekse akademik kadromuzu firma sahip ve yetkilileri ile bir araya getirebileceğimiz etkinlikler gelmektedir. Bu etkinliklerimize en büyük destek üniversitemizle protokol anlaşması bulunan firma ve STK'lardan gelmektedir. Bu çerçevede üniversitemizin Sanayi İş Birlikleri Teknoloji ve Lisanslama Ofisi’nin 8, Kariyer Geliştirme Ofisi’nin 8 olmak üzere toplam 16 protokolü bulunmaktadır. Bu protokollerimiz sayesinde hem okuyan öğrencilerimiz hem de mezunlarımız için iş imkanı verilmektedir. Bunun yanı sıra sanayinin problemlerine, eksikliklerine çözüm olabilecek projelerin üretilmesi ya da buna yönelik “fikri” olup projeler üretmek isteyenlerin kendilerine ortak ya da yatırımcı bulabileceği etkinlikler sunulmaktadır. Nitekim bu sene ilkini hayata geçirdiğimiz GirişimFEST 2024 etkinliğimizde karşılıklı etkileşimlerin yaşandığı B2B kıvamında buluşmalar büyük bir heyecanla gerçekleşti. Bilgi ve deneyim aktarımları hem girişimcilik ekosisteminde yer almak isteyen öğrenci ve hocalarımıza ilham oldu hem de her sektör ve her büyüklükten firmaların problemlerine çözüm nitelikli proje fikirlerinin filizlenmesini sağladı. Ayrıca bu etkinliklerin dışında mesleğin beklentilerini karşılayacak şekilde eğitim müfredatlarımızdan bir örnek olarak Meslek Yüksekokulu Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programımız “Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü” tarafından yetkilendirilmiş bir programdır.

İş dünyasıyla akademinin organik bir ilişki içerisinde olması ve sektörel akademik sermayesini efektif kullanması gerekiyor. Siz üniversitenizden mezun olan öğrencilerinize neler vadediyorsunuz?

Kariyer Geliştirme Ofisimiz vasıtasıyla öğrenci ve mezunlarımızı sektör profesyonelleri ile buluşturmaya özen gösteriyoruz. Öğrencilerimiz henüz okurken sektör profesyonelleri ve işverenler ile buluşarak okudukları bölüm ve programlardan mezun olurken sektörün onlardan neler beklediğini öğrenme fırsatı yakalıyorlar. Ayrıca çalışacakları alandaki kişiler ile bağlantılar kurarak kendilerine network oluşturma fırsatı yakalıyorlar. Üniversitemiz olarak müfredatlarımızı da oluştururken sektör profesyonelleri ile istişareler yaparak hazırlamaya çalışıyoruz. Mezun öğrencilerimiz için özellikle firmalardan gelen talepler, mezunlarımızın cep telefonlarına sms ve e-posta adreslerine bilgi olarak geçilmektedir. Ayrıca yukarıda ifade ettiğimiz nitelikteki etkinliklere mezunlarımızı da davet ediyoruz. Böylelikle mezunlarımızın hem üniversitemiz ile olan bağlarının kopmamasını sağlıyoruz hem de iş dünyası ile network geliştirmelerine katkı sunuyoruz. Bu sayede mezunlarımızın iş bulma şanslarını artırırken, sektörel ihtiyaçlara uygun şekilde yetişmiş bireyler olarak iş dünyasına entegre olmalarını destekliyoruz.

Yorum Yaz