Türkiye'de Gündem

Turizmciler sağlık kliniklerine isyan bayrağını açtı

TÜGİAD Başkan Yardımcısı Dr. Şebnem Akman Balta, “Kliniklerin turizm acentesi gibi çalışması turizm sektöründe gelir kaybına neden oluyor. TÜRSAB ve Turizm Bakanlığı bu konuya çözüm üretmeli” diyerek buna dur denmesi gerektiğini söyledi.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası16.01.2024
Turizmciler sağlık kliniklerine isyan bayrağını açtı

Türkiye tüm dünyadan her türlü sağlık turistini çeken önemli bir sağlık turizm destinasyonu olarak öne çıkıyor. Geçen yıl 1,2 milyon kişiye hizmet veren sektör, 5 milyar dolarlık gelire imza attı. Bu rakamın ikiye katlanabileceğini belirten sektör temsilcileri, merdiven altı, simsarlar, klinikler ve vize sorununa vurgu yapıyor.

Turizm alanında büyük rolü olan acentelerin sağlık turizminde içerisindeki varlığının ihmal edildiğini söyleyen Sanitas SPA & Wellness'ın kurucu ortağı ve Medulux Health&Travel Sahibi Dr. Şebnem Akman Balta, “Türkiye için büyük bir potansiyele sahip sağlık turizminde acentelerin rolünün ihmali ve sorunlarının göz ardı edilmesi, özellikle sorunların çözümü için hiçbir çalışma yapılmaması ülkemizde kayıt altına alınamamış bir akış yaratmaktadır. Rekabetin yarattığı denetim dışı hizmetler hizmet kalitesine ve ülke imajına olumsuz etki yapmaktadır. Bu sorunu çözümü için taban fiyat belirlenmeli ve bu fiyat dışı fiyatlama yapanlara ağır bir yaptırım uygulanmalı” diye konuştu. 

 “TÜRKİYE MALİYET AVANTAJINI KAYBEDİYOR”

Maliyet avantajını kaybetmeye başlamış bir Türkiye’nin hizmet kalite dengesinin kritik eşikte olduğunun altını çizen Balta, “Bu seneki verilerde de gördüğümüz üzere sağlık turizmi gelirleri istendiği seviyede değildir. Birlik savaşları başkanlık yarışları ve koltuk sevdası mücadelesi için verilen mücadele yerine şu an sunduğumuz çözümleri masaya yatırın. Turizm en kıymetli ihracat sektörü olarak 2024’e sağlıklı hazırlanmalı” ifadelerini kullandı. 

“KLİNİKLER TURİZM ACENTELERİNE RAKİP OLMAYA BAŞLADI”

Klinikler acentelere rakip olarak klinik içerisinde sağlık turizmi belgesi olmadan satış ekibi kurarak sosyal medyada yayınladıkları reklamlarla hasta getirdiğini söyleyen Şebnem Akman Balta, “Acente olarak TÜRSAB kaydı bulunup sağlık turizmi yetki belgesi olan acentelere komisyon vermemek için fiyatları ciddi şekilde düşük tutarak kliniğe bağlı olmayan acentelerin iş yapmasının önüne geçilmektedir. Turizm geliri paket tur satış avantajlarını klinikler kaybettirmektedir. Ana işi turizm olan ve sektörde hizmet kalitesini ve katma değeri artırma potansiyeli olan acentelerin yaşadığı sorunlar ve çözümleri için TÜRSAB VE Turizm Bakanlığı ortak bir çatıda buluşmalı. Bunlar yapılırsa sağlık turizminde 10 milyar dolarları konuşabiliriz” diye konuştu.

“ACENTELERE VERGİ DESTEĞİ VERİLMELİ”

Acenteler için teşviklerden yararlanma sürelerinin 6 ayı bulabildiğine dikkat çeken Şebnem Akman Balta, “Sektörde kayıt altında olan ve teşviklerden de yaralanma hakkı bulunan acentelerin teşvikleri alması bürokrasideki yavaşlıktan kaynaklı 6 ayı bulmaktadır bu da hem maliyet dezavantajını derinleştirmekte hem de sektörde kayıtlı iş yapmayı zorlaştırmaktadır. Aslında burada yapılabilecek çok basit birkaç düzenleme ile pek çok sorunun önüne geçmek mümkündür. Türkiye’ye gelen tüm hastalara medikal komplikasyon sigortasını zorunlu hale getirmek ve burada poliçe esnasında istenecek belgeler arasına aracı kurum, klinik ve doktorların sağlık turizmi yetki belgesini eklemek bir öneri olabilir. Sağlık turizmine yadsınamayacak düzeyde katkısı bulunan acentelerin yurt dışı firmalarla rekabet edebilmesi bakımından sağlık hizmetini veren kuruluşlarına sağlanan vergisel teşviklerin faydalandırılması gerekmektedir. Sağlanan vergisel teşvik ve desteklerle maliyetlerini düşüren acenteler uygun komisyonlarla yurtiçi sağlık kurum ve kuruluşlarına hasta temin edilecektir” dedi.

Türkiye'de Gündem
Yorum Yaz