AÇIK
Nisan 2025’te tüketici güveni, ekonomik belirsizliklerin etkisiyle gerilerken, finansal hizmetler sektöründe güven artışı dikkat çekti. Tüketici Güven Endeksi, Mart ayındaki 85,9 seviyesinden %2,3 düşüşle 83,9’a indi. Finansal Hizmetler Güven Endeksi ise 148 kuruluşun yanıtlarıyla hazırlanan anket sonuçlarına göre 7,4 puanlık artışla 177,7 seviyesine ulaştı.
Tüketici Güven Endeksi, Nisan 2025’te bir önceki aya göre %2,3 oranında azalarak 83,9 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) iş birliğiyle yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarına dayanan bu düşüş, Mayıs 2023’ten bu yana görülen en yüksek seviyenin ardından geldi.
Tüketici Güven Endeksi’nin alt endekslerinde de gerilemeler gözlendi. Genel ekonomik durum beklentisi endeksi, Mart ayındaki 85,6 seviyesinden 83,2’ye düştü. Mevcut ekonomik durum endeksi %3,1 azalarak 62,1 seviyesine geriledi. Gelecek 12 ayda dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi, bir önceki aya göre %2,7 düşüşle 94,7 oldu. İşsizlik beklentisi endeksi ise %1,8 azalarak 85,4 seviyesinde gerçekleşti. Bu veriler, tüketicilerin ekonomik geleceğe yönelik temkinli bir yaklaşım sergilediğini ortaya koydu.
Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), Nisan 2025’te 7,4 puan artarak 177,7 seviyesine yükseldi. Finansal sektörde faaliyet gösteren 148 kuruluşun yanıtlarının ağırlıklandırılmasıyla hazırlanan anket, sektördeki iyimserliği ortaya koydu. Endeksi oluşturan tüm alt endeksler, FHGE’yi artış yönünde etkiledi.
FHGE’nin alt sektörlerinde farklı eğilimler gözlendi. NACE Rev.2 sınıflamasına göre, “64-Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik fonları hariç)” sektöründe güven endeksi 8,4 puan arttı. Ancak “65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonları” sektöründe 6,8 puan, “66-Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardımcı Faaliyetler” sektöründe ise 3,3 puanlık azalış kaydedildi. İstihdam beklentileri de olumlu bir tablo çizdi. Son üç ayda istihdamda artış olduğunu bildirenlerin oranı artarken, gelecek üç ayda istihdam artışı beklentisi de güçlendi. Kârlılıkta ise karışık bir seyir izlendi; son üç ayda kârlılık artışı zayıflarken, gelecek üç ayda kârlılık beklentisi güçlendi.