Türkiye'de Gündem

Türk yazılımı Avrupa'yı dijitalleştiriyor

Finansal teknoloji alanında faaliyet gösteren, "Ödeme almanın en kolay yolu" mottosuyla çalışmalarını sürdüren ve Türkiye'deki başarılı girişimcilik örneklerinden biri olan bakiyem, Avrupa'ya açılıyor. 2017 yılında kurulan ve kısa sürede Türkiye'de önemli bir başarı yakalayan fırmanın CEO'su Umut Yalçın ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

6dk okuma
12.03.2024
Türk yazılımı Avrupa'yı dijitalleştiriyor

FinTech, “finans” ve “teknoloji” kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan finansal teknoloji terimidir. FinTech’te temel amaç, teknolojiyi kullanarak verimli, hızlı, pratik ve güvenli finansal çözümler sunmaktır. Geleneksel finans işlemlerinin teknolojik entegrasyonlarla birleştirilmesiyle birlikte finansal işlemlerin kolaylaştırılması, hızlı güncellenmesi ve otomatikleşmesini anlatan bu kavram, hafızalarımıza yeni yeni yer etmiştir. FinTech’in gelişmesi online ödeme sistemlerine çok büyük katkıda bulundu. Markaların dijital dönüşüme adaptasyon süreçlerinde gerçekleştirdiği yatırımların her geçen gün artmasıyla dijital ödeme pazarı hızla büyüdü. Artık markalar çok daha basit bir şekilde stok, sipariş yönetimi yapabiliyor, tek tıkla müşterilerinden ödeme alabiliyor ve bu sistem çok uygun maliyetlerle entegre edilebiliyor.

Bakiyem’i bize kısaca anlatır mısınız?

İlk girişimim olan AG Danışmanlık kendi online ödeme sistemim olmadığı ve başkasının bayi tahsilat sistemini kullandığım için battı. Bu batış sayesinde aslına bakarsanız Bakiyem.com 2017 yılında kuruldu. Benim yaşamış olduğum bu tahsilat sıkıntısını birçok KOBİ’nin yaşadığını fark ettim ve KOBİ’ler için bir teknik bilgiye gerek olmadan dakikalar içerisinde online ödeme almayı sağlayan, kolay kullanıma sahip ödeme çözümleri ve bu çözümlere yönelik entegre modüllerle platformlar geliştiren bir finansal teknoloji şirketi ortaya çıktı. "Ödeme almanın en kolay yolu" mottosuyla çalışmalarını sürdüren Bakiyem.com, kolay, hızlı ve düşük maliyetlerle ödeme almak isteyen farklı büyüklüklerdeki firmalar için online ödeme çözümleri üretiyor. Bakiyem'i kurarken en büyük zorluğumuz sermayemizin olmaması ve o dönemlerde online ödemenin ne kadar gerekli olduğunun piyasa tarafından anlaşılmamış olmasıydı. İyi bir iş fikrimiz vardı ama paramız yoktu. Para, İstanbullu startuplar için kolay erişilebilir bir yerdeydi ama bizim gibi Anadolu'da olan girişimler için bu neredeyse o dönemlerde imkânsız gibiydi. Biz de para yerine müşteri yatırımına odaklandık. Şirketi ayakta tu tabilmek için birçok yan ürün satışı gerçekleştirdik ve 2020 yılının Eylül ayına kadar hiçbir yatırım almadan büyüyebildik. Başladığımız yıllarda firmalara online ödemenin gerekliliklerini anlatmaya çalışıyorduk. İlk yıllarımızda çok küçük işlem hacimleri elde edebildik. Örneğin 2017 yılında Toplam işlem hacmimiz 1 milyon TL idi, 2019 yılında ise 39 milyon TL'lik bir işlem hacmine ulaşmıştık. Şimdi ise günlük yaklaşık 20 Milyon TL'lik bir işlem hacmimiz var. 2023 yılında 6,5 Milyar TL işlem hacmine ulaştık. İlk başladığımız yıl toplam 117 müşterimiz vardı, bugün ise 5 binin üzerinde müşteriye hizmet veriyoruz.

Bakiyem.com'un toplam işlem hacmi 2023 yılında 8,5 milyar TL'yi buldu, 2024 senesi için işlem hacmi hedefi nedir?

2024 yılında hedefimiz Türkiye’de minimum 13 milyar TL'lik bir işlem hacmine ulaşmak. Yurt dışındaki operasyonlarımız ve SAAS gelirlerimizle birlikte karlılığımızı da 7 kat artırmayı hedefliyoruz.

Avrupa'ya açılma kararınızın arkasındaki neden nedir? Avrupa'da hangi ülkeye öncelik veriyorsunuz?

Bizi Avrupa'ya iten en önemli motivasyon Türkiye'de operasyonlarını yönettiğimiz Avrupalı şirketler oldu. Sunmuş olduğumuz bütünleşik online ödeme ve sahayı dijitalleştirme çözümlerinin Avrupa ve dünyada başarılı örneklerinin çok az olduğunu gözlemledik. Bu da bizim için globalde yeni bir dijitalleşme kültürü oluşturabileceğimiz inancını doğurdu. Avrupa'da da ilk olarak İngiltere'de olacağız. İngiltere'de olma isteğimiz finansın merkezinde hem finansmana kolay ulaşılabildiğini görmemiz hem de İngiltere pazarının sektörümüzde çok öğretici bir ülke olmasından kaynaklandı. Avrupa'daki KOBİ ve şirketlerin

Türk yazılımıyla dijitalleştirme hedefinize ulaşmak için ne gibi çalışmalar hazırladınız?

Bakiyem hizmetlerinin en etkin rolü başka hiçbir uygulamaya veya yazılıma ihtiyaç duymadan bütün online ödeme araçlarını tek bir platformdan yönetilmesidir. Avrupalı KOBİ’ler de cep telefonlarını pos cihazı olarak kullanırken bütün banka hareketlerini tek bir ekrandan yönetebilecekler. Aslına bakarsanız Türkiye'deki bütünleşik hizmet yapımızı Avrupalı KOBİ’lere uyarlayacağız. Avrupa'da başlangıçta KOBİ’leri hedefliyoruz ancak özellikle Türkiye'de edinmiş olduğumuz tecrübelerle artık Avrupalı şirketlerin 2 yıl içerisinde Bakiyem ürünlerinin hem hızlanmalarına hem de dijitalleşmelerine doğrudan hizmet ettiğini görecekler. Avrupa'da da özellikle hatırı sayılır bir SAP kullanımı var. SAP entegrasyonlarımızla birlikte Avrupa'da dijital dönüşümde firmaların öngördükleri 1,5- 2 yıllık proje sürelerinin nasıl 45-50 günde bittiğini ve firmalar için hem zaman hem de para maliyetlerini 10 kat azalttığını görecekler. Bu da aynı Türkiye'de nasıl referans yöntemi ile büyüdüysek Avrupa'da da referans yolu ile büyüceğimizi gösteriyor bence.

Düzenlediğiniz bir toplantıda isim değişikliğine gideceğinizi belirtmiştiniz? Bu kararı almanızdaki sebep nedir?

Evet, Bakiyem ismini yurt dışına açılırken değiştiriyoruz. Globalde anlaşılır ve kendini anlatan bir isim olması bizim için önemliydi. Yeni ismimiz ile de bunu başardığımızı düşünüyorum. Yeni ismimizi yakında paylaşıyor olacağız. Ancak Türkiye'de ismimiz hala Bakiyem olarak kalacak, ilerleyen zamanlarda belki Türkiye'de de isim değişikliğine gidebiliriz.

Türkiye'de Gündem
Yorum Yaz