Dünya turizm gelirlerinin yüzde 27’sini 1,1 trilyon Dolarlık ekonomisi ile “Gastronomi Turizmi” oluşturuyor. Türkiye’nin de son yıllarda bu pastadan pay almaya başladığı görülüyor. Binlerce yıllık köklü geçmişiyle Türk gastronomisi, dünyadaki en zengin mutfaklar arasında yer alırken tarih kokan bu lezzetler, ülke turizmi açısından da oldukça kritik bir yerde duruyor. Öyle ki; Türkiye’ye ilgi gösteren turistlerin yüzde 3’ü gastronomi için bu topraklara gelirken söz konusu rakam, turizm gelirimizin yüzde 5’ini oluşturuyor.
Gastronomi üzerinden daha iyi bir dünya oluşturma fikri son yüzyılda bu sektörün gelişmesini ve hızla büyümesini sağladı. Fransa, İtalya ve İspanya gibi ülkeler gastronomi turizminden büyük paylar alırken özellikle son yıllarda kültürümüzün ayrılmaz bir parçası olan Türk gastronomisinin de payının yükseldiğini görmek mümkün. Aslında Türk mutfağının organikliği, tazeliği ve pişirme yöntemleri sayesinde kaliteli şeflerimizin elinden çıkan o muhteşem yemekler, dünya gastronomisinde büyük bir fark oluşturuyor. Köklü bir tarihe sahip ve çok zengin bir kültürel altyapısı olan Türk mutfağını sürdürülebilir kılmanın yolu da ancak güçlü bir Türk gastronomisinden geçiyor. Yine bu coğrafyanın bir değeri olan yöresel yemeklerimizin varlığını ve ürün çeşitliliğini korumak, tarım ve hayvancılığı teşvik etmekte ancak gastronomi ile mümkün görünüyor. Dolayısıyla gastronomisine önem veren ülkeler başta ekonomi olmak üzere birçok alanda bir adım öne geçiyor.
Gastronomi konusundaki gidişatı yakından takip eden Türkiye’de İş Dünyası dergisi dün gerçekleştirdiği “Gastronomi Ekonomisi Nereye Gidiyor” başlıklı panelde sektörün önemli isimlerini bir araya getirerek bu alandaki merak edilen sorulara yanıt aradı. İstanbul Lale Vakfı'nda gerçekleşen ve iş dünyasının önemli isimlerinin katılım sağladığı panele “gastronominin geleceğin sektörü olacağı” öngörüsü damga vurdu.
Açılış konuşmasında dergi konseptine vurgu yapan Türkiye’de İş Dünyası dergisi Genel Yayın Yönetmeni Celal Toprak şunları söyledi; “Dergimizin 18'inci sayısında gastronomi konusunu ele aldık. Gastronomi bildiğiniz gibi Türkiye'nin önümüzdeki dönemde yeni umudu olacak. Geziyoruz fakat gittiğimiz yerlerde ne yenir ne içilir o bölgenin kendine özgü neleri var bu da konularımız arasında. Biz, bu konuların ekonomisiyle ilgiliyiz. Gastronominin uzmanı olmasak bile ekonomisine ilgimiz var. Önümüzdeki dönemde gastronomi ekonomisinin Türkiye turizmine, Türkiye ekonomisine çok önemli katkı yapacağını düşünüyoruz. Bunun da burada dergimizle beraber startını verdik. Bütün sektör bileşenlerinin bu konuya ilgi göstermesini istiyoruz. Bu nedenle dergimizin 18'inci sayısında gastronomi konusunu ele aldık.”
İstanbul Seyahat Acentaları Tanıtım ve Geliştirme Derneği (İSATAG) Genel Sekreteri ve 24’üncü Dönem Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanı Ömer Kartın’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Turizm Profesyoneli ve Türkiye Gastronomi Turizmi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayça Bilgin hakim olduğu “Gastronomi Turizmi” konusunu, Nalia Karadeniz Mutfağı Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Tarakçı “Yöresel Lezzetler “ başlığını ve Deraliye Restoran Şefi Necati Yılmaz ise ustalık alanı olan “Saray Mutfağı” konusunu ele aldı. Gastronomi alanında önde gelen isimlerle düzenlenen toplantıda, aynı zamanda Türkiye’nin gastronomi alanında büyük atağa hazırlandığı noktasına da vurgu yapıldı.
Panelin moderatörlüğünü üstlenerek söze başlayan TÜRSAB Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanı Ömer Kartın “2023 yılında gastronomi ve gastronomi turizminde önemli bir konuma ulaşma şerefine nail olmuş durumdayız. Bu şerefin önemli bir parçası da bu etkinliği düzenleyerek sektöre öncülük eden Türkiye’de İş Dünyası dergisine aittir. Özellikle son yıllarda Türkiye'de gastronomi turizmine çok emeğimiz olmuştur. Burada bulunan herkes bu emeğin birer paydaşıdır” dedi. Turizm sektörüne vurgu yaparak sözlerine devam eden Ömer Kartın, “Turizm, dünyada hızla büyüyor. Bu alanın katma değeri yüksek, meraklısı fazla. Bu alanda dünya fuarlarını takip ediyorum. Dünyanın ilgi odağı konuların başında gastronomi ve seyahat geliyor” diyerek gastronomi alanı üzerinde yoğunlaşmanın gerekliliğine işaret etti.
Panelin başlangıç konuşmasını gerçekleştiren Deraliye Rastaurant Kurucusu ve Şefi Necati Yılmaz; “Türk mutfağını anlatan çok değerli şeflerimiz var ama bizi başkasına anlatan kimse yok. Yurt dışında bizi yabancı dilde anlatabilen biri yok. Ben bu işe öncelikle reklamımı yapabilecek yabancı bir çalışanla başladım. Yurt dışında yemek dersleri verdim. Bulgaristan, Polonya, Rusya, Ukrayna, Kırgızistan gibi ülkelerde yemek dersleri öğretmeye başlayacağız. Bu durum yurt dışında kendimizi daha iyi anlatmaya olanak sağlayacak. Bununla beraber gittiğimiz ülkelerde kendi restoranlarımızı oluşturduk. Çok fazla Rus ve Türki Cemiyetleri’nden misafir ağırlamaya başladık. Bu da restoranımı benzerlerinden ayrıştırarak yurt dışında daha çok tanınan bir restoran haline getirdi” diye konuştu.
Necati Yılmaz’dan sonra söze devam eden Turizm Profesyoneli ve Türkiye Gastronomi Turizmi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayça Bilgin; “Türkiye öyle bir ülke ki sahip olduğu varlıklarla ve tarihiyle müthiş bir turizm çeşitliliğini bünyesinde barındırıyor. Turizm deyince birçoğumuzun aklına Antalya’nın denizi, kumu, güneşi geliyor ama Türkiye sadece bunlardan ibaret bir ülke değil. Son zamanlarda Z kuşağıyla birlikte iyice yukarı çıkan dijitalleşme arzusu var. Bu sosyalleşmeyle beraber dijitalin kullanılmasıyla yeme içme kültürlerine ilgi giderek arttı. Farkındaysanız artık birçok genç, gastronomi okumak istiyor. Turizmde seçim yaparken nereye gidebilirim sorusunun yanına yeni bir soru eklendi: ‘Nerede ne yiyebilirim?’. Buna göre bir seçim yapmaya başlandı. Bizim üzerimize düşen ise kendi sahip olduklarımızı bu yeme içme kültürüyle ön plana çıkarmak” ifadelerini kullandı.
Sözlerine “Biz gastronomi mutfağı içerisinde olan insanlar ekonomik açıdan neye sahip olduğumuzun farkında değiliz” ifadesiyle bir eleştiri sunarak başlayan Nalia Karadeniz Mutfağı Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Tarakçı, aynı zamanda çalışmalarında estetiğe çok dikkat ettiğini “Ben önce estetik sonra statik hastası bir insanım. Estetik yakalayamadığım ve onu pratiğe koyamadığım müddetçe plan yapamam” sözleriyle vurguladı.
“Yiyecek içecek alışkanlıklarında iki temel noktaya gideceğiz. Marketten aldığımız hazır yiyecekleri ısıtacağız ya da sosyalleşmek için dışarı çıkıp restoranlarda yemek yiyeceğiz. Bunun başka bir alternatifi yok” diyen Tarakçı, sözlerini şöyle sürdürdü; “Güven duyulan, mutfak kültürüne bağlı kalan ve sağlıklı ürünler üreten yöresel mutfaklara özlem ve ihtiyaç doğdu. Aslında bu bir nevi örf, adet, gelenek ve göreneklerine bağlılığın da bir göstergesi. Her ne kadar dünya globalleşme adı altında yakınlaştırılmaya çalışılsa da pandemi sürecinde gördük ki her köyün, her ilçenin, her ilin ana geçim kaynağı harici mutfak kültürünü oluşturan ürünlerin eko tarım ile mikro ölçekte sürdürülebilirliğini sağlamamız gerekiyor.”
Gastronomi ekonomisine katkılarından ötürü sertifika takdim edilen isimler sırasıyla şöyledir:
Ekonomi yayıncılığına 18’inci sayısıyla devam eden Türkiye’de İş Dünyası dergisi, 8 Mayıs' ta düzenlenen “Mardin’de Ekonomi Zirvesi”nin ardından gündemini İstanbul Lale Vakfı'na (İLAV) taşıdı.
İstanbul’da lale çiçeğinin açtığı son ay olan Mayıs’ta “Gastronomi Ekonomisi” konulu 18’inci sayısını yayımlayan Türkiye’de İş Dünyası dergisi, bu iki konsepti birleştirerek Lale Vakfı’nda “Gastronomi Ekonomisi” paneli düzenledi.
Aynı zamanda lale soğanı üretiminin ülkemizde gerek istihdam oluşturacak gerekse ekonomiye katma değer sağlayacak bir sektör olduğu bilincini oluşturan İLAV’da gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasını İLAV Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Akdağ ve Türkiye’de İş Dünyası Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Celal Toprak gerçekleştirdi.
Organizasyonun ev sahipliğini üstlenen isimlerden biri olan İLAV Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Akdağ, uzmanlık alanı olan ve bir Türk çiçeği olan laleden bahsederek şunları söyledi; “Hollanda’da lale bahçeleri girişinde Kanuni Sultan Süleyman'a teşekkür edilen bir yasa vardı. Bizi lale ile buluşturduğu için Kanuni Sultan Süleyman'a teşekkür ederiz. Lale bilindiğinin aksine Türkiye'den Hollanda'ya ve diğer ülkelere yayılmıştır. Lale, Türk toplumunun vazgeçilmez bir bitkisidir.
Lale Vakfı adına lale ihracatına işaret eden Akdağ şunları söyledi: “Biz burada ‘laleyi Vakıf üzerinden tüm dünyaya nasıl tanıtırız' sorusu üzerinde çok düşünüyoruz. Örneğin Rusya, lalenin en çok alıcı gördüğü ülkelerden bir tanesi. Rusya'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınlara laleler takdim ediliyor ve aynı gün milyonlarca lale satışı yapılıyor. Bu pazarın değerlendirilmesi bizim açımızdan önemli” dedi.
Türkiye’de İş Dünyası dergisinin 18’inci sayısına istinaden düzenlenen panele ev sahipliği yapan İstanbul Lale Vakfı’nda, Ekim ayında Leonardo Da Vinci ve Pablo Picasso başta olmak üzere dünyaca ünlü ressamların eserleri geçici olarak sanatseverlerle buluşacak.