Türkiye'de Gündem

Türkiye dünya mutfağının merkezi olmaya aday

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB); 26-30 Ocak tarihlerinde Almanya’da düzenlenen ev ve mutfak eşyalarından plastik aksesuarlara, endüstriyel ürünlerden pişirme ürünlerine kadar dünyanın dört bir yanından üreticilerin katıldığı Ambiente Fuarı’na 118 firma ile 27'inci kez milli katılım organizasyonu düzenledi.

6dk okuma
01.02.2024
Türkiye dünya mutfağının merkezi olmaya aday

Almanya’da düzenlenen Ambiente Fuarı’nda Türkiye rüzgarı esti. Ev ve mutfak eşyalarından plastik aksesuarlara, endüstriyel ürünlerden pişirme ürünlerine kadar dünyanın dört bir yanından üreticiler Almanya’da düzenlenen Ambiente Fuarı’nda buluştu. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin (İDDMİB) 27'inci kez milli katılım organize ettiği fuarda, Türkiye 300’den fazla firma ile yer aldı. Türkiye'nin; dünyadaki coğrafi konumu sebebiyle farklı kültürlerin ortasında dünya mutfağının kalbi olması; kadınlar, çocuklar, engellilerin kullanımına özel dizaynlı ürünler, yemeğin daha sıcak daha az enerji ile pişirileceği mühendislik alışımları sunduklarını kaydeden İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, "Pandemi tüm standartları değiştirdi. Pandemi sonrası mutfakta yaşanan değişime hazırladığımız tasarımlarla Türk ürünleri daha çok tercih ediliyor." dedi.

"TÜRKİYE AVRUPA'NIN EN ÖNEMLİ PARTNERİ"

Türkiye’nin; Hindistan, Çin ve İtalya'nın ardından katılan firma sayısı bakımından dördüncü sırada yer aldığını ve fuarda Türkiye’nin bir kez daha Avrupa’nın en önemli partneri olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Tecdelioğlu, “Fuarda Türkiye’nin gücü net bir şekilde görüldü. Avrupa ve Avrupa dışındaki ülkelerden ciddi talepler geliyor. Bu talebin oluşmasında ürün çeşitliliğimizin, hızlı teslimat yapmamızın, lojistik yakınlığımızın, parsiyel ürün üretebilmemizin katkısı ile kolay iletişim ve sürdürülebilirlik büyük öneme sahip" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin kıtalar arasında güvenilir bir köprü olduğunun altını çizen Tecdelioğlu, "Avrupa ile iş yapmaktan mutluyuz beraber gelişip değişiyoruz" dedi.

Ürün tanıtımlarının yanı sıra fuarda Türkiye'nin zengin mutfak mirası, Türk lezzetleri ve kahve tadımları ile katılan ziyaretçilere sunuldu. 300'den fazla Türk firmasının yer aldığı fuarın, sektörün dünyadaki en önemli fuarı olduğu için firmalar açısından son derece önemli olduğuna işaret eden Tecdelioğlu, "Türkiye'nin varlığı, günlük ev eşyalarından profesyonel mutfak aletlerine kadar her biri mutfak sektörüne odaklanan beş salonu kapsıyor. Bu çeşitlilik, Türk mutfak endüstrisinin yenilikçi gücünü ve yaratıcılığını vurguluyor" dedi.

"TÜRK ÜRÜNLERİ FARK YARATTI"

Türk firmalarının fuarda yoğun ilgiyle karşılaştığını kaydeden Tecdelioğlu, Türk ürünlerinin tasarımlarıyla, kaliteleriyle fark yarattığını belirtti. Dünyada mutfak eşyaları sektörünün 200 milyar Dolar bir büyüklüğe ulaştığını belirten Tecdelioğlu, Türkiye bu pazarda 5,7 milyar Dolarla yaklaşık yüzde 3-3,5 gibi bir pay alıyor. Hedefimiz 7 milyar Dolar ile dünyadan aldığımız payı artırmak ve 10 yıl içinde de yüzde 10'luk paya çıkarak dünyada mutfağın merkezi olmak” diye konuştu.

MADE IN TÜRKİYE' VURGUSU

Bu yıl düzenlenen fuarda; 'Made in Türkiye', 'Başlama Zamanı', 'Güvene Giden Köprü', 'Kaliteye Dikkat Et' şeklinde 4 ana mottolarının olduğunu kaydeden Tecdelioğlu, "Özellikle "Made in Türkiye" söylemi, sadece ürünlerimizin kökenini değil, aynı zamanda sürdürülebilir ve sorumlu bir üretim anlayışını da simgeliyor. Enerji verimliliği, geri dönüşüm ve çevre dostu malzemelerle sürdürülebilirliğe verdiğimiz değeri ve çevreye olan sorumluluğumuzu sürekli olarak arttırıyoruz. Her bir ürünümüz, sadece mutfakları ve evleri güzelleştirmekle kalmaz, aynı zamanda Türkiye'nin sıcaklığını ve misafirperverliğini de yanında getirir. Biz, "Made in Türkiye" etiketi altında, sadece eşyalar değil, birer hikâye sunmak istiyoruz" dedi.

MUTFAKTA TASARIM RÜZGARI

Sektördeki yenilikleri ve ilerlemeyi yakından takip ettiklerini dile getiren Tecdelioğlu, "Firmalara ve tüketicilere, yeni bir başlangıcı işaret ediyoruz. Bizimle inovasyon, tasarım veya ürün geliştirmede yeni bir adım atmaya hazır olmalılar. Sektörümüzdeki markaların güvenilirliği ve ürünlerin kalitesi arasında sağlam bir bağ var. Türk mutfak eşyaları sektörü güvenilir ürünlerin ve sağlam iş ilişkilerinin temsilcisidir" dedi. Sürdürülebilir iş ilişkileri için sektördeki ürünlerin yüksek kalitesine odaklanılması gerektiğini hatırlatan Tecdelioğlu, Türk kalite standartlarına özel bir vurgu yaparak sektördeki markaların kaliteye verdiği önemi paylaştı.

2023'TE KATILIMCILARIN YÜZDE 70'İ ALMANYA DIŞINDAN 

Geçen yıl Ambiente fuarına 92 farklı ülkeden 4 bin 534 firmanın katılım sağladığını, fuarın 170 farklı ülkeden 154 binden fazla kişi tarafından ziyaret edildiğini hatırlatan Tecdelioğlu, katılımcıların yüzde 70'inin, ziyaretçilerin ise yüzde 57'sinin Almanya dışı ülkelerden geldiği bilgisini paylaştı.

Türkiye'de Gündem
Yorum Yaz